Mačia energijos suteikia daugiau nei 5 valandas

Sunku patikėti, kad visas šias problemas gali padėti spręsti vienas kone stebuklingas gėrimas – mačia arbata. Mačia yra jaunų žaliosios arbatos lapų milteliai. Jau daugiau nei 1000 metų šis senovinis, išskirtinio skonio gėrimas plačiai paplitęs Japonijoje ir ypač vertinamas dėl poveikio kūnui ir sielai. Dėl unikalių mačia savybių jos suteikiama natūrali energija trunka vidutiniškai daugiau negu 5 valandas, rašoma atsiųstame pranešime spaudai.

„Mačia arbata yra naudingesnis ir sveikesnis žmogui gėrimas nei kava. Šiandieniniai žmonės visur skuba, be kelių puodelių kavos per dieną neįsivaizduoja savo gyvenimo. Tačiau kofeinas turi trumpalaikį poveikį – staigus energijos antplūdis jaučiamas apie valandą, o vėliau vėl reikia organizmą vis labiau stimuliuoti. Ilgainiui kavos reikia vis daugiau ir tai tampa psichologine priklausomybe. Didelis kofeino kiekis žalingas organizmui – gali sutrikti širdies ritmas, mikroelementų balansas, padidėti kraujo spaudimas, – įspėja Respublikinės Klaipėdos ligoninės Konsultacinės poliklinikos vadovas, gydytojas endokrinologas Andrej Levinger. – Nors mačia turi kiek daugiau kofeino nei kava, bet jis veikia organizmą švelniau dėl kitų arbatos komponentų“.

Gydytojas primena, kad šių laikų pasaulinė epidemija – nutukimas. Dėl per mažo fizinio aktyvumo, sėslaus darbo prie kompiuterio pasireiškia medžiagų apykaitos, metabolizmo sutrikimai, kurie gali sukelti cukrinį diabetą, širdies ir kraujagyslių ligas, lemti kitų gyvybiškai svarbių organų sutrikimą.

Mačia

„Mačia arbata greitina metabolizmą, turi daug flavonoidų, antioksidantų, vitaminų, ląstelienos ir dėl to mažina blogojo cholesterolio kiekį, slopina jo įsisavinimą. Mačia tonizuoja, suteikia jėgų, padeda numesti svorį ir išvengti viršsvorio bei daugybės sveikatos problemų ir ligų grėsmių. Ši arbata ypač naudinga sergantiems cukriniu diabetu. Naujausiuose moksliniuose tyrimuose pabrėžiamas net priešvėžinis mačia poveikis“, – naujienomis dalinasi gydytojas A. Levinger.

Degina riebalus ir subalansuoja gliukozės kiekį kraujyje

Gydytojas rekomenduoja kasdien gerti mačia arbatą, kurioje gausu antioksidantų, padedančių neutralizuoti kenksmingus laisvuosius radikalus. Tai padės numesti ir svorį, ir stiprins imunitetą, apsaugos nuo daugelio ligų.

Andrej Levinger

Tačiau, anot gydytojo A. Levinger, ypatingai svarbu atkreipti dėmesį, kad mačia būtų aukščiausios kokybės sertifikuota arbata, nes kuo kokybiškesnė arbata – tuo stipresnis jos poveikis. Tokioje arbatoje gausu katechinų, kurie padidina kūno termogenezę nuo 8–10% iki 35–43%. Tai paspartina organizmo biocheminį procesą, padeda sudeginti riebalus, gerina ištvermę.

„Nekokybiška mačia dažnai turi arseno priemaišą, kuris lemia odos sudirginimą, pilvo ir galvos skausmus, viduriavimą, – įspėja gydytojas. – Mačia arbata padeda sumažinti ir reguliuoti cukraus kiekį kraujyje mažindama atsparumą insulinui, nes joje yra daug maistinių skaidulų, kurios ilgą laiką palaiko sotumą ir neleidžia persivalgyti. Tai, savo ruožtu, taip pat neleis jums nutukti ir susirgti 2 tipo diabetu“.

Pasaulį užklupusi pandemija, karas į žmonių gyvenimą įnešė dar daugiau streso ir nerimo.

„Stresas skatina kortizolio, streso hormono, sekreciją. Kai kortizolio lygis nuolat aukštas, jūsų kūnas pereina į uždegimo būseną. Pradedate jaustis pavargę, išsekę ir neramūs. O blogiausias streso šalutinis poveikis yra padažnėjęs skanaus ir kaloringo maisto valgymas, o todėl neišvengiamai didėja ir svoris, ypač pilvo srityje, vystosi pavojingas metabolinis sindromas, – įspėja gydytojas endokrinologas. – Mačia mažina patologinį alkio jausmą ir saugo nuo persivalgymo.“

Japonijoje mačia pradėjo gerti vienuolynuose, iš ten išplito į samurajų gretas.

Eglė Gabrielė Germanavičiūtė

„Ši istorija ir įkvėpė mūsų pavadinimą. Kiekvienas samurajus mačia ceremoniją darydavo prieš kovą ir prieš meditaciją. Paradoksalu, tačiau mačia ir energizuoja, ir kartu ramina protą“, – pasakoja e-parduotuvės samuraistea.com/lt vadovė Eglė Gabrielė Germanavičiūtė.

Kuo kokybiškesnė mačia – tuo stipresnis jos poveikis

Mačia

Mačia gamybai atrenkami kokybiškiausi žaliosios arbatos lapai. Paskutines savaites, prieš derliaus nuėmimą, lapeliai yra auginami šešėlyje, o jų stiebai pašalinami prieš lapus sumalant į smulkius miltelius. Mačia arbata yra jaunų žaliosios arbatos lapų milteliai. Ji skiriasi nuo kitų arbatų tuo, kad geriant ją yra suvirškinamas visas arbatos lapelis. Kuo kokybiškesnė mačia, tuo didesnis jos poveikis organizmui.

Mačia arbata ruošiama ypatingu būdu – plakant bambukine šluotele. Arbata pasižymi vaisių aromatu bei maloniai karčiu skoniu, primenančiu riešutus.

„Turėdama tokią didelę naudą fizinei ir dvasinei sveikatai, mačia yra daug daugiau nei gėrimas. Mačia – tai gyvenimo būdas. Ji puoselėja kūną ir ramina protą. Tai išskirtinis produktas iš ateities, kuris jau šiandien įgauna neįtikėtiną pagreitį visame pasaulyje. Amerikoje jau kuriasi tinklai, panašūs į „Starbucks“, kuriuose visi gėrimai ir maistas tik su mačia“, – naujausias maisto mados tendencijas atskleidžia Eglė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją