„Elektros tiekimas gyventojams nenutrūks. Tačiau į II-ąjį elektros rinkos liberalizavimo etapą patenkantys namų ūkiai, kurie iki birželio 18 d. nepasirinks nepriklausomo elektros tiekėjo ir nesudarys su juo sutarties, laikinai, t.y., ne ilgiau kaip 6 mėnesių laikotarpiui, bus perkelti į garantinį tiekimą. Elektra nedings, tačiau toks susivėlinimas padidins galutinę elektros kainą“, – teigia Andrius Kavaliauskas, „Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas.

Anot A. Kavaliausko, užklausų dėl nepriklausomo tiekimo sutarties sudarymo „Ignitis“ klientų aptarnavimo centre skaičius auga. „Kasdien sulaukiama apie 2 tūkst. užklausų, jaučiame, kad gyventojams vis dar trūksta aiškumo“, – sako A. Kavaliauskas.

Skaičiuojama, kad šiuo metu apie 400 tūkst. II-ajam etapui priklausančių namų ūkių dar nepasirinko nepriklausomo elektros tiekėjo ir nesudarė su juo sutarties. Visi, kurie patenka į II-ąjį liberalizavimo etapą nepasirinkę nepriklausomo tiekėjo iki birželio 18 d., nuo liepos 1 d. pateks į garantinį tiekimą.

O tai reiškia, kad už elektrą mokės gerokai daugiau. Remiantis Lietuvos įstatymais, garantinio tiekimo metu elektros tiekimo kaina padidėja apie ketvirtadaliu. Taip atsitinka dėl prie vidutinės elektros kainos „Nord Pool“ biržoje pridedamo koeficiento, kurio numatyta reikšmė yra 25 proc., t.y. kaina yra 25 proc. didesnė nei biržos kaina.

„Patariame žmonėms nedelsti, sudaryti sutartį jau dabar, tai padės išvengti eilių, spūsčių ir blogos nuotaikos artėjant birželio 18 d., ypač tais atvejais, kai sutartį sudaryti ketinama fiziškai atvykus į klientų aptarnavimo centrą ar telefonu“, – sako A. Kavaliauskas.

Anot jo, paprasčiausias būdas sudaryti sutartį yra internetu.

ESO patarimai, kaip pasirinkti tiekėją

Kaip pasirinkti tinkamai ir kur ieškoti informacijos? Kokios pasirinkimo galimybės ir į ką svarbiausia atkreipti dėmesį? Patarimais pranešime dalinasi Energijos skirstymo operatorius (ESO).

Kaip nurodo ESO, jau kurį laiką gyventojai gauna pagal savo individualius vartojimo įpročius parengtus tiekėjų pasiūlymus ir skuba rinktis nepriklausomą tiekėją. Tai rodo augantis sutartis su nepriklausomais tiekėjais sudariusių šalies gyventojų skaičius, tačiau pasirinkti vis dar turi didelė dalis vartotojų, kurie patenka į antrąjį etapą.

„Daugiau nei 400 tūkst. vartotojų liko vos du mėnesiai pasirinkti, todėl jau dabar pastebime, kad sunkiau prisiskambinti, tiekėjai turi aptarnauti išties didelius srautus. Natūralu, kad bet koks pokytis reikalauja skirti šiek tiek laiko į jį įsigilinti, išanalizuoti savo elektros vartojimo įpročius ir įvertinti skirtingų tiekėjų pasiūlymus.

Matome, kad gyventojai, kurie laiku padarys namų darbus ieškodami savo namams priimtiniausio energijos tiekėjo pasiūlymo, ilgainiui išloš“, – sako bendrovės „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) Paslaugų tarnybos direktorius Renaldas Radvila.

Ekspertas pabrėžia – nereikėtų galvoti, jos šis projektas bus dar kartą atidėtas, o priimti sprendimą dabar skatina ir tai, jog Energetikos ministerija yra numačiusi iš dalies kompensuoti elektros brangimą visiems buitiniams vartotojams. Ir tiems, kurie yra pasirinkę arba pasirinks nepriklausomą elektros tiekėją.

Į tiekėjus galima kreiptis patiems – paprašyti visų elektra prekiaujančių įmonių ar tik savo pasirinktųjų, pateikti paslaugų pasiūlymą. Pasiteirauti dėl asmeniškai pritaikytų tiekėjų sąlygų galima „Pasirinkite tiekėją“ svetainėje, paspaudus mygtuką „Gauti tiekėjų pasiūlymus“, o gavus ir palyginus, beliks tik įvertinti ir pasirinkti.

„Gavę atsakymus, atidžiai įvertinkite ir pasverkite skirtingų nepriklausomų tiekėjų siūlomas paslaugas – palyginkite kainas bei kitas svarbias sąlygas ir taip priimkite atsakingai pamatuotą sprendimą.

Tiekėjų kainos ar planų pasiūlymai gali būti labai skirtingi, bet gali būti ir labai panašūs. Pavyzdžiui, kainodarą jie gali sieti su elektros energijos kilme, gali siūlyti ir kitų paslaugų. Svarbu įvertinti, ar tenkina ir tokie aspektai, kaip klientų aptarnavimo kokybė“, – sako R. Radvila.

Palyginti skirtingų elektros tiekėjų kainas galima VERT sukurtoje skaičiuoklėje paspaudus čia.

Gyventojai gali rinktis iš šešių nepriklausomų tiekėjų. Šiuo metu Lietuvoje privačius elektros vartotojus aptarnauja ir pasiūlymus jiems gali pateikti „Birštono elektra“, „EGTO Energija“, „Elektrum Lietuva“, „Enefit“, „Ignitis“ ir „Perlas Energija“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)