Kalbinti ūkininkai tikina, kad šiemet sąlygos auginimui buvo palankios, tačiau orų anomalijos pridarė šiek tiek nuostolių. Kokio derliaus galime tikėtis šiemet ir kiek mokėsime už šviežias bulves?

Bulvėms liūtys labai nepalankios

Vilkaviškio rajone Ramoniškių kaime įsikūrusiame Valuckų ūkyje, 1000 hektarų teritorijoje kasmet sodinamos bulvės, rapsai, kviečiai, grikiai, ankštiniai augalai. Ūkio savininkė Alvytė Valuckienė teigia, kad bulvių kasimo laikas priklauso nuo to, kiek pasodinta labai ankstyvų ir daigintų bulvių. Pasak jos, Valuckų ūkyje jų šiemet yra tik 1,5 hektaro

„Šiemet labai nesiorientavome į daigintas bulves, kurias galima kasti labai anksti. Ankstyvosios jau žydi antrą savaitę, tai manau, kad jau greitai jas ir kasime. Iš šių metų derliaus nieko tikėtis negalime, nes viską žino ir lemia gamta.

Bulvėms šiemet sausranegresia, reikia tikėtis, kad jų neprigirdys liūtys. Bulvėms liūtys labai nepalankios, derlius jau buvo užlietas ir jį atsiurbinėjome. Pas mus praėjo didelės liūtys ir artimiausiomis dienomis ateina dar vienas ciklonas. Bulvės tai ne ryžiai, joms reikia stabilumo ir jos greitai pūva, uždūsta šaknys. Jeigu yra gumbai, jie tiesiog pradeda pūti“, – tikina pašnekovė.

Kainas lemia Europa

Anot A. Valuckienės, bulvių kainos yra neprognozuojamos, joms reikšmės neturi gaunamas derlius ir jo dydis. Jos teigimu, kainas didžiąja dalimi lemia Europa.

„Jeigu Europoje trūksta bulvių, tai mes tą jaučiame ir čia. Pas mus gali bulvių ir nebūti, bet kainų vis tiek nebus. Neturime Rusijos rinkos, o Europa yra perpildyta viskuo, tad niekas čia neprognozuojama“, – aiškina ji.

Žiūri kuo pigesnių prekių

Pasak ūkininkės, derliaus būklę lems gamta. Anot jos, jeigu Europoje labai išdžius arba nuplaus derlių stambiųjų šalių įmonėms, kurios diktuoja rinkos reikalus, tada ir Lietuvoje pajausime pakitusias kainas.

„Lenkai yra labai rimti konkurentai. Pas juos beveik visada kokybė būna prastesnė nei Lietuvoje, tačiau tai ne visada mums padeda. Kitos šalys – Vengrija, Serbija ar Rumunija pirkdavo labai daug bulvių iš jų. Jie žino, kad ta kokybė yra prastesnė, bet žiūri kuo pigesnių prekių.

Šiemet Lenkijoje yra daug bulvių, o tai mums nepalanku. Negalime kelti kainų pagal tai, kiek investuojame. Nieko negalime tikėtis, nes norint bulves realizuoti atsiranda išlikimo klausimas. Jeigu liūtys bus didelės, tai kartosis 2017 metų likimas, kai 60 procentų bulvių paskendo, o išlikusios buvo ne pačios geriausios, tad gali būti ir nuostolių. Prognozuoti dabar neįmanoma“, – pabrėžia ji.

Bulvės

Teigia, kad sąlygos yra palankios

Tačiau ne visuose regionuose ūkininkai baimingai žvelgia į dangų.

Kėdainių rajone bulves auginantis Rolandas Andrulis tikina, kad bulves pradės kasti vėliau, kadangi šiemet ankstyvųjų neaugino. Anot ūkininko, bulvių kasimas planuojamas liepos mėnesio viduryje. Jo teigimu, nuspręsta nesodinti ankstyvųjų bulvių, nes pernai jos nušalo, kadangi buvo 9 laipsniai šalčio.

„Pavasaris buvo šaltas ir sausas, bet šiai dienai sąlygos yra palankios. Krušos padarė nuostolius tiems, kurie augino ankstyvą derlių. Smarkus lietus aplaužė derlių ir pridarė problemų, o mano vėlyvoms bulvėms tai neturėjo įtakos. Pavasarinė sausra buvo užsitęsusi ir dėl šalčio nebuvo tos vegetacijos. Paskui šiluma atsirado, lietaus buvo ir automatiškai tada viskas pradėjo augti. Manau, kad derlius priklauso nuo to, kaip viskas pasikeis, jeigu vėl prasidės lietus, atsiras ir problemos. Taip pat gali atsirasti maras, jeigu bus daug lietaus jos gali net užmirkti, čia yra įvairių niuansų“, – pasakoja jis.

Tikroji situacija paaiškės vėliau

R. Andrulio teigimu, šiai dienai atrodo, kad derlius bus geresnis nei pernai. Anot jo, viską parodys rugpjūtis ir rugsėjis, kai matysis tikroji situacija. Pašnekovas tikina, kad dabar dar per anksti tiksliai kažką prognozuoti.

„Manau, kad kainos turėtų būti kažkiek mažesnės, nes bulvių rinkoje yra nemažai. Aišku, jeigu bus eksportas vėl viskas bus kitaip. Mūsų bulvės šiemet išvažiavo į Ukrainą, prieš tai nebuvo metų, kad vežtume ten. Tai lėmė viruso pandemija, Lietuvoje buvo sustojusi prekyba į darželius bei mokyklas. Kainos Ukrainoje ir Lietuvoje daugmaž vienodos, tiek kad poreikio tokio nebuvo ir vietinė rinka daugiau atsilaisvino, užteko bulvių ir Lietuvai, ir eksportui“, – situaciją komentuoja jis.

Situacija geresnė nei pernai

Šiaulių rajono ūkininkas Antanas Baliutavičius pasakoja, kad ūkyje augina tik vėlyvąsias bulves, tad jas kasti pradeda liepos viduryje ar net pabaigoje. Anot jo, šie metai yra palankūs bulvių auginimui. Pašnekovo teigimu, kol kas viskas auga ir dygsta gerai.

„Mano nuomone, jeigu situacija išliks tokia, kokia yra dabar, jeigu nebus daug lietaus arba sausros, tai viskas bus tvarkoje. Situacija lyginant su praėjusiais metais yra daug geresnė, nes pernai tokiu metu buvo sausra. Šiemet drėgmės užtenka, o siautusios krušos manęs nepasiekė. Kalbant apie kainas, jeigu bulvės į eksportą nevažiuos, tai kainos turėtų būti mažesnės. Lietaus buvo, derlius geras, tai kainos turėtų būti žemesnės nei pernai“, –prognozuoja jis.

Sniegas lėmė derliaus vėlavimą

„Bulvių namų“ atstovas Remigijus Grumčius aiškina, kad šviežių bulvių derliui labai daug įtakos darė netikėtai gegužę iškritęs sniegas. Pasak specialisto, šis sniegas aplaužė paaugusias bulves ir lėmė tai, kad bulvių pristatymas jiems vėlavo apie dvi savaites.

„Bulves kasti planavome gegužės pabaigoje ir birželio pradžioje, bet pradėjome praėjusią savaitę. Ankstyvųjų bulvių viršūnes sulaužė tas sniego sluoksnis. Reikėjo laukti, kol paaugs kitos bulvės“, – pasakoja jis.

Masinių pardavimų dar nėra

Anot R. Grumčiaus, daryti išvadas apie šių metų derlių labai sunku, nes jis ką tik pradėtas kasti. Jo teigimu, šviežių bulvių kainos labai panašios į pernai buvusias.

„Kol kas kainos nei mažėja, nei didėja. Žiūrėsime, kokia situacija bus rinkoje ir reaguosime į tai. Įvardinti, kiek kainuoja kilogramas bulvių negaliu, tai komercinė paslaptis.

Kadangi dabar yra pati derliaus pradžia, masinio pardavimų judėjimo dar nėra. Vyksta susipažinimas su lietuviškomis bulvėmis, yra labai daug šviežių bulvių importo. Didžiojo prekybos judėjimo laukiame ateinančias dvi savaites“, – teigia jis.

Leidinyje „Agrorinka" rašoma, kad nuo kovo pradžios lietuviškų bulvių ir daržovių kilogramo kainos didžiųjų prekybos tinklų parduotuvėse kito 0,01–0,02 euro, išskyrus morkas, kurios pabrango 0,12 euro ir birželio pradžioje siekė 0,48 euro.

Bulvių ir burokėlių kainos birželio pradžioje buvo atitinkamai 0,28 ir 0,27 euro arba 50 proc. mažesnės nei pernai tuo pačiu metu, baltagūžių kopūstų ir morkų – atitinkamai 0,29 ir 0,48 euro. Pernai šiuo laikotarpiu seno derliaus kopūstai ir morkos jau buvo pasibaigę.

Bulvių ir daržovių augintojų kainos šį pavasarį taip pat kito nežymiai. Nors pomidorų augintojų vidutinė kaina panaši kaip ir prieš metus (apie 0,7 euro), tačiau mažmeninė kaina birželio pradžioje buvo 10 proc. mažesnė. Agurkų augintojų kaina buvo didesnė apie 12 proc., o mažmeninė – apie 23 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)