Žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko nuotoliniame susitikime su daržovių augintojais aptarti nuostolių kompensavimo, žaliojo kurso priemonių taikymo ir kiti daržovių augintojams aktualūs klausimai, rašoma pranešime.

Asociacijos teigimu, šis laikotarpis ypač sunkus bulvių, svogūnų, burokėlių, morkų augintojams. Dėl koronaviruso pandemijos kainos krito 20–35 proc. Tačiau ne tik jos ūkininkams kelia nerimą. Dėl pandemijos lankytojams duris užvėrus viešojo maitinimo įstaigoms, sustabdžius ugdymo procesą, daržininkystės ūkių saugyklose susidarė dideli neparduotos produkcijos kiekiai. Susitikime su ministru aptartos galimos valstybės pagalbos priemonės daržovių augintojams.

Daržininkystes sektoriui labai aktualios ir žaliojo kurso priemonės – išmaniųjų technologijų diegimas, integruotas kenkėjų valdymas, dirvožemio tausojimas. Daržovių augintojams nuogąstaujant dėl galimos priešpriešos tarp smulkių ir stambių ūkių, ministras K. Navickas sutiko, kad tai tikrai yra problema. „Nenoriu, kad priemonės būtų pritaikomos automatiškai, neatsižvelgiant į ūkių struktūrą“, – sakė ministras.

Daržovių augintojai su ministru aiškinosi ir vaisių bei daržovių biologiškai skaidžių atliekų tvarkymo, gręžinių ir paviršinių telkinių vandens daržovių laistymui reglamentavimo klausimus. Taip pat medžiojamų gyvūnų, taip pat stumbrų ir laukinių paukščių daromos žalos kompensavimo metodikos spragas.

Ministras K. Navickas didelį dėmesį skiria trumposioms maisto tiekimo grandinėms, kurios ypač svarbios daržovių augintojams. Tačiau smulkiesiems daržovių augintojams iššūkis – viešieji pirkimai. Pasak ministro, nė vienas pirkimo organizatorius nepirks produktų atskirai – turi būti krepšelio įvairovė. „Tačiau vien daržovių krepšelio neužtenka. Nėra kitos išeities – tik kooperacija. Sistema neveikia dėl to, kad ji nepatogi, todėl turim ją tokia padaryti“, – situaciją apibūdino ministras.

Daržovių augintojai pripažino, kad kooperacijos klausimas jiems iš tiesų labai aktualus. Žmonės iki šiol vengia kooperuotis. O įkurtiems kooperatyvams laikui bėgant kyla plėtros problemų, kurioms išspręsti gerų norų nepakanka – būtinos investicijos. Kalbėdamas šia tema, ministras dar kartą pabrėžė paramos diferencijavimo svarbą. „Paramą reikia pritaikyti pagal ūkio struktūrą. Negalima taikyti tos pačios priemonės grūdininkams ir daržininkams. Paramos schemas reikia peržiūrėti, į problemos sprendimą turime žiūrėti sistemiškai“, – sakė K. Navickas.

Susitikime su žemės ūkio ministru daržininkai jo dėmesį atkreipė ir į mokymo bei konsultavimo problemą. Pasak daržininkų, jiems trūksta aukštos kokybės mokymų, nepriklausomų konsultantų, kurie keltų augintojų kvalifikaciją, padėtų prisitaikyti prie rinkos iššūkių. „Mes jau sustabdėm tradicinius konsultavimo būdus. Norime leisti pačioms asociacijoms sudaryti reikalingas programas, kurias ir finansuosime. Mokymo turinys turi būti reikalingas asociacijoms, ūkininkams, jie geriausiai žino, ko jiems reikia. Svarbu, kad pinigai duotų rezultatą. O konsultavimo krepšelis turi būti padalintas pagal sektorius“, – teigė ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)