Su žemėmis A. Valinskas maišo ir milijonierių Matijošaičių trio: šie niekaip negali ramiai praeiti net ir pro šimtą kauniečiams priklausančių eurų, jų nepasisavinę. Neabejoja Ingridos Šimonytės Vyriausybės pasitraukimu, siūlo trigubai kelti algas politikams ir gina Andrių Tapiną, kuris valstybės prestižu susirūpinusių politikų buvo užsipultas neva ne laiku į viešumą iškėlęs politikų atsakomybės klausimą dėl fiktyvių ataskaitų.

Kai noras apskųsti konkurentą virsta Vyriausybės griūtimi

„Šiandien visos partijos vienodai susitepusios. Aišku, konservatoriai, valdančioji koalicija yra labiau matoma, todėl jai kliūna daugiausiai, bet kai pasižiūri bendrai į viešą informaciją, kurią Andrius Tapinas kaskart pateikia, tai šventų savivaldybių Tarybose nelabai daug yra, nors yra ir sąžiningų žmonių. Deja, jų mažuma. O juk viskas prasidėjo nuo vieno siekiančio posto žmogaus Neringoje žmogiško noro apskųsti konkurentą – šis kreipėsi į A.Tapiną, kad jis patikrintų vieno iš Tarybos narių išlaidas. Jis ėmė ir patikrino. Ir ne tik to kandidato, bet ir visų Tarybos narių išlaidas patikrino. Pamačius, kokiais masteliais vyksta pinigų plovimas, nebeliko nieko kito, kaip tik patikrinti ir kitas savivaldybes. Viso to rezultatus matome šiandien visi. Iš pamatų sujudinta politinė sistema, labai galima Vyriausybės griūtis, politikų negebėjimas prisiimti atsakomybės, kartu ir visuomenės praregėjimas”, – Delfi pastebi A. Valinskas.

Arūnas Valinskas

Buvęs politikas, žinomas prodiuseris, laidų kūrėjas ir vedėjas atvirai sako, kad jam nelabai suprantamas ir Dalios Grybauskaitės pasakymas, kad prie jos tokių skandalų nebūtų buvę: „Akivaizdžiai matome, kad savivaldybių Tarybų narių valstybės pinigų „įsisavinimai“ arba, sakant tiesiai šviesiai, vagystės vyko visada, tik jos neiškilo į paviršių, buvo po ledu. Tad šioje vietoje nelabai yra kuo didžiuotis buvusiai Prezidentei”.

Pagrindinė priežastis, kodėl tai neišėjo į viešumą anksčiau, pasak A. Valinsko, ta, kad tai buvo tiek įsišaknijusi praktika, jog Tarybų nariai, kurpdami fiktyvius dokumentus, net neprileido minties, kad daro kažką nelegalaus: „Šiandien girdime, kaip jie kartoja: „visi darė, tai ir aš dariau“, „nebuvo prašoma dokumentų“, „nebuvo tvarkos“ ir panašiai. Tokie žmonės net nesupranta, kad vogti kartu su visais kitais nėra normalu ir tai nuo asmeninės atsakomybės niekaip neatleidžia, kuri štai ėmė ir atėjo. Ir ne Tapinas kaltas, kad ji atėjo“.

Tai – ledkalnio viršūnė

A. Valinskas sako, kad tai, ką šiandien matome, yra tik aisbergo viršūnė: „Visos savivaldybės, kiek teko kalbėtis su Andriumi [A. Tapinu, aut. pastaba] tikrai be ypatingo džiaugsmo laukia, kada ateis jų laikas. Bendraudamos su Andriumi jos pačios pripažįsta, kad situacija pas juos yra bloga arba labai bloga. Bet išimtis kartais ir patvirtina taisyklę, nes yra žmonių, kurie iš tiesų dirbo sąžiningai. Pas kai kuriuos ataskaitose yra nuliai, pas kai kuriuos yra normaliai pagrįstos išlaidos. Yra tarybų narių, kurie „nedarė, kaip visi“. Bet jei esi žulikas, tai ši sistema puikiai tiko valstybės lėšų pasisavinimui, siekiant naudos niekam kitam, tik sau“.

Žiūrint į sistemą iš Parlamento pusės, kuri nors ir nėra tobula, bet čia, pasak pašnekovo, atsakomybės yra daugiau: „141 Seimo narys visuomet buvo ir yra po padidinamuoju stiklu. Kiekvieną ketvirtį skelbiama, kas, kiek ir kam išleidžia, tai šioje vietoje tokie „įsisavinimai“ Seime nėra taip stipriai ydingai įsišakniję kaip savivaldybėse.

Didžiausia problema, kad savivaldybės pačios gali sau nusistatyti reglamentą, pagal kurį yra išmokamos kanceliarinės išlaidos, tad kontrolės, audito ar savikontrolės čia niekada nebuvo. O Seime tokie dalykai prižiūrimi, nes įstatymas yra visiems vienodas. Čia mes turime du svarbius dalykus: egzistuojančią ydingą teisinę bazę ir ydingus politikus, kurie tomis spragomis pasinaudoja ir žmonių pinigus „įsisavina“, tiksliau – vagia“.

Paklausus, ką jis mano apie tokius milijonierius, kaip Kauno meras V. Matijošaitis, A. Valinskas ironizuoja: „Panašu į tai, kad jie ir yra turtingi, nes pro pirštus einančio euriuko niekaip nepraleidžia. Iš tiesų, man nesuprantamas dalykas, kai meras, turintis valdišką automobilį su vairuotoju, teikia kuro ataskaitas. Tai kur jis tą kurą naudoja? Savaitgalį kažkur važiuodamas? Bet savaitgalį juk važiuoji savo automobiliu savo reikalais. Kuro išlaidos yra tavo bėda, o ne miestelėnų. Tiesą sakant, nuo pat pradžių nė kiek neabejojau, kad Matijošaičių trio bus Kauno rekordininkai, tai taip ir atsitiko. Kai valdai milijonus, o pro šalį kiekvieną centą susirenki fiktyvias ataskaitas rašinėdamas, tai tokie dalykai garbės nedaro, bet ar jiems tai svarbu, didelis klausimas“.

Pasak A. Valinsko, džiugina tai, kad į visą šią kovą ir procesą įsijungė šalies regioninė žiniasklaida, kuri dažnai būna po savivaldybės padu, kas reiškia, jog nelabai gali prieštarauti, kritikuoti vietinę valdžią, nes yra jų remiama: „Šiandien vietiniai žurnalistai vis mažiau bijo, patys narplioja vietinių politikų voratinklius, patys tampa kontrolieriais. Tai tikrai gerai nuteikia”.

Politikams algos turi būti pakeltos kelis kartus

„Buvau davęs žodį, kad dirbdamas Seimo Pirmininku neimsiu algos. Sakiau, kad esu užsidirbęs pakankamai. Ėjau į politiką ne dėl pinigų, nors manau, kad politikų algos turi būti gerokai didesnės, nei dabar yra. Būsiu nepopuliarus, bet pasakysiu, kad brangiausiai šaliai kainuoja pigi valdžia, todėl dabar ir turime tokią situaciją. Už darbą turi būti mokama. Apskaičiuoti, kiek turi uždirbti Tarybos narys, nėra sunku: pagal savivaldybės teritorijos dydį, gyventojų skaičių, posėdžių dažnumą, jų lankomumą, paties nario aktyvumą ir panašiai. Galima padaryti išvestines lenteles ir pagal tokią metodiką mokėti savivaldos tarybos nariams atlyginimus. Jeigu nedalyvauja komiteto posėdyje, lėšos iš algos būtų išskaičiuojamos.

Dabartinė Tarybos nario darbo apmokėjimo situacija savivaldybėse juk yra ir tam tikras peilis toms pačioms Taryboms, nes jos negali pritraukti savo sričių profesionalų, kurie galėtų produktyviai darbuotis miesto labui. Jeigu yra rimtas specialistas ar verslininkas, kuris išmano rajono specifiką ir gali prisidėti prie vietovės gerovės, tai jis ten neina dėl tų pačių priežasčių. Vienas dalykas yra normalios algos nebuvimas, o kitas, kad nenori sulaukti visokių įtarimų, nes visi automatiškai pradedami vadinti vagimis, kaip, tarkime, šiandien, kai susiformavo požiūris į Tarybos narius, kurie nebuvo stebimi daug metų. Esu tikras, kad žmogus, kuriam rūpi, kuris dirba sąžiningai, Taryboje tikrai yra ką veikti ir jis turi gauti padorų atlyginimą“, – Delfi sako A. Valinskas.

Pašnekovo nuomone, ir Seimo narių algas reikėtų mažiausiai tris kartus pakelti, atitinkamai ministrų ir kitų valdžioje esančių politikų: „Dabartiniai atlyginimai yra per maži. O visuomenės požiūris „už ką jiems dar mokėti, nes ten jie ir taip prisivagia“ yra ydingas ir klaidingas. Vadovaujantis juo, reiktų uždaryti Seimą, užkalti Vyriausybės duris ir gyventi anarchijoje. Aišku, tokie skandalai kaip šis neprideda skaidrumo, bet apsivalymas, kuris dabar vyksta, neabejoju, vienareikšmiškai jo pridės”.

Partijų pirmininkai tyli ne šiaip sau

Bėda, pasak A. Valinsko, yra ta, kad vogė absoliuti dauguma ir dabar politinė sistema įėjo į aklavietę: reikia kažką daryti, bet ką tiksliai – neaišku, todėl atsiranda visokių spėlionių, gąsdinimų ar šantažo: „Manau, kad ne vienai ar kitai partijai reikia sėsti ir daryti sprendimus, o visoms be išimties, nes visų jų atstovai yra Tarybose. Dabar gi partijų pirmininkai tyli kaip vandens į burną prisisėmę. Nei V. Blinkevičiūtė kalba apie prisidirbusį Jonavos merą Mindaugą Sinkevičių, nei visi kiti apie savus. Tai palietė visas partijas, vagysčių mastelis šokiravo visuomenę, apjuodino visą politinę sistemą“.

Vilija Blinkevičiūtė

Buvusio politiko siūlymas, norint perkrauti sistemą, yra labai aiškus – pirmalaikiai Seimo rinkimai: „Per tuos tris mėnesius iki jų tikrai galima sutvarkyti įstatyminę bazę ir priimti pataisas dėl savivaldybių Tarybų narių darbo apmokėjimo. Tuomet susirinks naujas Seimas, panašu, kad ir nauja koalicija susiformuotų, bet tai būtų logiškas sprendimas šiandien dienos situacijai spręsti“.

Problema, pasak A. Valinsko, yra tame, kad Vyriausybės opozicija nenori likus metams iki kadencijos pabaigos ateiti į valdžią. Kai siūloma perrinkti visą Seimą, sudaryti naują Vyriausybę ir atidirbti visą kadenciją, jiems irgi netinka. „Patys save įsivaro į kampą, nes ką besiūlysi – niekas netinka”, – pastebi jis.

Ingrida Šimonytė siūlymą atsistatydinti ministrėms priėmė kaip asmeninį įžeidimą

„Švietimo, mokslo ir sporto ministrė J. Šiugždinienė sako, kad ji nekalta, nes visiškas aplaidumas buvo Kaune, todėl kaip ir norma buvo taip savintis pinigus, nes visi taip darė. Esmė tame, kad tas visiškas betvarkės buvimas sudaro sąlygas vogti, bet jomis naudojosi kažkodėl ne visi. Ministrė pasinaudojo. O šioje vietoje iš tiesų yra taip, kad kuo žmogus yra pakilęs aukščiau valstybės tarnyboje, tuo jis turi turėti didesnę moralinę atsakomybę. O ministrai yra aukšto rango politikai, net nekalbu apie pirmuosius tris svarbiausius asmenis valstybėje.

Jurga Šiugždinienė

Galiu priminti dar vieną dalyką, kurį turbūt visi pamiršo. Buvo tokia Sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė, kuri turėjo atsistatydinti, nes kalbėdama vienoje iš laidų, prisipažino, kad yra davusi medikui kyšį. Už tai ji neteko posto. Jei vien tą atvejį palyginsime su dabartine situacija, kai čia realiai buvo vagiami pinigai iš miesto žmonių, tai tokie ministrai, kaip S. Kairys, G. Skaistė ir J. Šiugždinienė jau seniai turėjo būti padėję atsistatydinimo pareiškimus.

Rimantė Šalaševičiūtė

Čia matau ir kitą bėdą – įsijungusius premjerės I. Šimonytės asmeniškumus, nes šios dvi ministrės yra vienos pagrindinių jos ramsčių ir bendražygių dabartinėje Vyriausybėje. Tad jų santykiai nėra tik kaip premjerės ir ministrių, o gerokai glaudesni, todėl jų atstatydinimo klausimą ji priėmė kaip asmeninį įžeidimą. Politikoje to daryti nereiktų”, – įsitikinęs A. Valinskas.

Į klausimą, ką mano apie premjerės I. Šimonytės pareiškimą dėl visos Vyriausybės atsistatydinimo, jei Seimas nebalsuos už priešlaikinius rinkimus, buvęs politikas atsako, kad šioje vietoje sužaidė jos, kaip Ministrės Pirmininkės ir kaip Ingridos Šimonytės, ambicijos: „Kiek ją pažįstu, jos pasakymas yra rimtas. Jei ji sako, kad yra viskas, tai tą ir reiškia, kad viskas. Šiandien esu tikras, kad jeigu Seimas nepasileis, po NATO viršūnių susitikimo Lietuvoje, Vyriausybė padės mandatą ir pasitrauks”.

A. Valinskas nemano, kad premjerės I. Šimonytės dabartiniai žingsniai yra projekcija į būsimus Prezidento rinkimus ir abejoja, ar premjerė apskritai į juos eis: „Duočiau daugiausiai 10 procentų, kad ji pasiryš. Dabartinėje situacijoje su tokia našta ir tokiu šleifu yra garantuotas pralaimėjimas jei ne pirmame, tai antrame ture – tikrai. Juk tai ji jau yra patyrusi ir turbūt nelabai norėsis to kartoti”.

Nei NATO, nei karas Ukrainoje čia ne prie ko

Į klausimą, ką mano apie kritiką A. Tapinui, kad ne visai laiku jis viešina tas ataskaitas ir prašo politikų atsakomybės, nes neva yra svarbesnių valstybei reikalų, kaip pavyzdžiui, NATO viršūnių susitikimas ar karas Ukrainoje, A. Valinskas atsako, kad kai nebėra jokios gynybinės pozicijos ir moralinio pasiteisinimo, tai tada pereinama į puolimą: „Kyla labai natūralus klausimas, tai kuris čia dabar kaltas: ar tas, kuris parodė, kad vagiama, ar tas, kuris vogė? Kuo čia dėta NATO, kai dešimtimis metų vagiama iš valstybės tokiais masteliais? Kai neturi atsakomybės, moralinio stuburo ir nori atsimušti, tai ir sakai, kad štai NATO, valstybės prestižas, karas Ukrainoje yra svarbiau nei įžūlus biudžeto savinimasis visos Lietuvos mastu. Aišku, kad yra svarbu ir karas, ir NATO, ir šalies prestižas, bet kuo mažiau leisime vogti iš valstybės, tuo biudžete bus daugiau pinigų, kuriuos bus galima skirti ir šalies prestižui, ir šalies gynybai, tad nereikia dangstytis po visais tais dalykais”.

Prakalbus apie tai, kad panašu, jog A. Tapinas įeis į šalies istoriją, kaip nuvertęs Vyriausybę, A. Valinskas juokauja, kad jam vis primenantis „Auksinio proto" filmavimų metu, jog jis klausimus laidai galvotų, o ne Vyriausybę verstų: „Bet Andrius užsivedė ir tikrai eis iki galo, o galo nėra ir kasdien vis nauji dalykai išlenda. Akivaizdu, kad yra visiška betvarkė, į kurią negali imti ir nereaguoti. Politikų pasakymas, kad niekas nekaltas, nes vogė visi, irgi neprideda noro sustoti“.

Andrius Tapinas

Paklausus, ką galvoja apie žmones, kurie netiki, kad kiti gali daryti gera be naudos sau, A. Valinskas sako, jog tam puikiai tinka banalus apibūdinimas, kad tokie žmonės apie kitus sprendžia pagal savo sugedimo laipsnį: „Ką daro A. Tapinas, tai neša akivaizdžią naudą: ne tik stabdo ciniškai vagiančius valstybės pinigus politikus, bet ir atveria mums visiems akis, kaip visuomenei.

O politikų galvojimas, kad kažkas kažko nesupranta, yra pačių savęs apgaudinėjimas, nes visi viską supranta. Su čekiais ir ataskaitų pildymu susiduria dauguma šalies žmonių kasdien, tad čia jau neapgausi nieko. Sakyti, kad tai per didelė biurokratija, yra jau akmuo į savo pačių daržą, nes niekas kitas nei jie patys tai sukūrė arba nedarė nieko, kad tai pakeistų. Pusiau rimtai su A. Tapinu pakalbame, kad gal jau jam reiktų apsaugos, bet jis vis patikina, kad poreikio dar nėra, bet kaip bus ateityje, niekas nežino. Manau, kad jis gali jaustis pakankamai ramiai dėl viešumo, nes kad ir kiek daug aplink jį skalijančių politikos šunų, bet įkąsti galinčių nėra, nes jie labai bijo to paties viešumo. O ir yra ko – žmonės girdi, mato, supranta ir daugiau taip lengvai nepamaustysi”, – įsitikinęs A. Valinskas.

Arūnas Valinskas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (19)