Kaune obuolius auginanti Danguolė Mažeikienė sako, kad siautėjusi sausra turėjo įtakos vaisių augimui, todėl dabar deda viltis, kad per likusį vasaros laiką, iškris pakankamas kritulių kiekis.

„Sausra gerokai atsiliepė derliaus kokybei. Obuoliai kol kas tikrai maži. Dabar laukiame rudens ir tikimės, kad bus lietaus ir situacija pagerės – obuoliai paaugs“, – sako augintoja.

Pasak moters, nemažai šansų, kad ir derlius šiais metais bus ankstyvesnis.

„Šiais metais viskas anksčiau, todėl tikėtina, kad ir rudeniniai obuoliai, kurie prinokdavo rugsėjo pradžioje, sunoks ir prekyvietes pasieks jau rugpjūčio gale“, – prognozuoja D. Mažeikienė.

Prienų rajono obuolių augintoja Sigita Momgaudienė nėra tokia kategoriška dėl laukiamo derliaus.

„Nenorėtume daryti išankstinių išvadų. Kai nuskinsime ir matysime kokybę, tada ir galėsime daryti išvadas, o dabar, kol dar ant medžių, sunku kažką ir pasakyti“, – sako moteris.

Tačiau, pasak jos, yra žinoma, kad nuo nedėkingu orų kai kuriuose rajonuose jau nukentėjo pirmosios obelys.

„Dabar teko girdėti, kad kai kur nuo sausros pradėjo kristi nesunokę obuoliai, bet tai nėra pasaulio pabaiga. Žiūrime į ateitį“, – tvirtina S. Momgaudienė.

Apie galimas obuolių kainas, augintojos sutaria, kad kol kas kalbėti yra per anksti.

„Kol neprasidėjo prekyba, augintojai nedrįsta prognozuoti, kiek šiais metais kainuos lietuviški obuoliai“, – sako S. Momgaudienė.

„Reikia išrūšiuoti, atrinkti obuolius, kurie netinka realizacijai, ir tada žiūrėti, kokią turime pasiūlą. Viskas priklauso nuo kokybės. Natūralu, kad gražesnis obuolys turės didesnę kainą, prastesnės kokybės – mažesnę. Tai yra rinka“, – pritaria D. Mažeikienė.

Pasak augintojos, rinką labiausiai įtakoja situacija kaimyninėje Lenkijoje, o Lietuvos pirkėjas visada atsižvelgia į kainą.

„Priklausome nuo to, ką mūsų didžiausi konkurentai lenkai pasiūlo, o taip pat ir nuo vartotojo norų. Žmonės Lietuvoje daugiausiai reaguoja į kainą. Tik „išskirtinis“ pirkėjas žiūri į kokybę ir šviežumą“, – teigia moteris.

D. Mažeikienė sako, kad nepastovūs orai turi labai didelę įtaką obuolių kokybei.

„Įvairūs svyravimai ir gamtoms reiškiniai mums „kerta“ labai stipriai, tuo labiau, kai auginimui nenaudojame jokių cheminių medžiagų“, – aiškina obuolių augintoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)