1988-aisiais pasaulio šalys susitarė galutinai išnaikinti poliomielitą iki 2000-ųjų ir... vėluoja daugiau nei 20 metų. Mokslas paknopstom sukūrė skiepus, vyko fenomenalios logistinės operacijos, pasiekta 99 proc. tikslo, bet likęs nuošimtis nepasiduoda: nors masinių protrūkių nebėra, laukinis poliomielito virusas egzistuoja. Tėvai arba seneliai dar paliudytų apie šią virusinę ligą, kuri dažniausiai kirto vaikus iki 5 metų amžiaus (paskutinis atvejis Lietuvoje užfiksuotas 1972 m.). Pradiniai gripo simptomai vienam iš poros šimtų baigdavosi paralyžiumi, iš šių dar kas dešimtas mirdavo, nebegalėdamas kvėpuoti. Antivirusiniai vaistai buvo bergždi. Šeštą dešimtmetį net pasiturinčiose valstybėse kilo epidemijos, ir nežinia kaip sklindąs užkratas varė masinę paniką. Piko metais dešimtys tūkstančių vaikų likdavo neįgalūs. JAV skubant kurti vakciną vyko beprecedentis (!) praktinis testavimas, ją pramaišiui su placebu suleidžiant kone dviem milijonams vaikų, ir 1955 m. patvirtinus saugumą nedelsiant imta skiepyti visus vaikus, visur. Vakcina tobulėjo, pergalė buvo ranka pasiekiama, bet... Iki šiol problema yra ne mokslas, distribucija, pinigai ar idėjos, o susikalbėjimas. Pakistane ir Afganistane skiepijimą draudė šeimų galvos, genčių tarybos ir politiniai lyderiai, vedini veikiau aklų principų nei teorinių kontrargumentų (PSO anaiptol neslepia, kad, sėkmingai paskiepijus milijardus vaikų, nuo 2000 m. 21 šalyje, daugiausia Afrikoje, kilo vakcinos sukelto poliomielito, cVDPV, vietinių protrūkių, kai per kūno išskyras antisanitarinėmis sąlygomis išplito genetiškai pakitęs vakcinos virusas). Skiepų „misionieriai“ buvo ujami, į juos buvo kėsinamasi, 2012 m. keli nušauti.

Taigi žmonija jau patyrė ir iki šiol, šiandien įvairiuose pasaulio kampeliuose įsitikina, kad krizei ištikus gali įgyvendinti genialias idėjas, imtis fenomenalaus masto akcijų ir pasišvęsti kilniausiai misijai, bet kartais tiesiog neįveikia žmogiškojo veiksnio – kai vienus nuo kitų it praraja atskiria kalba, pasaulėžiūra, principai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)