„Ilgainiui mirčių tik daugės, nes padažnės karščio bangų, miško gaisrų ir, kas svarbiausia, nebus galima išeiti į lauką ir ūkininkauti bet kur šalia pusiaujo“, – interviu „Bloomberg Television“ žurnalistei Emilei Chang sakė B. Gatesas. Jo knyga, „How to Avoid a Climate Disaster“ („Kaip išvengti klimato katastrofos“), pasirodė prekyboje kiek anksčiau vasarį.

Priešingai nei pandemijos sąlygomis, sunku atkreipti žmonių dėmesį į po kelių dešimtmečių gresiančias katastrofas, stengiantis, kad užtektų laiko jų išvengti.

„Tai tikras žmonijos išbandymas, kai reikia iš anksto investuoti lėšas būsimoms problemoms spręsti“, – sakė B. Gatesas.

Būtent tai sudaro dalį bendradarbiavimo su J. Bezosu – pastarasis pažadėjo kovai su klimato kaita skirti 10 mlrd. JAV dolerių, daugiau nei žadėjo B. Gatesas (kelis milijardus), – ir B. Gatesas tikisi, kad jie galės bendradarbiauti remiant brangias pirmines žaliąsias alternatyvas dabartinėms technologijoms.

Savo knygoje B. Gatesas naudoja „Green Premium“ koncepciją, kainos skirtumą tarp tradicinės, anglies kiekį išskiriančios technologijos, tokios kaip dujomis varomas automobilis, ir jos žaliosios alternatyvos, elektromobilio. Kai tokių naujesnių technologijų kaina yra pernelyg aukšta nuolatiniams vartotojams ar vyriausybėms, tokie žmonės kaip B. Gatesas ir J. Bezosas gali panaudoti savo kapitalą, kuris paskatintų paklausą ir nusmukdytų kainas iki lygio, tinkamo visiems kitiems.

„Aš supratau, kad viena iš dalelių, kurios trūksta šioje dėlionėje, yra suvokimas, kaip sukurti šių žaliųjų produktų paklausą, net ir ankstyvojoje stadijoje, kai jų žalioji pridėtinė vertė labai didelė, – sakė B. Gatesas. – Mes siekiame į šį procesą įtraukti bendroves ir vyriausybes, bet norint jį pradėti būtų fantastiška turėti stiprų filantropinio kapitalo pamatą.“

B. Gatesas tvirtina nesąs bitkoino fanas, tiek dėl aplinkosaugos priežasčių – jis sunaudoja daug energijos, – tiek dėl atskirų investuotojų, tarp kurių nėra Elono Musko pavardės.

„Elonas turi kalnus pinigų ir jis labai išprusęs bei patyręs, todėl aš nesijaudinu, jeigu jo bitkoinas čia kils, čia vėl nukris, – sakė jis. – Aš tik manau, kad į šias manijas gali įsitraukti tie, kurie galbūt neturi daug laisvų pinigų, todėl bitkoinas man nekelia daug optimizmo. Mano nuomone, jeigu turite mažiau pinigų nei Elonas, turbūt turėtumėte būti atsargūs.“

B. Gatesas, ilgametis greitojo maisto mėsainių entuziastas, – darbuodamasis prie savo ankstyvujų „Microsoft“ darbų jis dažnai sėmėsi energijos iš greta esančios „Burgemaster“ ir yra ne kartą nufotografuotas stovintis eilėje prie Siatlo „Dick‘s Burger“, – pakoregavo savo mitybos įpročius ir pamėgo iš augalų pagamintus produktus, tokių kaip „Impossible Burger“ ir „Beyond Meat“. Produkcijai tobulėjant, jis tikisi, kad jos ateityje bus daugiau, bet jis visiškai neatmeta jautienos.

„Kai kurie žmonės bando pakeisti karvių maistą arba surinkti metaną, tad turiu jums pasakyti, jog aš nenoriu nurašyti karvių“, – sakė B. Gatesas.