Stebint situaciją Lietuvoje ir pažiūrėjus į „Sodros“ duomenis, matome, kad pandemijos laikotarpiu verslo skolos „Sodrai“ išaugo tris kartus. Daugelis COVID-19 paveiktų įmonių sutarė atidėti įsipareigojimų „Sodrai“ vykdymą penkeriems metams. „Sodra“ iš viso priėmė 7400 sprendimų atidėti 129 mln. eurų socialinio draudimo įmokų supaprastinta tvarka. Didžiąją dalį įmokų – 115 mln. eurų – atidėjo į COVID-19 paveiktų įmonių sąrašus įtraukti verslai, likusią dalį – savarankiškai dirbantys gyventojai ir įmonės, nelaikomos paveiktomis COVID-19.

Taigi, jei turite skolininkų – verslo atstovų, stenkitės kuo greičiau išsireikalauti skolas, kol dar tai įmanoma. Teisininkas Saulius Narbutas pataria, ką daryti, kaip greičiau ir lengviau išieškoti skolą iš įmonės, kad neliktumėte nukentėję.

Netinkamai įformintas sandoris

Skolų išieškojimas iš įmonių yra savitos specifikos procesas, reikalaujantis teisinių žinių ir patirties. Pirmas svarbus aspektas, kad paskolos verslui suteikimas, prekių tiekimo, ar paslaugų atlikimo faktas būtų tinkamai įformintas. Liūdnos pasekmės laukia, kai sudaromi žodiniai sandoriai, arba sutartyje nėra nurodoma konkreti skolos grąžinimo data. Skolininką nuo neatsakingo elgesio turėtų atbaidyti aiškiai sutartyje nurodytos pasekmės dėl sutartinių įsipareigojimų nevykdymo. Delspinigiai yra viena iš įprasčiausių ir dažniausiai taikomų prievolių užtikrinimo priemonių. Jie įtraukiami beveik į kiekvieną susitarimą ir dažniausiai taikomi už pradelsimą laiku sumokėti pagal sutartį privalomas mokėti sumas. Taip pat būtina apibrėžti pasekmes dėl teismo išlaidų, advokato paslaugų apmokėjimo, skolų išieškojimo kaštų.

Ieškokite kompromisų

Prieš imantis griežtų priemonių, pabandykite rasti kompromisą su jums skolinga įmone. Iš pradžių galite rašyti laiškus elektroniniu paštu, tokiame įspėjančiame laiške paprastai išdėstomos įsiskolinimo detalės, aptariamos pasekmės, kurios grės, jeigu nebus reaguojama į perspėjimą, bei nurodomas laikotarpis, per kurį skolininkas turėtų sureaguoti.

Galbūt įmonei būtų galimybė grąžinti skolą dalimis. Tokiu atveju būtinai pasirašykite raštišką susitarimą su įmone, kuriame būtų nurodytos visos skolos grąžinimo sąlygos. Geriausia, jei tokį susitarimą parengs teisininkai, tuomet neliks spragų, kuriomis galėtų pasinaudoti skolininkas. Taip pat, jei jums priimtina, apsvarstykite galimybę vietoj skolos pinigine išraiška priimti tokios pačios vertės materialines vertybes iš jums skolingos įmonės. Na, o jei jums nei vienas iš variantų nepriimtinas, arba įmonė nesileidžia į kompromisus, imkitės kitų skolos susigrąžinimo būdų.

Kaip suprasti, kad skolininkas neketina grąžinti skolos?

S. Narbutas rekomenduoja skolininką stebėti 30 – 40 dienų, bet ne ilgiau. Jeigu žadama atsiskaityti pusę metų ir to nepadaro, jau verta suklusti. „Būna, kai klientai pasakoja, jog vis pažadama atsiskaityti kitą savaitę, o susitikus – vis nėra pinigų, ir taip tęsiasi pasaka be galo, reikėtų nesibaiminti ir imtis ryžtingų veiksmų. Faktas, kad neužsisenėjusias skolas išieškoti yra daug lengviau“.

Galima „parduoti“ savo skolininką

Teisininkų pagalba ir skolos išieškančių profesionalų veiksmai jums padės, kad skolos išieškojimas būtų greitas ir lengvas. Skolų išieškotojai prieš imdamiesi veiksmų gali išsiųsti perspėjantį laišką jūsų skolininkams. Neretai oficialaus laiško pakanka, kad paskatintumėte skolingą asmenį žengti į dialogą su jumis dėl skolos grąžinimo. Įmonės, užsiimančios skolos išieškojimu ima tik sėkmės mokestį, prisiima riziką. Jūs taupote savo laiką ir kaštus. Profesionalūs teisininkai atlieka efektyvius veiksmus, pasitelkia tinkamiausias priemonės, atsižvelgiant į konkrečią situaciją. Jie suinteresuoti rasti savo klientui tinkamą sprendimo variantą. Procentas, kurį gali tekti mokėti nuo atgautos skolos svyruoja nuo 10 iki 60 proc.

Skolininkai linkę ieškoti kompromiso

Nelaukite kelių metų kol skola įsisenės, juo labiau, turint omenyje pinigų nuvertėjimą, tai pinigai, kuriuos atgausite po penkių metų nebeturės tokios perkamosios galios kaip dabar. Didelė dalis skolininkų yra linkę sutikti bendradarbiauti, kad išvengtų teisminio proceso. Vis dėlto, jeigu nutinka taip, kad asmuo atsisako mokėti, nelieka kitos galimybės kaip tik eiti teisiniu keliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)