Didmeninės kainos šiuo metų laiku yra žemiausios per dešimtmetį. Taip yra dėl to, kad amerikiečių kiaulių bandos smarkiai plečiasi, neseniai pasiekusios aukščiausią lygį nuo 1943 metų.

Tuo tarpu Jungtinių Valstijų ir Kinijos plėtojamas prekybinis konfliktas pakurstė išlaikyti didelę tos mėsos dalį vidaus rinkoje. Tad turbūt nieko keista, kad kiaulienos vartojimas Jungtinėse Valstijose per šiuos metus jau ūgtelėjo maždaug keturias procentais.

Kiaulienos ateities sandoriai šių metų birželį patyrė didžiausią mėnesinį nuosmukį per beveik metus, tuo priversdami investuotojus dėl susidariusio pertekliaus palikti rinką. Tuo tarpu Kinija uždraudė mėsos importą iš Kanados, aptikusi suklastotus gyvulių sveikatos pažymėjimus. Tokia situacija Šiaurės Ameriką gali nugramzdinti į dar didesnį baltymų perteklių.

Jungtinėse Valstijose ne tik daug auginama kiaulių, jos čia daug riebesnės, nes šeriamos gana pigiais pašarais. Nors pavasariniai lietūs užvilkino javų sėją ir neseniai pakurstė pagyvėjimą grūdų rinkoje, kainos vis dar yra maždaug 50 proc. mažesnės nei 2012 metais, kai buvo pasiekusios rekordinį lygį. Vidutinis kiaulės svoris siekia beveik 214 svarų (97 kilogramus), maždaug keturiais svarais daugiau už dešimties metų vidurkį.

Kiaulės Amerikoje

„Turime per daug kiaulių, - sakė Donas Roose‘as, „U.S. Commodities“ iš Vest Di Moino (Ajova) prezidentas. – Esant mažesnėms grūdų kainoms, galbūt mes išlaikysime didesnį svorį, galbūt toliau plėsimės“.

Investuotojai tikisi, kad taip ir bus. Per savaitę, pasibaigusią birželio 25 dieną, investuotojai išlaikė kiaulienos ilgąsias grynąsias pozicijas ateities ir pasirinkimo sandorių rinkoje ties 33 207 rodikliu, kuris per penkias savaites iš eilės buvo nukritęs iki trijų mėnesių minimumo. Ilgosios pozicijos nukrito 13 proc., nuo aukščiausio lygio, pasiekto balandį.

Didmeninės šonkaulių kainos yra žemiausios per daugelį metų, o kumpio kaina nukrito apie 25 proc., nuo aukščiausio lygio, pasiekto birželį.

Be abejonės, kainos parduotuvėse gali kartais atsilikti nuo dinamikos didmeninėje rinkoje. Bet naujausi vyriausybės duomenys rodo, kad kai kurios kainos mažmeniniame sektoriuje yra taip pat palyginti nedidelės. Kiaulienos pjausnių kainos, gegužės 31 dienos duomenimis, yra mažesnės nei prieš penkerius metus.

Vartotojai gali pasinaudoti atpigusia kiauliena ir jos prisipirkti, kol gali. Viena iš priežasčių, kodėl amerikiečių kiaulių bandos taip išsiplėtė, yra ta, kad gamintojai tikisi paklausos pakilimo Kinijoje, kur afrikinis kiaulių maras smarkiai nusmukdė kiaulienos produktų gamybą. Dėl mirtinos kiaulių ligos kiaulienos produktų gamybos apimtys per artimiausius metus-dvejus šioje Azijos šalyje gali sumažėti 30 proc., rodo „Banco BTG Pactual SA“ duomenys.