Pasirodo, kad nesvarbu, ar daugiau valgote ryte, ar vakare – šie veiksniai neturi įtakos žmogaus organizmui, kuris metabolizuoja kalorijas. Kita vertus, tyrimas parodė, kad žmonės, kurie ryte valgė daugiausiai, vėliau dienos eigoje jautėsi mažiau alkani, o tai gali padėti lengviau numesti svorio.

Tyrimo pradžią paskatino mitai

Ne paslaptis, kad egzistuoja daugybė mitų apie mitybą. Pavyzdžiui, kad valgydami dažniau ir mažesnėmis porcijomis pagreitinsime medžiagų apykaitą, kad norėdami numesti svorio negalime valgyti prieš miegą, kad norėdami sulieknėti turime atsisakyti tam tikrų organizmui reikalingų medžiagų. Galima būtų vardinti ir vardinti...

Vis dėlto mokslininkai nusprendė atidėti mitus į šalį ir patikrinti, ar iš tikrųjų valgymo laikas gali turėti įtakos kūno svoriui ar sveikatai.

„Mes svarstėme, kaip tai įmanoma. Kaip ir kur tuomet dingsta energija? Nusprendėme atidžiau pažvelgti į tai, kaip paros laikas sąveikauja su medžiagų apykaita“, – apie tyrimo pradžią pasakoja vyresnioji tyrimo autorė profesorė Alexandra Johnstone.

Galima sočiai valgyti ne tik ryte, bet ir vakare

Šiam tyrimui atlikti mokslininkai pakvietė asmenis, kurie turėjo antsvorio ar buvo nutukę, kad būtų kontroliuojama jų mityba ir išmatuota medžiagų apykaita per tam tikrą laikotarpį. Tyrime dalyvavo 16 vyrų ir 14 moterų. Keturias savaites kiekvienas dalyvis buvo atsitiktinai paskirtas valgyti ryte arba vakare. Kiekviena paskirta dieta buvo subalansuota ir turėjo tą patį kalorijų skaičių: 30% baltymų, 35% angliavandenių ir 35% riebalų. Po pirmų keturių savaičių buvo paskirta savaitė „išsivalymui“. Tada kiekvienas dalyvis keturioms savaitėms perėjo prie priešingos dietos varianto.

Viso tyrimo metu buvo matuojamos bendros tiriamųjų dienos energijos sąnaudos. Tyrėjai nustatė, kad energijos sąnaudos ir bendras svorio netekimas buvo vienodi: tiek valgant sočiai ryte, tiek daug pavalgius vakare. Tiriamieji vidutiniškai numetė šiek tiek daugiau nei 3 kg per kiekvieną keturių savaičių laikotarpį.

Daugiau suvalgius ryte – mažesnis apetitas dienos eigoje

Tyrime dalyvavusių asmenų buvo paklausta apie jų apetitą valgant skirtingu paros laiku. „Dalyvių apetitas buvo geriau kontroliuojamas tomis dienomis, kai jie valgė sotesnius pusryčius. Pasirodo, kad visą likusią dienos dalį jie jautėsi sotūs“, – sako apetito ir kontrolės tyrėja A. Johnstone.

Ateityje mokslininkų grupė planuoja išplėsti savo tyrimus ir atlikti panašų tyrimą tik su pamaininį darbą dirbančiais asmenimis. Siekiama sužinoti, ar tokių žmonių organizmui rūpi, kada valgomas maistas. „Svarbu atkreipti dėmesį į vieną dalyką: kalbant apie valgymo laiką ir dietas, greičiausiai nebus vienos dietos, kuri tiktų visiems“, – daro išvadą A. Johnstone.

Šaltinis: www.sciencedaily.com

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją