„Sąjūdis „Už Lietuvos miškus“ jau ruošia neteisėtai atleistų miškininkų ieškinius ir kreipsis į teismą, kad jie būtų grąžinti į darbą“, – ketvirtadienį Seime vykusioje spaudos konferencijoje pareiškė šio sąjūdžio valdybos pirmininkas Gintautas Kniukšta.

Jo teigimu, po prezidento rinkimų ir konsultacijų su mokslininkais, miškininkais, visuomenės atstovais, būtų iš naujo svarstoma dėl urėdijų reformos ir apsisprendžiama, kiek jų Lietuvoje reikia.

Vėliau G. Kniukšta BNS patikslino, kad sąjūdis „Už Lietuvos miškus“ ruoš kolektyvinius ieškinius dėl miškininkų atleidimo. Jis pabrėžė, kad nebus laukiama, kaip Seimas iš naujo balsuos už pataisas. KT yra nurodęs, kad Seimas turi apsispręsti iki gruodžio 2-osios.

„Šito nelauksime. Jau žiūrime situaciją, kiek kur atleista ir tikrai kreipsimės (į teismą – BNS). Miškininkai turi pilną teisę kreiptis į teismą, kad jie buvo neteisėtai atleisti, todėl paruošime kolektyvinius ieškinius ir kreipsimės“, – teigė G. Kniukšta.

„Kitą savaitę rengiame konferenciją, kurioje dalyvaus teisininkai, mokslininkai, miškininkai, ir bus toks profesionalus žvilgsnis į reformą, į Konstitucinio Teismo nutartį ir bus aiškiau, kokie tie ieškiniai bus – pagal regionus ar atskirų urėdijų“, – pridūrė jis.

Balandžio viduryje KT pripažino, kad Miškų įstatymo pakeitimų Seimas negalėjo priimti ypatingos skubos tvarka, nes tokiu būdu teisės aktai gali būti priimami tik išskirtiniais, konstituciškai pagrįstais atvejais.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas žada netrukus pateikti išvadą dėl urėdijų pertvarką įteisinusių Miškų įstatymo pataisų – komitetas spręs, ar pats taisys projektą, ar teiks tai padaryti Vyriausybei arba specialiai specialistų darbo grupei.

Aplinkos ministras Kęstutis Mažeika BNS yra prognozavęs, kad iš naujo patvirtinti urėdijų reformą valdantiesiems balsų Seime užteks.

Aplinkos apsaugos komiteto, kur prieš dvejus metus svarstant urėdijų reformą kilo daugiausia diskusijų, nariai BNS yra skirtingai įvertinę galimas KT sprendimo pasekmes: vieni sako, iš naujo priimant įstatymą Seime, procesas bus politizuotas, kiti mano, jog gali būti keičiamas ir jo turinys, o treti – jog valdantieji nebeturės pakankamai balsų, nes jų neberems opozicija, kuri prieš dvejus metus balsavo už reformą mainais į PVM lengvatą šildymui.

Valstybinių miškų urėdija įregistruota pernai sausį – ji sujungė visas 42 šalies urėdijas.