– Kodėl pasirinkote Estiją?

– Nes arti, nes viskas pažįstama. Estijoje pirmą kartą pabuvojau aštunto dešimtmečio pradžioje su tėvais, važiuodavome ten reguliariai. Turėjau Estijas išduotą penkerių metų Šengeno vizą, todėl apie jokią kitą šalį ir negalvojau.

– Kas dabar dedasi Rusijoje?

– Dabar Rusijoje labai sudėtinga situacija. Iš išorės viskas atrodo gana ramu, nors ir vyksta siaubingas karas. Ir nors kažkokių ryškių ženklų, ypač didžiuosiuose miestuose, tame pačiame gimtajame Sankt Peterburge, ir nėra, pavojaus varpelių nenutildysi.

Man atsiuntė nuotrauką iš Sankt Peterburgo – parduotuvėje pradėjo kiaušinius pardavinėti vienetais. Iš miesto parduotuvės „Lenta“ atsiuntė nuotrauką, kurioje – sviesto pakelis, supakuotas lyg brangiausias turtas, taip paprastai neišsineštum. Taip išeina, kad parduotuvėje pradėjo masiškai vogti sviestą, nes žmonėms jis tapo prabangos preke, daugumai nebe pagal kišenę. Nuo karo pradžios produktai labai smarkiai pabrango. Įvedus sankcijas, geresnio alkoholio įveža tik pagal „paralelinio importo“ taisykles. Ir dabar jis, mano skaičiavimais, kainuoja maždaug du kartus daugiau nei Estijoje. Parduotuvėje pamatote butelį, kainą padauginate iš dviejų – štai jums tokio butelio kaina Rusijoje. Ta pati taisyklė galioja ir raudonai žuviai, kuri Sankt Peterburge dabar kainuoja daugiau nei dvigubai brangiau nei Estijoje.