Gera žinia ta, kad fiziologiniu ir psichologiniu požiūriu nėra jokios viršutinės intymių santykių dažnio ribos. Net ir į klausimą „Ar galima mylėtis kiekvieną dieną?“ seksologai nedvejodami atsako „Taip“.

Už šią palankią realybę galima padėkoti begalei sekso sukeliamo malonumo ir orgazmo teikiamų pliusų, rašoma portale wellandgood.com.

„Mylėdamiesi žmonės išskiria daugybę gerą savijautą garantuojančių neurosiuntiklių ir neurohormonų, tokių kaip dopaminas, endogeniniai opioidai ir oksitocinas, kuriems veikiant mes jaučiamės gyvybingi ir reikalingi“, – aiškina seksologė bei neuromokslų specialistė Nan Wise ir priduria, kad panašų efektą sukelia ir masturbacija.

Be paminėtų trumpalaikių pojūčių, kasdienis mylėjimasis turi ir ilgalaikį teigiamą poveikį.

„Kasdienė intymi veikla gali pagerinti nuotaiką, požiūrį į savo kūną, kilstelėti savivertę, sumažinti streso poveikį ir net padidinti seksualinę motyvaciją bei aistringumą“, – nurodo seksologė Shannon Chavez.

Kitaip sakant, kuo daugiau mylimės, tuo dažniau norime mylėtis. Taip, anot N. Wise, iš esmės yra todėl, kad seksualinis aktyvumas pakelia testosterono lygį tiek vyrų, tiek moterų atveju, taigi, dažnas mylėjimasis padeda išlaikyti sveiką libido ir subalansuotą emocinį nusiteikimą ir jau tikrai nemažina jautrumo kokybiškam seksui, kaip kartais galima išgirsti.

Dažnas seksas suteikia ypač daug galimybių patyrinėti savo reakcijas į glamones ir išsiaiškinti, kas teikia didžiausią malonumą (tai, aišku, gali būti sueitis, tačiau nebūtinai).

„Mane žavi idėja, kad sekso sąvoką reikia praplėsti, ją sieti ne tik su genitalijomis, taigi, kalbėti ne tik apie lytinę sueitį arba oralinį seksą, bet ir apie begalę kitų fantastiškų dalykų, kuriais galima pamaloninti savo arba partnerio kūną, – sako N. Wise. – Pripažinimas, kad mūsų kūnas – tai užšifruoti malonumai, yra net labai sveikas suvokimas.“

Seksualinių pojūčių tyrinėjimas gali įplieksti priblėsusios aistros kibirkštį, jeigu tuo užsiimsite drauge su partneriu.

„Kasdienis seksas apsaugo partnerystę nuo nuobodulio, brandina partnerių meilę, didina norą rūpintis vienas kitu, stiprina intymų ir dvasinį jų ryšį“, – sako seksologas Gerhardas Poppelis, vienas iš lytinio švietimo organizacijos „The Swann Center“ įkūrėjų.

Taigi, nepamirškite, kad komfortas seksualiniame kontekste, besireiškiantis per tobulėjančius įgūdžius ir augantį pasitikėjimą savimi, gali išplisti ir į kitas bendravimo sritis bei sustiprinti partnerių prieraišumo jausmą.

Keletas pastabų kasdienio mylėjimosi tema

Nors seksas, ir konkrečiai – kasdienis, teikia galybę nenuginčijamų pliusų, visai nereikia išsikelti tikslo laikytis šitokio režimo ir versti save mylėtis. Jeigu taip elgsitės, seksas ilgainiui pavirs darbu arba pareiga, vadinasi, visiška priešingybe tam, ko pirmučiausiai siekiate, perspėja santykių ekspertė Shula Melamed.

„Rutina virtęs seksas gali pradėti kelti nuobodulį“, – nurodo ji.

Taigi, užuot įsipareigoję kasdien mylėtis, pirmiausia turėtume suvokti savo poreikius ir fiziologines bei psichologines ribas.

„Turite gerbti savo kūną ir paisyti ribų“, – nurodo Sh. Chavez.

Dėl su fiziologija susijusių apribojimų gali prireikti, tarkim, dienos pertraukos, kad dingtų diskomfortas, atsiradęs dėl pernelyg intensyvaus stimuliavimo, arba sekso žaisliukų, lubrikantų ir kt. Be to, nors, viena vertus, nuo sudėtingų reguliariai atliekamų sekso pozų raumenys gali sutvirtėti, bet, kita vertus, gyvenant ypač aktyvų seksualinį gyvenimą, raumenis galima ir pasitempti.

Kalbant apie emocinę pusę, asmeninių ribų suvokimas sietinas su visų iš populiariosios kultūros ir žiniasklaidos atėjusių išankstinių nuostatų atmetimu ir individualaus požiūrio susiformavimu.

„Nemanykite, kad kasdien turite pasiglamonėti, – sako seksologė Valerie Poppel. – Koncentruokitės ir į dvasinio bei emocinio artumo išgyvenimus, kadangi be jų vargiai įmanoma preliudija į lytinę sueitį.“

Anot Gerhardo Poppelio, tyrinėjant savo seksualumą reikia nebijoti elgtis kūrybiškai.

„Eksperimentuokite, bandykite, fantazuokite, naudokite žaisliukus, prisiminkite masažą, nepamirškite lubrikantų. Galite žiūrėti pornografinius filmus ar net susiorganizuoti grupinio sekso vakarėlį“, – vardija jis.

Taigi, elkitės išmoningai, kadangi tai būdas sužinoti, koks ir kaip dažnai praktikuojamas seksas labiausiai priimtinas būtent jums.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją