Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo ginčą tarp žaidėjo ir LKF.

leškinį pateikęs krepšininkas prašė pripažinti negaliojančiais sprendimus, susijusius su jam skirta bausme.

2021 metais dėl įtartinų D. Keburio atstovautos „Tauragės“ komandos rungtynių antroje pagal pajėgumą šalyje Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL) buvo atliekamas ikiteisminis tyrimas.

Jis buvo nutrauktas prokuroro nutarimu, o D. Keburys – pagal laidavimą atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės dėl manipuliavimo sporto varžybomis. Žaidėjas buvo įpareigotas sumokėti 1,5 tūkst. eurų Nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondui.

Bet LKF pripažino, jog D. Keburys padarė drausmės pažeidimą, ir diskvalifikavo jį ketveriems metams. Sportininkui taip pat nurodyta sumokėti 1,5 tūkst. eurų baudą.

Vėliau sankcijas pasauliniu mastu patvirtino ir Tarptautinė krepšinio federacija (FIBA).

D. Keburys sankcijas ginčijo teisme, abejodamas jų teisėtumu, proporcingumu, skųsdamasis dėl esą praleistų senaties terminų.

Pirmosios instancijos teismas ieškinį atmetė, tik sutrumpino dikvalifikaciją metais. O Vilniaus apygardos teismas paliko galioti pirmosios instancijos teismo sprendimą.

„Pagaliau išnagrinėta byla žymi vieną pirmųjų situacijų Lietuvos sporte, kuomet sporto šakos federacija, remdamasi prokuratūros nustatytomis faktinėmis aplinkybėmis, inicijuoja atskirą drausmės pažeidimo bylą, remiasi baudžiamojoje byloje surinktais faktiniais duomenimis ir savo kompetencijos ribose priima drausminį sprendimą, susijusį išimtinai su manipuliavimo atvejų sporte užkardymu, sankcijų skyrimu.

Ikiteisminio tyrimo įstaigų gebėjimai, priemonės nustatyti nusikalstamas veikas yra gerokai platesni nei sporto šakų federacijų, todėl tik glaudus sporto ir teisėsaugos bendradarbiavimas gali duoti teigiamą rezultatą, – pažymėjo LKF pranešime cituotas advokatas Audrius Biguzas. – Tikėtina, kad ši praktika taps rimtu postūmiu sporto šakų federacijoms bendradarbiauti su ikiteisminio tyrimo įstaigomis siekiant skaidrinti sporto varžybas, užkardyti manipuliavimo sporto varžybų rezultatais atvejus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Krepsinis.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją