Draugai neretai manęs paprašo pasidalinti patarimais, kokį kvapą išsirinkti vienai ar kitai progai, arba tiesiog rekomenduoti, kas, mano galva, jiems tiktų. Todėl, jei ir jums trūksta idėjų, kokius kvapus pasirinkti būtent meilės dienai, pasidalinsiu, kuo planuoju kvėpintis pati, ir kuo, tikiuosi, kvepės mano draugas. Galbūt rasite kažką tinkamo sau.

Išrinkau, mano galva, romantiškiausius ir labiausiai viliojančius kvapus, tinkamiausius šventinei nuotaikai sukurti. Nors esu rašiusi, kad kvapų skirstymas į moteriškus ir vyriškus yra tik rinkodaros triukai ir mūsų suvokimas labai priklauso nuo kultūros, kurioje užaugome, šiam straipsniui nusprendžiau atskirti kvapus jam ir jai. Tiesa, dauguma jų vis tiek yra unisex, bet čia atrinkau mūsų, lietuvių, suvokimu „labiau linkstančius“ į vieną ar kitą pusę, kad pasiūlymai būtų priimtini ir tiems, kurie vis dar įtariai žiūri į abiem lytims tinkančius kvepalus.

Šį kartą išrinkau tik tuos kvapus, kuriuos galima įsigyti Lietuvoje. Juos suskirsčiau į kainų kategorijas, nes, kaip esu rašiusi, tarp pigių kvepalų irgi pasitaiko puikių variantų ir visai nebūtina vartytis milijonuose tam, kad būtų įmanoma gerai kvepėti. Tačiau tai jokiu būdu nenuvertina šimtus eurų kainuojančių kvapnių kūrinių – apie tai, kodėl kai kurie kvepalai tokie brangūs ir kodėl, mano nuomone, verta už buteliuką pakloti nors ir 500 eurų, parašysiu kitą kartą. O dabar – eime prie reikalo.

Kaina – iki 50 eurų

M.:

Narciso Rodriguez Rouge. Nors... Šiuos gundančius kvepalus jau esu minėjusi ankstesniame sąraše, todėl, dėl įvairovės, juos būtų galima pakeisti ir romantiškuoju Narciso Poudree. Tai švelnus, minkštas ir be galo jaukus kvapas. Pradžioje kvapas skleidžiasi baltų gėlių – jazminų ir apelsinų žiedų – bei rožių puokšte. Viskam akcentą suteikia tradicinis NR muskusas, kuris neleis supainioti kvapo su jokiu kitu gamintoju. Tikriausiai šis muskusas mane ir verčia eiti iš proto – dar neuosčiau nei vienų NR kvepalų, kurie man būtų nepatikę. Bazėje groja gardus kumarinas (kvapioji cheminė medžiaga, kurios aromatas dažnai apibūdinamas kaip kažkas tarp vanilės ir karčiojo migdolo), padarantis kvapą beveik gurmanišką ir kreminį, taip pat – vetiveris, kedras ir pačiulis. Kvepalai tikrai romantiški – tai gana dažnas merginų pasirinkimas savo vestuvėms. Todėl kvestionuoti jo tinkamumą Meilės dienai – beprasmiška.

Parfumeris: Aurelien Guichard
Metai: 2016
Kaina: 39,98 Eur už 20 ml

Narciso Rodriguez Poudree // Gamintojo nuotr.

V.:

Zara Vetiver Pamplemousse. Ieškantiems prieinamų, bet gerai kvepiančių kvepalų, visada rekomenduoju užsukti į Zara (dabar, aišku, virtualiai), nes ten tikrai yra iš ko pasirinkti. Mane labai sužavėjo 2019-aisiais išleista „Emotions“ kolekcija, išleista bendradarbiaujant su žinoma parfumere Jo Malone. Visi čia esantys parfumuoti vandenys įvardijami kaip unisex, bet Vetiver Pamplemousse, dėl pakankamai ryškios vetiverio natos (dažniausiai asocijuojasi su vyriškais kvepalais), labiau linksta būtent į vyrišką pusę. Kvapas gaivus, jame daug citrusų – greipfrutų ir mandarinų. Užuodus šį aromatą galima įsivaizduoti savimi pasitikintį vyrą, vilkintį baltais naujais marškiniais karštą vasaros dieną. O kas nenorėtų dabar bent trumpam, bent mintyse ištrūkti iš šaltos snieguotos žiemos? Todėl prie taip kvepiančio partnerio tiesiog norėsis prisiglausti.

Parfumerė: Jo Malone
Metai: 2019
Kaina: 15,95 Eur už 40 ml

Zara Vetiver Pamplemousse // Gamintojo nuotr.

Kaina – 50–100 eurų

M.:

Montale Intense Cafe. Tai – kvapas, nepaliekantis abejingų. Nors pavadinimas sako, jog tai kavos aromatas, iš tiesų kavos nata čia nedominuoja – viskas, ką čia galima aptikti, geriausiu atveju – vanilinė latte. Iš tiesų šiame kvape kava tik suteikia gardaus prieskonio puokštei gėlių ir šių kvepalų karalienei – rožei. Kombinacija pagardinta vanile, muskusu ir ambra, suteikiančia kvapui šilumos. Nors jis įvardijamas kaip unisex, čia besiskleidžiančios gėlės daugumai asocijuojasi su moteriškais kvepalais. Šis pasirinkimas yra pakankamai saugus, jis gali patikti net ir tiems, kurie įprastai nedraugauja su nišine parfumerija. Kai susitikimai su žmonėmis dar buvo legalūs, būtent šie kvepalai iš mano kolekcijos patikdavo daugeliui. O vieną kolegę net priverčiau ne juokais juos įsimylėti. Žavus, neerzinantis, bet tikrai puošiantis ir viliojantis kvapas.

Parfumeris: Pierre Montale
Metai: 2013
Kaina: 75 Eur už 50 ml

Montale Intense Cafe // Gamintojo nuotr.

V.:

Armani Acqua di Gio Absolu. Tai – vienas iš daugybės Acqua di Gio flankerių (nauja to paties kvapo interpretacija). Nors su pradininku nelabai ką bendro ir turi – pirmasis buvo labai gaivus ir net kiek nuobodus, tuo tarpu šis kvapas, nors ir išlaiko gaivumą, – kur kas gilesnis, su be galo gražiomis medienos natomis bazėje. Tai pasirinkimas, nenorintiems jokių unisex. Vyriškas, rafinuotas, net kiek džentelmeniškas, sakyčiau. Kiekvieną kartą, kai užuodžiu šį kvapą, rodos, ima linkti kojos. Gerąja prasme, žinoma. O kas nenorėtų sukelti tokio efekto savo antrai pusei?

Parfumeris: Alberto Morillas
Metai: 2018
Kaina: 69,95 Eur už 40 ml

Armani Acqua di Gio Absolu // Gamintojo nuotr.

Kaina – 100–150 eurų

M.:

Rania J. Ambre Loup. Paslaptingas ir neįtikėtinai seksualus, jausmingas ambros kvapas. Pradžioje jis tamsus, net kiek dūminis, prieskoningas, galintis pareikalauti drąsos juo kvėpintis. Tačiau kuo ilgiau jis būna ant odos, tuo labiau šiltėja ir minkštėja, atsiskleidžia salsva vanilė. Pradžioje kiek „piktas“ kvapas tampa jaukia skraiste, jį uosti norisi dar ir dar. Tiesa, šie rytietiški kvepalai turi šiek tiek animališko pojūčio, todėl lengvų gėlyčių čia nesitikėkit rasti.

Parfumerė: Rania Jouaneh
Metai: 2012
Kaina: 125 Eur už 50 ml

Rania J. Ambre Loup  // Gamintojo nuotr.

V.:

Andy Tauer L'Air del Alpes Suisses. Tai yra tikras kvapas-kelionė. Įsivaizduokit Alpių viršukalnę – šaltą, snieguotą. Toks pirmas įspūdis pasikvėpinus šiais kvepalais. Tačiau, palaukit! Gaivioje vėsoje jūs nepasiliekate – imate leistis į kalno papėdę, oras pamažu šyla, kol galiausiai atsiduriate vakaro saulės įšildytoje pievoje. Taip ir su šiuo kvapu – ant odos jis šyla, tačiau ne iš karto, o iš lėto. Kiekvieną kartą jį pauosčius galima užuosti vis kažką kito, sustoti ir pasimėgauti akimirka. Tokias stiprias asociacijas man sukėlė šis kvapas, kai pirmą kartą jį pauosčiau. Ir nieko keisto – juk jį sukūrė talentingasis Andy Tauer, visi jo kūriniai pasakoja kažkokią istoriją. Tania Sanchez, kartu su partneriu Luca Turinu išleidusi kvepalų biblija vadinamą knygą „Perfumes. The A-Z guide“, apie šį parfumerį yra rašiusi: „Jei Carlos Santana, atsiimdamas Grammy apdovanojimą, sakė, kad angelas Metatronas siunčia žinią pasauliui per roko gitaristus, tai logiška, kad dar neįvadintas kvepalų angelas kalba per nepretenzingą šveicarą chemiką iš Ciuricho“. Tikriausiai, tiksliau ir nebūtų galima pasakyti. Kvapas – unisex, bet ta gaiva, pušys, levandos – labai patraukliai kvepia būtent ant vyrų.

Parfumeris: Andy Tauer
Metai: 2019
Kaina: 125 Eur už 50 ml

Andy Tauer L'Air del Alpes Suisses  // Gamintojo nuotr.

Kaina – 150–200 eurų

M.:

Nishane Hundred Silent Ways. Man tai – romantiškiausias kvapas, kokį būtų galima įsivaizduoti. Jo pavadinimas įkvėptas persų poeto Rumi eilių: „Užčiaupiau lūpas ir prakalbau į tave šimtu tylių būdų...“. Aš pati šį kvapą pamačiau, pauosčiau, iškart įsimylėjau, svajojau apie jį, o kai pagaliau gavau, atrodė, kad niekada nenoriu jo paleisti iš rankų. Tai – ramybės ir grožio įsikūnijimas. Pradžioje pasitinka tuberoza ir persikai, vėliau išsiskleidžia jazminai ir gardenija, o vilkdalgio šaknis (orris) suteikia kvapui šiek tiek „pudriškumo“. Bazėje esanti vanilė ir santalmedis kvapą išlaiko minkštą, švelnų, kiek kreminį. Nuostabus, tiesiog nuostabus kūrinys.

Metai: 2016
Kaina: 190 Eur už 50 ml

Nishane Hundred Silent Ways  // Gamintojo nuotr.

V.:

Parfums de Marly Layton. Tai – vienas populiariausių vyriškis pozicionuojamų kvapų tarp nišinės parfumerijos gerbėjų. Gaivus, bet paslaptingas kvapas. Pradžioje galima užuosti traškų obuolį kartu su nuostabia levanda, su sultinga citrusų nata. Vidurinėse natose nurodomas snaputis (geranium), kuris sudaro lengvą mėtos iliuziją, taip pat jazminai ir žibuoklė. Bet nepagalvokite, kelios gėlytės tikrai nepaverčia kvapo moterišku – priešingai, daro kvapą tik patrauklesnį. Bet visų gražiausia šiame kvape yra bazė, arba tai, kas lieka ant odos po poros valandų. Čia ir vanilė, ir kardamonas, ir santalmedis, o šiek tiek kartumo kvapui duoda pipirai ir lengva pačiulio užuomina. Man tai – vieni mėgstamiausių vyrams skirtų kvepalų, norisi savo draugą tiesiog persekioti, kai jais pasikvėpina. Neabejoju, kad abejingų šis kvapas nepaliks ir kitų.

Parfumeris: Hamid Merati-Kashani
Metai: 2016
Kaina: 160 Eur už 75 ml

Parfums de Marly Layton // Gamintojo nuotr.

Kaina – 200 ir daugiau eurų

M.:

Initio Atomic Rose. Tiesą sakant, kuo labiau kaina auga, tuo sunkiau išrinkti vienus vieninteliu kvepalus. Bet Valentino dienai būtent šis pasirinkimas iš prabangiųjų kvepalų man atrodo tinkamiausias. Neretai šie kvepalai lyginami su Parfums de Marly Delina – kitu be galo populiariu rožių kvapu, kurio aš, deja, negaliu pakęsti. Todėl ilgai vengiau ir šio kūrinio, juoba kad kažkada parduotuvėje pauosčiau, pagalvojau – „taip, Delina“, ir nuėjau. Ir kaip aš klydau! Kai su kažkuriuo pirkiniu gavau ir Atomic Rose mėginuką, nusprendžiau suteikti jiems dar vieną šansą ir pasikvėpinti jais. Ir – o, taip! Kaip ir sako pavadinimas, tai kvapas visiškai apie rožę, jos čia daug. Bet kompozicija praturtinta ir hedionu, bergamote ir rožiniais pipirais pradžioje, o rožių puokštėje švysteli jazmino užuomina. Bazėje ryški Madagaskaro vanilė ir ambra, ir šios natos apdainuotajai rožei suteikia nepakartojamo užtaiso. Atominio, sakytum. Kvapas nėra per saldus, tačiau labai ryškus, tai nėra tik nekaltos mielos gėlytės. Kai jais pasikvėpinu, pasitikėjimas savimi išauga kokiais 5000 kartų, jaučiuosi tarsi karalienė, o visas pasaulis man po kojomis. Jei Valentino dieną norisi būti ryškia viliokle – tai yra tobulas pasirinkimas.

Metai: 2019
Kaina: 210 Eur už 90 ml

Initio Atomic Rose // Gamintojo nuotr.

V.:

Amouage Enclave. Šį kvapą patarčiau rinktis, jei norisi sužavėti antrąją pusę rafinuotu skoniu. Tai – kūrinys iš naujausios Amouage linijos Renaissance, anot kūrėjų, turintis atkartoti saulėlydį prie Musandamo fiordų, vyraujančią gaivą ir saulės sušildytą priebėgą, kur susitinka jūra ir sausuma. Skamba romantiškai? Pats kvapas man paliko didelį įspūdį. Pradžioje jaučiama stipri mėtos vėsa, su lengva rausvųjų pipirų, kardamono ir cinamono užuomina. Kuo toliau, tuo labiau kvapas šyla, tarsi saulės spindulys pervertų vėsų šešėlį. Jaučiamas olibanumas ir pačiulio širdis, ir užuomina į rožę. Natose gamintojai taip pat nurodo kvapiuosius cheminius junginius, kurių kai kurie randami tik šiuose kvepaluose. Todėl galite būti tikri, kad nieko panašaus kitur nerasite. Kvepalai išleisti buteliuke, kokiuose įprastai Amouage leidžia vyriškais pozicionuojamus kvepalus, bet šį šedevrą su mielu noru naudočiau (ir naudosiu, kai kada nors įsigysiu) ir pati.

Parfumeris: Julien Rasquinet
Metai: 2020
Kaina: 300 Eur už 100 ml

Amouage Enclave // Gamintojo nuotr.

Žinoma, tinkamų meilės dienai kvapų yra dar daugybė įvairiose kainų kategorijose. Svarbiausia, bet kuriuo atveju, kvėpintis tuo, kas patinka patiems ir kas priverčia jaustis gerai. Kvapnių atradimų!

Daugiau kvapnių istorijų, nuotraukų ir kvepalų aprašymų rasite mano Instagram paskyroje @kristinakiiscents.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)