Pavyzdžiui, anuomet buvo išleistas garsusis „Monopolio“ žaidimas, kuris sulaukė ypatingos sėkmės. Žmonėms reikėjo atokvėpio nuo sunkumų ir vargo, taigi, žmonės sotinosi nebrangiomis pramogomis.

Kalbant apie tikrą pasisotinimą ir pilvo nuraminimą, Didžiosios depresijos laikotarpis garsėja pačiais išradingiausiais receptais. Pasižiūrėkite, kaip iš padėties anuomet sukosi virtuvės šeimininkės.

Obuolių pyragas be obuolių

Receptas buvo atspaustas ant garsiųjų „Ritz“ krekerių dėžutės ir vadinosi „netikru obuolių pyragu“. Pirmą kartą pasiūlytas žmonėms 1930-aisiais, populiarumo sulaukė ir Antrojo pasaulinio karo metu, kai šalyje obuoliai buvo iš tiesų brangūs.

Receptas informuoja, kad pyragui jums prireiks namie gamintos ar pirktos pyrago tešlos, o jo įdarui reiks vandens, cukraus, kepimo miltelių (cream of tartar, tai nėra tikslus kepimo miltelių atitikmuo, tačiau šių laikų kepėjai siūlo kaip pakaitalą naudoti juos), citrinos sulčių ir citrinos žievelės, vanilės ekstraktro, „Ritz“ krekerių, sviesto arba margarino ir cinamono.

Pasaldinti ir citrinos rūgštimi atsverti (pašlakstyti?) krekeriai savo tekstūra turėjo priminti obuolius. Internete atsiminimais besidalinantys žmonės sako, kad kepinys iš tiesų stebėtinai priminė obuolių pyragą.

Karšto vandens pyragas

Lietuvoje turime posakį apie gerą šeimininkę, kuri sriubą išverda ir iš kirvio. JAV galima sakyti, kad gera šeimininkė ir iš vandens iškeps pyragą. Iš Didžiosios depresijos vargo atėjęs receptas ir dabar turi savo vietą šeimininkių virtuvėje. Kalbama, kad karšto vandens pyragą paruošti ypač lengva, o jo skonis nenuvilia – anot komentatorių, pyragas ypač sviestiškas ir švelnus.

Pyragui viso labo reikia 6 ingredientų. Jums reikės pyrago tešlos (tokie receptai paprastai nurodo pirktinę pyrago tešlą), vandens, miltų, cukraus, vanilės ekstrakto ir sviesto. Vandenį reikia pilti į formą, išklotą tešla. Sausus ingredientus reikia sumaišyti tarpusavyje ir išbarstyti į vandenį, nemaišyti. Viską apšlakstyti vanile, o sviesto gabaliukus išbarstyti per visą pyrago plotą.

Ištraukus pyragą iš orkaitės jis yra skystos konsistencijos, tačiau atvėsęs ir palaikytas šaldytuve turėtų įgauti želinį pavidalą.

Acto pyragas

Jei galima iškepti pyragą iš vandens, kodėl neturėtų pavykti jo iškepti iš acto. Nors reikia pripažinti, kad bent jau pirmo įspūdžio konkurso šis pyragas nenugalėtų – acto pyragas skamba iš tiesų nekaip.

Interneto komentatorių atsiliepimai labai skirtingi, bet tikrai rasite ir šio pyrago gerbėjų komentarų. Žmonės rašo, kad jo tekstūra – šilkinė, o acto visai nesijaučia, tačiau jo rūgštis padeda atsverti saldumą. Citrinos, kaip ir kiti citrusai, buvo brangios, taigi, ne visi išgalėjo leisti sau šį malonumą, o pigesnė acto rūgštis galėjo pakeisti citrinos rūgštį.

Norintiems paruošti tokį pyragą ir vėl reikės pyrago tešlos (pado), kurį pasiruošti galima pačiam arba nusipirkti. Taip pat prireiks kiaušinių, cukraus, vanilės ekstrakto ir sviesto. Žinoma, reiks acto, o kokį naudoti – žmonės ginčijasi. Vieni sako, kad geriausiai tinka obuolių actas. Kiti teigia, kad žmonės naudojo tokį actą, kokį turėjo.

Norėdami pabandyti pasigaminti šiuos pyragus, tikslių receptų ieškokite pagal raktažodžius: Ritz Mock Apple pie; Depression Era Water Pie; Vinegar Pie, Great Depression Recipe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)