„Turbūt tai ne pirmas kartas, kai Prancūzijos prezidentas bando tai daryti. Prisimename dar jo pastangas prieš karą – tada buvo keli , berods, susitikimai ir skambučiai V. Putinui, bandant išvengti karo. Ir negali sakyti, kad tai blogai, visos priemonės turbūt yra įmanomos tam, kad būtų sustabdytas karas“, – „Žinių radijui“ teigė A. Skaisgirytė.

„Tačiau, kaip vėliau parodė istorija, V. Putinas tik pasišaipė iš šito siekio, vos ne atvirai sakydamas, kad jis nepuls Ukrainos, vos ne rytojaus dieną ją užpuolė. Tai su tokiu partneriu, apie ką galima kalbėti...“, – pridūrė ji.

A. Skaisgirytė akcentuoja, kad reikia siekti V. Putino atsakomybės už pradėtą karą Ukrainoje, o ne su juo bendrauti.

„Atvirkščiai, manome, kad V. Putinas turėtų būti vienas iš tų, kurio atsakomybės pareikalauta turėtų būti specialiame tribunole, tarptautinės bendruomenės teikimu. Tai kaip bendrauti su kitos šalies vadovu, kuris jau visiškai akivaizdžiai darė karo agresijos nusikaltimus, yra sudėtinga“, – sakė prezidento patarėja.

„Tikrai norėtųsi priminti ir Prancūzijai, kad kai vyko Napoleono karai, tai Rusijos armija buvo Paryžiuje, ji buvo atėjusi iki Paryžiaus. Ir turbūt niekas nenorėtų, kad šitas scenarijus pasikartotų“, – pažymėjo ji.

V. Putino metinėje kalboje nesitiki nieko naujo

A. Skaisgirytė nemano, kad antradienį planuojamoje metinėje V. Putino kalboje bus kažkas naujo. Prezidento patarėja pabrėžia, kad neatrodo, kad Rusijos prezidento ketinimai Ukrainos atžvilgiu būtų pakitę.

„Tikėtis, kad joje bus kažko naujo, ar reikšmingai kitokio, yra sunku. Karas tęsiasi ne vienerius metus, Putinas turėtų kažką pasakyti tautai apie tai. Ar jis pasakys, kad jam karo gana, kad jis išeina iš Ukrainos ir atsitraukia... Vargu bau. Niekas neatrodo, kad jo ketinimai Ukrainoje būtų pakitę“, – sakė šalies vadovo patarėja.

„Vadinsi toliau bus teikiama propaganda, kad dėl karo Ukrainoje kalta ne Rusija, o pavyzdžiui Vakarai, ukrainiečiai ar dar kas nors. Tokia retorika mums jau nuo sovietinių laikų yra pažįstama - kaltink visus, o ne save“, – pridūrė ji.

E. Macronas savaitgalį žiniasklaidai pareiškė, kad Rusijos ir Ukrainos karą galima užbaigti tik derybomis.

Visgi, pasak Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio, Prancūzijos vadovas E. Macronas švaisto laiką ieškodamas dialogo su Rusija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją