Jei mėgstate mokslinės fantastikos filmus ir jau matėte „Bėgantis skustuvo ašmenimis 2049“ (2017), K. Nolano „Tarp žvaigždžių“ (2014) žiūrėjote bent penkis kartus, o filmo „Ad Astra“ (2019) viduryje kažkodėl visada užsnūstate, jums verkiant reikia pažiūrėti keletą naujų filmų. Ir visų geriausia būtų tai padaryti nedelsiant, nes kitaip imsite žiūrėti muilo operas. O tai būtų mažų mažiausiai nuodėminga. Juk mokslinės fantastikos žanras neišsemiamas kaip Baltijos jūra. Tad ir skubu su rekomenduotinų filmų penketuku jums į pagalbą.

1. „Susimažinimas“ („Downsizing“, 2017)

Nors žmogaus kaip biologinės būtybės sumažinimas nėra nauja tema kine (prisiminkime kad ir filmą „Brangioji, aš sumažinau vaikus“), tačiau šįkart ji pristatyta tikrai šmaikščiai ir įdomiai. Šviesi ir pažangi mūsų civilizacijos ateitis. Paulas (Matt Damon) su žmona Audrey (Kristen Wiig) nusprendžia pasiduoti plintančiai madai ir sumažinti save iki keliolikos centimetrų dydžio bei persikelti į miniatiūrinį miestą, kuriame jau gyvena kiti susimažinę žmonės. Ironiškas požiūris į ekologiją, suhiperbolizuoti mūsų visuomenės įpročiai ir nuostatos – visa tai jūsų laukia unikaliame ir linksmame filme „Susimažinimas“. Beje, čia išvysite ir žaviąją Hong Chau, kuri už vaidmenį šiame filme buvo pelnytai įvertinta.

„IMDB“ reitingas: 5.7
Autorės įvertis: 8

2. „Eks mašina“ („Ex Machina“, 2015)

Filmas „Eks mašina“ yra režisūrinis Alexander M. Garland debiutas ir, reikia pasakyti, tikrai neblogas debiutas. Pagrindinė filmo idėjinė ašis – dirbtinio intelekto galimybės. Nepaisant fakto, kad šiandien tai išties aktuali ir gal jau net šiek tiek nuvalkiota tema, filmo siužetas įtraukia ir suintriguoja. Intriga išlaikoma iki pat filmo pabaigos, kurios tikrai nežadu atskleisti, tik įspėju, kad jautresni žiūrovai jai gali būti nepalankūs. Jei siaubo elementai ir žiaurumas filmuose jums nepatinka, geriau šį filmą aplenkite.

„IMDB“ reitingas: 7.7
Autorės įvertis: 9

3. „Elektriniai sapnai“ („Electric Dreams“, 1984)

Jaukus, šviesus ir XX amžiaus pabaigos gyvenimą taikliai atspindintis filmas, kuris primins, kaip atrodė kompiuterizacijos pradžia. Filmo tema ir vėl dirbtinis intelektas, tačiau šioje kino juostoje netrūks meilės, nestigs jumoro. Mokslinės fantastikos romantinė komedija „Elektriniai sapnai“ turėtų patikti ir besidomintiems filme vaizduojamo laikmečio muzika. Puikus muzikinis takelis organiškai papildo lengvai virškinamą filmą, lengvai pakelsiantį jūsų nuotaiką kurį nors nykų ir darganotą žiemos vakarą.

„IMDB“ reitingas: 6.5
Autorės įvertis: 9

4. „Nulio teorema“ („The Zero Theorem“, 2013)

Jei mėgstate režisieriaus Terrence V. Gilliam kūrybą, šį filmą pažiūrėti privalu. Ką patarti tiems, kurie dar nesusidūrė su režisieriaus kūryba? Na, net jei šiek tiek tamsoka filmo atmosfera ir nepaskatins žiūrėti jį dešimt kartų, bent kartą šį filmą pamatyti verta kiekvienam subtilaus kino mėgėjui ir kiekvienam mokslinės fantastikos fanui. Tai išties savita istorija apie gyvenimo prasmės paieškas pasitelkus matematines formules ir kompiuteriją. Kas toji mistiškoji Nulio teorema ir kur iš tikrųjų slypi būties prasmė? Turėkite kantrybės ir nuoširdžiai peržiūrėję filmą veikiausiai patys lengvai atsakysite į šiuos klausimus.

„IMDB“ reitingas: 6.1
Autorės įvertis: 8

5. „Naujosios eros žmogus“ („Bicentennial Man“, 1999)

„Naujosios eros žmogus“ – pagal dviejų rašytojų I. Asimov ir R. Silverberg apsakymą sukurtas filmas apie robotą, kuris norėjo būti žmogumi. Ir ne tik apie tai. Taip pat apie humaniškumą, vergovę, meilę ir mirtį. Puikus filmas, kurį tinkamai pagardino Robin Williams vaidyba. Kino juosta kritikų kaltinama sentimentalumu ir paviršutiniškumu, kino kritikas Roger Ebert paskutines filmo scenas pavadino verksmingomis. Tačiau, nepaisant to, tai išties jaukus filmas, kuris puikiai tinka prie spragintų kukurūzų ir neprailgs žiūrint geroje kompanijoje.

„IMDB“ reitingas: 6.9
Autorės įvertis: 8.5

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)