Proptech startuoliai paliečia kiekvieną – kasdien daug laiko leidžiame namuose, biuruose, todėl ryšys su pastatais ypač glaudus. Pasak pernai investicijų į NT valdymo bendrovę „Pentaframe Capital“ įsteigusios „Civinity“ generalinio direktoriaus Deivido Jackos, technologijų pagalba šioje srityje yra ypač svarbi, taip siekiant suteikti greitą, patogią ir kokybišką paslaugą, neeikvojant tam laisvalaikio ar darbo laiko.

Lietuvoje daugiausia dėmesio startuoliai kreipia į NT, investavimo, pardavimo, nuomos, valdymo efektyvumo didinimą, taip siekiant amortizuoti kvalifikuotų darbuotojų trūkumą ir augančias darbo užmokesčio, energijos išteklių išlaidas. Taip pat galima įžvelgti potencialo proptech ir energytech sąlytyje – tiek dėl energetikos liberalizavimo (būstų energijos valdymo sprendimai), tiek dėl populiarėjančių saulės jėgainių, energijos kaupiklių integravimo ir jų valdymo bei panaudojimo kartu su NT valdymo sprendimais.

D. Jacka neabejoja – Lietuvos proptech startuoliai turi visas galimybes pasauliniu mastu sukurti proveržį ne mažesnį nei fintech sektoriuje. „Pentaframe Capital“ fondas aktyviai prisideda prie startuolių vystymo kasmet investuodamas į juos po 500 tūkstančių eurų. Be to šiuo metu veikia įsteigtas proptech inkubatorius „Urban and Binary“, kuris artimiausiu metu planuoja paleisti penkis proptech produktus“, – pasakoja „Civinity“ generalinis direktorius ir priduria, kad planuojamų paleisti produktų kol kas negali atskleisti, tačiau tiki, kad šios idėjos pagerins gyvenimo kokybę.

Nepaisant NT startuolių sektoriaus augimo ir optimistiškų planų, D. Jacka patvirtina kelis pagrindinius iššūkius. „Pirmas susijęs su duomenų prieinamumu ir skaitmenizavimų, tiek viena, tiek kita sritis dažnai yra interpretuojamos klaidingai ir greitų rezultatų neduoda. Antras iššūkis – teisinės bazės interpretavimas susijęs su duomenų prieinamumu. Na, ir trečias iššūkis – resursai. Idėjų daugiau nei galimybių jas įgyvendinti, tačiau tai tikriausiai net ne iššūkis, o natūrali startuolių būsena“, – paaiškina D. Jacka.

Deividas Jacka

Pasak „Civinity“ generalinio direktoriaus D. Jackos, pandemijos poveikis NT startuolių sektoriui iki galo dar nėra apibrėžtas ar pamatuotas, skaičiuojant darbo vietų skaičių, pajamas ir investicijas. Vis dėlto jis neabejoja, kad pandemija būtent proptech sektoriui tapo papildomu stimulu dėl atsiradusių specifinių poreikių saviizoliacijai, kontaktų ribojimų ir kitų dėl saugumo priimtų sprendimų.

„Svarbu prisiminti, kad pandemija dar nesibaigė. Šiuo metu yra daug vienu metu smarkiai rinką veikiančių veiksnių – ne tik pandemija ir jos poveikis darbui namuose ar biure, NT kaštų augimas, bet ir darbuotojų stygius, energetikos kainų šuolis. Vis dėlto proptech startuoliams tokie rinkų sukrėtimai yra kaip tik tas metas, kai galima išbandyti naujus verslo modelius, technologijas, nes startuoliai gali veikti greitai ir dinamiškai“, – patikina jis.

Kokių vardų ieškoti?

Kalbant apie startuolius, anot D. Jackos, vienas sparčiausiai besivystančių – saulės elektrinių projektavimą automatizuojantį įrankį siūlantis startuolis „PV Case“. Jis šiandien yra arčiausiai vienaragio. Amerikos fondas „Elephant VC“ investavo 20 mln. eurų, nes vertina jį kaip dominuojantį žaidėją saulės energetikos programinės įrangos kūrimo srityje.

„Civinity“ generalinis direktorius pasakoja, kad jų įkurta investicijų į NT valdymo bendrovė yra užmezgusi strateginę partnerystę su „Inbalance“, kuris per pastaruosius dvejus metus pritraukė 2,5 mln. eurų investicijų. „Inbalance“ planuoja pastatyti nuo šešių iki dešimties tūkstančių automobilių įkrovimo stotelių.

„Pentaframe Capital“ yra investavusi ir į „PingIn Space“, kurio dabartinė vertė 1,7 mln. eurų ir per metus planuojama išaugs 10 kartų. Tai įrankis komercinio nekilnojamo turto plėtotojams ir valdytojams, automatizuojantis didelę dalį rutininių komercinio NT valdymo veiksmų ir lygiagrečiai siūlantis geresnę patirtį klientams

D. Jacka pasakoja ir apie „Halo“ startuolį, kuris padeda maksimaliai padidinti vertę pagrindinėms nekilnojamojo turto nuomos proceso suinteresuotosioms šalims, suderinant jų interesus maloniai skaitmeninei patirčiai. Per mėnesį startuolis padeda įkraustyti per 500 nuomininkų į būstus Jungtinėje Karalystėje. Įmonė startuolė dirba su žinomais nekilnojamo turto agentūrų tinklais ir instituciniais prižiūrėtojais. Įmonė turi uždarius 1,25 mln. svarų pradinį finansavimą su žinomais tarptautiniais angelais investuotojais ir ruošiasi kitam finansavimo etapui šių metų gale.

Dar vienas startuolis – „Citify“. Jis įgalina miestiečius, savivaldą ir verslą gauti vienodą informaciją apie mieste vystomus projektus. Nuo startavimo pradžios įmonė išaugo keleriopai ir yra nominuota Europos „Ateities vienaragio“ („Future Unicorn Award“) apdovanojimui.