Nepriklausomo Baltarusijos ekonomisto Leonido Zlotnikovo teigimu, tai ne toks pats socializmo modelis, koks egzistavo Sovietų Sąjungoje, yra tam tikrų skirtumų. Jis plačiau papasakojo, kaip tai atrodo praktikoje ir ką reiškia „rinkos socializmas“.

Apie tai kalbėjome laidoje Delfi Tema.

– Leonidai, jūs vartojate terminą „rinkos socializmas“. Ką jis reiškia?

– Tai paprasčiausiai tam tikra socializmo forma, o tiksliau – jo azijinis modelis. Čia yra ne toks socializmas, koks buvo Sovietų Sąjungoje. Egzistuoja nedidelis skirtumas. Anuomet, pavyzdžiui, būdavo valstybės planų, numatančių du tūkstančius rodiklių. Būdavo planų ir su 30 tūkst. rodiklių. Tai reiškia, kad jeigu kažkam valstybės plane būdavo duodama gamybinė užduotis per ministeriją ar sąjungines respublikas, tai ji dar kažkaip būdavo užtikrinama tiekimu ir realizavimu. Tai reiškia, kad jums pateikiamas nurodymas dėl produkcijos tiekimo ir planinė užduotis. Pavyzdžiui, kam ir kiek traktorių iš gamyklos Minske nusiųsti į Uralą ar Uzbekistaną. Tai buvo socializmas, kuriuo remiantis viskas buvo planuojama, ir pinigai jokio vaidmens nevaidino.

Baltarusijoje įmonėms numatomos planinės užduotys. Ekonomikos ministerija skiria 50 planinių užduočių, kaip padidinti natūralius rodiklius: kiek naftos produktų pagaminti, kiek kalio salietros pagamini, kiek pagaminti traktorių ir t. t. Tai yra tokie padidinti natūralūs rodikliai, kurių niekas neaprūpina nei realizavimo galimybėmis, nei medžiagų tiekimu. Nepaisant to, tokios užduotys vis tiek yra skiriamos.

– Kodėl taip daroma?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)