Pokalbį A. Kubilius ir G. Kirkilas pradėjo nuo diskusijos apie Kinijos grėsmę Vakarams, o Lietuvos kvitų skandalą ir drebančius Vyriausybės pamatus, kaip sako patys vyrai, pasiliko desertui. Tiesa, desertas – ne visai saldus.

„Man tenka ir Europos parlamente, ir Lietuvoj daug kalbėti apie Kiniją, Taivaną ir panašiai. Aiškūs yra mūsų Vyriausybės tam tikri žingsniai, bet man rūpėtų pajausti, kaip pats matai visą reikalą“, – kolegai teigė A. Kubilius.

„Man atrodo, kad Lietuvos žingsniai dėl Kinijos buvo teisingi, daug kam jie atrodo labai radikalūs, tačiau jie radikalesni, nes daugiau nei dvidešimt metų buvome įsitraukę į politiką su Kinija, galbūt per daug tikėdamiesi iš jų. Buvo beveik visų rangų vizitai, buvo labai daug pažadų, tačiau iš tikrųjų, iš bendravimo su Kinija, net ir su jų komunistų partija, didelių rezultatų Lietuvoj nebuvo“, – teigė G. Kirkilas.

„Tiesą sakant, mes niekada nepamiršdavome ir Taivano. Kaip žinia, praktiškai kasmet vykdavo parlamentarų delegacijos į Taivaną. Dabar tie žingsniai yra padaryti teisingi, tai matome iš to, ką G7 kalba ir kokius sprendimus priima. Visi dabar pradeda suprasti, kad Kinija yra rimta, gal dar netiesioginė grėsmė, bet artimoje ateityje tikrai bus grėsmė ir, kad Kinija keičia iš principo politiką“, – aiškino jis.

„Jeigu anksčiau Kinija buvo daug atsargesnė ir visą laiką save pristatydavo kaip taikdarę, dabar ekspansiniai Kinijos užmojai jau matosi plika akimi. Jeigu Vakarai, Europos Sąjunga ir NATO šalys nenori atsidurti tokioj nepasiruošusioj situacijoj, kaip atsitiko su Rusija agresijos Ukrainoje atveju, reikia pradėti ruoštis ir, man atrodo, kad bent jau pagrindiniai Vakarų lyderiai tą supranta“, – savo įžvalgomis laidoje „2K“ dalinosi G. Kirkilas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)