„Kai tik buvo paskelbtas karantinas, tai eksportas iš karto sustojo. Mes labai daug derliaus išveždavome. Iki šiol pardavimai užsienyje neatsigavo“, – aiškina Juozas Pukelis, Šakių raj. 150 ha bulvių auginančios „Šakos“ vadovas. Šiemet jis nukasė apie 4500 t bulvių. Kol kas jos sandėliuojamos, tačiau niekas nežino, ar jų neteks „išversti į balą“. Išmesti jau teko ir dalį pernykščio derliaus, kuris buvo išsaugotas iki karantino pradžios.

Šio verslo specifika tokia, kad gaminant kai kuriuos produktus netinka šviežios bulvės, reikia „pastovėjusių“, todėl seno derliaus pardavimai vyksta netgi kasant šviežią derlių.

„Užsidarė restoranai, kavinės, darželiai, kitos viešojo maitinimo įstaigos ir visų daržovių vartojimas sumažėjo. Mano sūnus užkasė virš tūkstančio tonų burokėlių, kurie visi būdavo parduodami Vakaruose. Toks jausmas, kad žmonės tiesiog nustojo valgyti. Parduodami kiekvieną kilogramą bulvių patiriame 1–2 centus nuostolių“, – dėlioja J. Pukelis.

Ūkininkas skaičiuoja, kad užauginimo savikaina 8–9 ct/kg, o didmena realizuoti pavyksta už 7–9 ct/kg.

„Šiemet derlius geresnis nei pernai, tačiau kainos kur kas mažesnės. Sumažėjo vartojimas viešajame sektoriuje. Įspūdingai krito bulvių kainos, kurios realiai beveik nieko nekainuoja. Pernai už vieną kilogramą didmena mokėjom 13–18 ct, šiandien tik seniems geriems tiekėjams mokame 7–9 ct. Ūkininkai, sakydami, jog bulves parduoda nuostolingai, šį kartą nemeluoja“, – aiškina Nerijus Pranckus, didmena daržovėmis prekiaujančios „Litbanos“ pardavimų vadovas ir prisipažįsta, kad kasdien sulaukia po 20 skambučių su klausimu „gal ko reikia“.

Pasak prekybininko, taip nutiko, nes jų tiesiog nėra kur dėti. Jei anksčiau mes jas sugebėdavome net lenkams ir kitoms šalims. Dabar jų visiems užtenka ir kainos krenta. Pasak prekybininko, jas žemdirbiai atiduoda ypatingai pigiai. Tai sutvarkytas ir į maišelius sufasuotas derlius.

„Jei iš Vilkaviškio iki Vilniaus veži 8–9 t sunkvežimį bulvių įskaičiavus transportą ir fasavimą, ūkininkui lieka labai nedaug. Kai kurie grasina aparti laukus ir net nerinkti derliaus, arba sandėliuoti iki žiemos. Smulkieji, kurie neturi kur saugoti bulvių, jas bet kokia kaina išparduoda tiesiai iš lauko“, – dėlioja N. Pranckus, prognozuojantis, kad visą infrastruktūrą turintys ūkiai dar galės šiek tiek atsigriebti pavasarį, kai kainos paprastai pakyla, nes derliaus turi tik prekiniai ūkiai.

J. Pukelis sako, kad pardavimų nestabdys. Kai parduodi derlių tiesiog mažesni nuostoliai nei visas bulves tiesiog sunaikinus. Laukia ar gaus paramą, kuri leistų bent jau sumažinti nuostolius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)