Natūralaus mineralinio vandens „Uniqa“ prekės ženklo vadovė Erika Šaltytė atsiųstame pranešime žiniasklaidai primena, kad vienas svarbiausių ryto ritualų – pradėti dieną nuo stiklinės vandens. Tai padės „pažadinti“ organizmą, atstatyti skysčių kiekį po nakties ir suformuoti įprotį gerti daugiau vandens.

„Gyvenimui nugyventi mums duotas vienas kūnas, koks jis bus – sveikas ir stiprus ar apsunkęs ir ligotas – didžiąja dalimi priklauso nuo mūsų pačių. Tinkamas miego ir poilsio režimas, vanduo, sveikas maistas ir fizinis aktyvumas – tuo turime pasirūpinti kiekvieną dieną. Kad nereikėtų kasdien apie tai per daug galvoti, geriausia išsiugdyti teisingą rutiną.

Sakoma, kad įpročiui susiformuoti reikia 21 dienos, tačiau stebėdama savo klientus, matau, kad geri pokyčiai įvyksta ir greičiau“, – sako J. Bažanovienė ir pataria išsiugdyti šiuos svarbiausius ryto įpročius:

1. Suskambus žadintuvui, neatidėliokime jo. Daugelis sugeba atsikelti tik kelis kartus atidėję žadintuvą, pusvalandžiu vėliau nei planavo, tada prasideda stresas, lėkimas, vėlavimas. Jei nepavyksta atsikelti, palikime žadintuvą toliau nuo lovos, kad būtume priversti atsikelti.

2. Vos atsibudę nekiškime nosies į telefoną ar televizorių. Ryte svarbu bent kelias minutes skirti sau, pagalvoti apie tai, už ką jaučiamės dėkingi, kokie džiugūs dalykai laukia ateityje. Teigiamos mintys sukurs gerą nuotaiką, o energijos suteiks mankšta ir šaltas dušas.

3. Dieną pradėkime ne nuo kavos, o nuo vandens. Jei sunku gerti vandenį, pabandykite jį pasiskaninti agurkais, citrinomis, mėtomis. Laikui bėgant atsiranda įprotis gerti, vanduo natūraliai tampa gyvybiškai reikalingas. Vienas svarbiausių įpročių – šilto vandens stiklinė ryte. Taip mūsų kūnas nepraranda energijos jo šildydamas. Vanduo tarsi pažadina visą kūną, visą medžiagų apykaitos sistemą.

Mažiausiai patariama išgerti stiklinę, tačiau geriausia būtų dvi-trys stiklinės vandens. „Jei žmogus nėra pratęs gerti vandens, organizmas yra, paprastai sakant, išdžiūvęs, jis net nejaučia troškulio. Juk kai laistome perdžiūvusią gėlę, vanduo tiesiog išbėga nesusigėręs, taip ir su mūsų kūnais. Kuo dažniau geriame, tuo labiau hidratuojame savo kūną, tuomet jau natūraliai jaučiame troškulį ir jo nepainiojame su alkiu“, – sako J. Bažanovienė.

4. Visada su savimi turėkime vandens. Kai jį matysime, tikrai nepamiršite laiku atsigerti. „Sakoma, kad įprotis susiformuoja per 21 dieną, bet matau, kad ir savaitę pakankamai vandens gėręs žmogus pradeda jausti troškulį ir natūraliai daugiau geria“, – pastebi sveikos gyvensenos ugdytoja.

E. Šaltytė pritaria, kad paprasčiausias būdas išgerti tinkamą kiekį vandens – visada jo turėti po ranka: palikti buteliuką automobilyje, įsimesti į rankinę, turėti darbo vietoje.

5. Negerkime valgydami. J. Bažanovienė pataria atsigerti 20 min. prieš valgį ir praėjus maždaug valandai po valgymo. „Virškinimas prasideda dar mūsų burnoje – pradeda kauptis seilės, jos vilgo maistą ir tokiu būdu prasideda virškinimo procesas. Kai valgydami geriame, praskiedžiame skrandžio sultis ir virškinimo procesą prailginame. Geriausia, kad maistas būtų suvirškintas per kuo trumpesnį laiką“, – įsitikinusi moteris.

6. Visur ieškokime teigiamų pusių. Kodėl sunku keisti įpročius? Pavyzdžiui, kai tingime eiti sportuoti galvojame apie tai, kaip bus sunku, kaip reikės daug visko daryti, vietoj to, kad galvotume, kaip gerai jaučiamės pasportavę, kai išsiskiria endorfinai. Pradėjus visur ieškoti teigiamų pusių, gyventi bus lengviau.

„Mūsų smegenys veikia taip, kad mes būtume saugūs, jos neskirtos daryti mus laimingus, čia jau mūsų pačių pastangų tam reikia. Priverskite save judėti: palikite automobilį toliau nuo namų, nesinaudokite liftais ar eskalatoriais, lipkite laiptais. Darykite viską, kas yra nepatogu, kas priverstų jus pajudėti, jūsų kūnas jums už tai padėkos. Kūną turime tik vieną, tad turime juo pasirūpinti“, – skatina J. Bažanovienė.

7. Kiekvieną dieną kelkime sau iššūkius. Kasdien ieškokite naujų patirčių, išmokite ką nors nauja, net tuos pačius darbus stenkitės padaryti šiek tiek kitaip.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją