Pagal jo parengtą projektą, 2019 – 2020 metų medžioklės sezoną siūloma patvirtinti 120 vilkų sumedžiojimo limitą.

Pernai leista sumedžioti 110 vilkų. Anot departamento, 120 vilkų limitas siūlomas, atsižvelgus į šių metų apskaitos pagal pėdsakus sniege rezultatų erdvinę analizę ir įvertinus, kad Lietuvoje yra ne mažiau kaip 37 vilkų šeimos – keturių ir daugiau vilkų grupės.

Aplinkos ministerija savo pranešime taip pat pažymi, kad limitas teikiamas ir įvertinus informaciją apie šių žvėrių daromą žalą naminiams gyvūnams. Ministerijos duomenimis, per metus sulaukta 255 pranešimų apie vilkų padarytą žalą. Kita vertus, Aplinkos ministerija atkreipia dėmesį, kad mokslininkų tyrimai rodo, jog anksčiau vilkai Lietuvoje medžioti per intensyviai, dauguma iš jų yra jauni, iš skirtingų šeimų.

„Per praėjusį sezoną sumedžiotų 99 vilkų genetiniai tyrimai, kuriuos atliko Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos mokslininkai, parodė, kad praeityje šie gyvūnai Lietuvoje buvo medžiojami per daug intensyviai. Todėl labai susiaurėjo jų populiacijos genetinė įvairovė. Pastaraisiais metais ji didėja, tačiau dar nėra optimali“, – teigiama pranešime.

Pagal tyrimus atlikusių mokslininkų rekomendaciją, šiemet siūloma atsisakyti pernai taikyto vilkų sumedžiojimo limito paskirstymo pagal rajonus. Taip siekiama išvengti vilkų genetinės įvairovės susiaurėjimo, jeigu vienoje nedidelėje teritorijoje būtų sumedžioti visi kurios nors jų šeimos individai. Aplinkos ministras vilkų sumedžiojimo limitą turi patvirtinti iki spalio 15 dienos.

Skaitykite daugiau.