Pasak „TV3 žinių“ reportaže kalbėjusio VMVT atstovo, kritę paukščiai buvo paimti tyrimams dėl paukščių gripo galimybės – šiuo metu Europoje ir pasaulyje plačiai siaučiančios ligos. Gyvūnų ir augalų sveikatos priežiūros tarnybos duomenimis, virusas užkrečia ne tik paukščius, bet gali būti pavojingas ir žinduoliams. Dar šių metų kovo mėnesį užregistruoti mirtini dryžuotųjų skunkų, meškėnų ir kalnų bei jūrų liūtų atvejai.

2022-ųjų rudenį Ispanijos audinių fermoje buvo patvirtinti žvėrelių mirties atvejai dėl mutavusio paukščių gripo, rašoma „Science“. Norėdamos suvaldyti situaciją, Ispanijos valdžios institucijos įvedė karantino apribojimus fermos darbuotojams. Daugiau kaip 50 000 įmonėje laikomų audinių buvo nužudytos, o jų skerdenos sunaikintos.

Baiminasi dėl dar vienos pandemijos

VMVT inspektorius teigimu, patvirtinus šią galimą kirų mirties priežastį netoliese esančios kailinių žvėrelių fermos jokie pokyčiai nelauktų.

„Audinių tikrai nelaukia niekas, nes nėra padaryta tokių paukščių gripo tyrimų, kad audinės galėtų užsikrėsti paukščių gripu“, – „TV3 žinių“ reportaže sakė VMVT inspektorius.

Audinės

„Čia turėtų būti skandalas. VMVT yra atsakinga už paukščių gripo kontrolę, bet nežino esminių faktų. Audinės užsikrečia šiuo gripu. Tyrimai yra padaryti. Jie gąsdinantys ir verčiantys skambinti pavojaus varpais. Nes paukščių gripas audinėse gali mutuoti taip, kad pasidarytų pavojingesnis žmonėms“, – savo feisbuko paskyroje dalinosi organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė.

„Tragiška VMVT nekompetencija išlįs į viešumą tik tuo atveju, jeigu Lietuvoje paukščių gripas iš audinių išplis į žmones. Kol nėra mirčių, VMVT į tai nesigilins ir veiksmų nesiims,“ – viešai piktinosi aktyvistė.

Atvejai žinduoliuose VMVT žinomi

Atskirame komentare Eltai VMVT atstovai teigia, kad vadovaujasi Europos Komisijos Europos Maisto saugos agentūros (EFSA) atliktu rizikos vertinimu apie nustatytus paukščių gripo atvejus laukinėje aplinkoje ir naminių paukščių laikymo vietose, taip pat viruso aptikimą žinduoliuose. VMVT nepatvirtintų informacinių šaltinių teikiamos informacijos komentuoti negali.

Įstaigos duomenimis, paukščių gripo virusas žinomas dėl savo mutacijų ir greito prisitaikymo naujoje aplinkoje, tad atvejai žinduoliuose nėra naujas reiškinys.

Kirai

„EFSA duomenimis Ispanijoje 2022 m. spalio mėn. audinių ūkis buvo paveiktas A tipo (H5N1) viruso, priklausančio genotipui, susidariusiam dėl kirams prisitaikiusio H13 potipio. Virusai su šio geno išsidėstymu daugiausia cirkuliuoja tarp laukinių paukščių Šiaurės Europoje nuo 2022 m. gegužės ir buvo aptikti vienoje lapėje Belgijoje“, – informacija dalinosi VMVT atstovas.

Tarnybos teigimu, jei būtų nustatytas paukščių gripo virusas ne paukščiams (šiuo atveju – žinduoliams), pirmiausiai žinduolių laikymo vietai būtų uždėti apribojimai (gyviems gyvūnams, jų produktams, gaišenoms, pašarams, pakratams ir t.t.), taikomos biologinio saugumo priemonės, kad virusas neišplistų ir vykdomas epidemiologinis tyrimas, siekiant nustatyti viruso kilmę bei išplitimo mastą, mėginiai būtų išsiųsti į Europos Referentinę laboratoriją, o apie nustatytą atvejį būtų informuota Europos Komisija ir kitos valstybės narės. Remiantis Europos Komisijos ir EFSA rekomendacijomis, būtų taikomos ligos kontrolės arba likvidavimo priemonės.