Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) veterinarijos inspektoriai mėsos perdirbimo įmonės patikrinimo metu nustatė, kad mėsa ir jos pusgaminiai (įvairūs vyniotiniai, dešrelės, karkos, lašiniai, šaltiena ir t. t.) buvo ruošiami nešvariose patalpose, antisanitarinėmis sąlygomis. Gamybos inventorius ir įrenginių paviršiai, tiesiogiai besiliečiantys su maistu, nebuvo tinkamai plaunami ir dezinfekuojami. Patalpose dėl netvarkingos plautuvės nuotekos bėgo ant grindų, rašoma pranešime.

Pagaminta produkcija nebuvo tinkamai suženklinta arba ženklinime pateikiama informacija galimai klaidino vartotoją, neužtikrintas maisto gaminių atsekamumas, nebuvo galimybės susieti konkrečių žaliavų partijų su produkcijos partijomis. Taip pat nustatyta ir produktų realizavimo pažeidimų – tinkamumo vartoti terminas buvo skaičiuojamas ne nuo gaminio pagaminimo momento, o nuo pagamintos produkcijos išvežimo dienos. Tarpiniai mėsos gaminių gamybos etapai neregistruoti. Dalis žaliavos ir jau pagamintų mėsos produktų buvo padėti tiesiogiai ant grindų, laikomi su pašaliniais daiktais, ne pagal reikalavimus, taip sudarant galimybes atsirasti kryžminei taršai.

Sandėliavimo patalpose greta prieskonių pakuočių buvo atvirai laikomi graužikų nuodai, šalia jų buvo matyti ir graužikų ekskrementų. Šalutiniai gyvūniniai produktai, t. y. įvairios maisto atliekos, buvo tvarkomos netinkamai. Užfiksuota, kad kaip gamybinis inventorius buvo naudojama apyvartinė tara – plastikinės dėžės ir kita tara, kuri neskirta naudoti pakartotinai bei liestis su maistu.

„Dėl tyrimo metu užfiksuotų pažeidimų virtinės uždraudėme realizuoti į rinką per 9,7 tonų galimai nesaugios mėsos žaliavos ir jos gaminių, nurodėme išvežti juos utilizuoti procese dalyvaujant VMVT inspektoriams. Įmonės veikla sustabdyta, kol bus pašalinti trūkumai, atsakingiems asmenims bus taikoma ir administracinė nuobauda. Įmonė visiškai nesirūpino atsekamumo užtikrinimu, kuris tiek gamybos metu, tiek ir perdirbimo, platinimo etapais labai svarbus ir padeda užkirsti kelią maisto saugumo grėsmei, kuri kyla ir dėl galimai užkrėstų produktų, ir dėl gyvūnų ligų. Šiuo atveju į tai buvo žiūrima labai aplaidžiai. Nebuvo galima nustatyti, iš kur ir kokios kokybės žaliavų buvo gaminami pusgaminiai. Laimei, visa ši nesaugi produkcija nespėjo pasiekti parduotuvių ir tam pavyko užkirsti kelią. Matant, kokiomis sąlygomis buvo gaminami itin plataus asortimento mėsos gaminiai, tai akivaizdžiai kėlė grėsmę vartotojų sveikatai. Sustabdžius įmonės veiklą, už nustatytus pažeidimus ją planuojama įtraukti į nepatikimų ūkio subjektų sąrašą“, – sprendimą komentavo tikrinimą atlikusio VMVT Marijampolės departamento direktorius Gediminas Gvazdaitis.

UAB „Magnuva“ patikrinimas buvo atliekamas VMVT taikant regioninį inspektorių rotacijos principą. Kaune įsikūrusios mėsos perdirbimo įmonės veiklos tyrimą vykdė VMVT Marijampolės departamento pareigūnai.

VMVT direktoriaus Manto Staškevičiaus teigimu, rotacijos principas taikomas jau kurį laiką ir duoda akivaizdžių rezultatų. „Dažnesnę inspektorių regioninę rotaciją taikysime ir toliau, organizuodami valstybinę kontrolę ūkio subjektuose. Mūsų siekis – kad tikrinimai būtų atliekami maksimaliai efektyviai, skaidriai ir objektyviai“, – pabrėžia Mantas Staškevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)