Ar tame yra tiesos? Apie ligas ir mirtį per šventes, apie tai, ką jaučia medikas, kuris tuo metu budėti ligoninėje, kai kiti sėdasi prie švenčių stalo, ir apie šventinį laikotarpį apskritai „Žinių radijo“ laidos „Sveikatos laikas“ vedėja Rima Balanaškienė diskutavo su gydytoju anesteziologu-reanimatologu, profesoriumi Andriumi Macu.

Budėti per šventes – sakralus jausmas

Profesorius pastebėjo, kad, nors šios šventės siejamos su pozityvumu, dovanų metu, net ir šiuo metu daliai žmonių yra sunku. Sunku yra tiems, kurie serga, išgyvena skausmą, sveiksta, kurie liko vieni.

Visiems tokiems žmonėms gydytojas siūlė nenuilsti ieškoti sprendimų.

„Kad ir kaip sunku, net, jeigu atrodo, kad esi visiškoje aklavietėje, vis tiek tai praeis. Net didžiausias skausmas vis tiek praeis. Lygiai taip pat tiems, kurie yra didžiausioje sėkmėje, sveika prisiminti, kad tai irgi praeis“, – priminė profesorius A. Macas.

Gydytojas pastebėjo, kad skausmas gali būti sukeltas ne tik fizinės ligos.

Mirštantis jaunas vyras.

„Psichiatrai sako, kad žmonėms, kurie kenčia įvairius nerimo sutrikimus, tas skausmas yra labai realus, tikras.

Ne paslaptis, kad, kai mums sekasi, tuos, kuriems nesiseka lengva nurašyti, kaip nevykėlius. Didžiulė klaida sakyti, kad man taip nebus.

Jeigu žmogus patiria ar fizinius, ar psichologinius, emocinius sunkumus, net turi tikrai rimtų sutrikimų, įsijausti galbūt negalime, bet tikrai galime suvokti, kad taip nutinka“, – neabejojo profesorius A. Macas.

Nepaisant to, kad dabar yra šventės, ligoninėse nuolat yra dirbančių medikų. Anot laidos svečio, šis laikotarpis tikrai nėra iš lengvųjų medikams.

„Kažkur gruodžio pradžioje atsiranda toks jausmas, kad tikrai ne lengviau. Atsiranda net ir nerimo: reikia daug ką spėti, padėti. Daliai žmonių kaip tik tuo metu pakliūva būti operuojamiems, vienaip ar kitaip gydomiems ir mūsų reikia ypatingai gerų per Kalėdas, ypatingai gerų per išeigines, ir Velykas“, – pasakojo profesorius A. Macas.

Nepaisant visos tos rūpesčio lavinos, anot mediko, per šventes ligoninėje tvyro džiugesnė atmosfera, net ir pacientų nuotaika tuo metu yra geresnė.

„Pats stabtelėjimas būna paskutinė savaitė prieš Kalėdas, kai lyg mažėja darbų, labai įdomi diena būna, kai visi išeina minėti švenčių, o tu lieki ligoninėje. Tai – labai sakralus, visai geras jausmas, nes tu su tais žmonėmis esi čia“, – atviravo profesorius A. Macas, ne kartą budėjęs ligoninėje per šventes.

Dėmesio svarba

Kalbėdamas apie būdo bruožus, svarbius gydytojui, laidos pašnekovas sakė: „Techninis gydomasis veiksmas yra kritiškai svarbus. Bet esu daug kartų pastebėjęs, kad kartais net ir patyrusiam gydytojui nelabai sekasi tas techninis veiksmas, tačiau parodai dėmesį ir ligonis sveiksta.

Netgi atsimenu atvejų, kai ne gydai, bet klausaisi ligonio, matuoji kažkokį rodiklį ir jam gerėja.

Juokdavomės: net kai invazinį tyrimo metodą atlieki žmogui, būna, kad jis sako: „Kaip gerai pasijaučiau“. Ir po to objektyviai pasižiūri – tikrai geriau!“ – prisiminė profesorius A. Macas.

Anot jo, priežasčių, kodėl taip nutinka, gali būti daug: galbūt dėl to dėmesio mažėja streso hormono ar suaktyvėja antioksidacinės organizmo sistemos.

„Yra tekę stebėti keletą skaudžių atvejų, kai pacientas pasako: „Sesute, gal galit pamatuoti spaudimą“ ir gauna atsakymą: „Aš ne sesutė, aš gydytoja!“

Bet esu matęs ir kitokių atvejų, kuomet, pvz., Kardiologinės reanimacijos skyriaus vadovė yra sakiusi, kad, kai ją taip pavadina, sako: „Gerai, galiu tada pabūti ir sesute“, – žavėjosi profesorius A. Macas.

Kartu gydytojas paragino ir pacientus suprasti medicinos personalą, ypač sunkiai dirbančius slaugytojus, sanitarus, kurie savo darbe labai pavargsta, o uždirba mažai.

Kodėl per šventes dažniau pakliūvama į ligoninę?

Kalbama, kad dvi savaites prieš ir dvi savaites po Kalėdų atidaryti Dangaus vartai. Paklaustas apie tai, gydytojas šyptelėjo: „Girdėjau tai, bet turime būti atsargūs, kad visi nesusiruoštų keliauti ten.

Turiu pasakyti, kad yra studijų, kurios nagrinėja, ar šitie šventiniai laikotarpiai nėra susiję su didesniu mirčių kiekiu, todėl, kad kartais tuo metu tie, kurie tą dieną leidžia vieni, jaučiasi dar vienišesniais. Bet tas vienišumas irgi praeis. Labai rekomenduoju tiems, kurie yra vieniši, to nepamiršti“.

Pasiteiravus, ar šventiniu periodu žmonės dažniau pakliūva pas medikus, profesorius A. Macas atsakė: „Yra daug didelių tyrimų įvairiuose kraštuose net šalių mastu, ar šventiniai laikotarpiai, ne tik Kalėdos, bet ir gimtadieniai, nėra susiję su didesne rizika žmogui.

Pvz., gimtadienio laikotarpiu kai kuriose šalyse pagal kai kurias tradicijas, kas mėgsta labiau švęsti su gausesnėmis vaišėmis ir alkoholiniais gėrimais, yra didesnė traumų rizika. Logiška! Yra šalių, kai per gimtadienį net 17 proc. išauga rizika patirti traumą.

Kalbant apie Kalėdas ir kitas šventes, yra šiek tiek rizikos pasilikti tuo metu vienam ir pasijusti blogiau“.

Gydytojas paragino šiuo metu nepamiršti vienišų žmonių ir jiems paskambinti.

Taip pat jis pastebėjo, kad švenčių laikotarpiu dažniau į ligonines patenka žmonės, sergantys lėtinėmis ligomis.

„Šventinis laikotarpis susijęs ir su mitybos režimo pasikeitimais, persivalgymu. Dėl to gali kilti labai rimtų žarnyno bėdų, kaip mes sakome, ūmaus pilvo.

Lygiai taip pat gali paūmėti širdies ligos. Įsivaizduokite, žmogus, kuris turi riboti skysčius dėl širdies nepakankamumo, gal norės aguonpienio, kitų vaišių ir dėl to jam gali pablogėti širdies funkcija“, – galimas rizikas įvardijo laidos pašnekovas.

Anot jo, medikams ramesnės būna Kūčios, pirma Kalėdų diena, o po to pacientų padaugėja. Tai nebūtinai susiję su alkoholiu. Dažniau tai siejasi su įprasto ritmo pasikeitimu.

Visą „Žinių radijo“ laidos „Sveikatos laikas“ įrašą galite peržiūrėti čia: