Ypatinga pastato istorija

Norint sukurti autentišką interjerą itin svarbu ir giliau susipažinti su pastato istorija. Būtent tai akcentuoja ir Vaiva Andriušytė.

„Pradėdama projektuoti naują interjerą ar pastatą domiuosi to namo, teritorijos ar buvusių savininkų istorijomis, vykstu į archyvus, nagrinėju mokslinius straipsnius bei įvairiausius kitus šaltinius.

Dažnai atrandame labai netikėtas ir intriguojančias tarp šių sienų vykusias istorijas, kurios tampa inspiruojančia medžiaga kūrybai“, – dalijasi specialistė.

Levas Trockis Meksikoje su žmona (kairėje pusėje) ir Frida Kahlo, menininko Diego Riveros žmona (1937 metai).

Apartamentai dedikuoti jųdviejų su Levu Trockiu meilei sukuriant slaptą įsimylėjėlių rezidenciją. Tai buvo perteikta pasitelkiant Fridos Kahlo namams artimus sodrios mėlynos spalvos motyvus, Meksikos augmeniją, baldakimo lovą bei žymiausius Fridos tapybos darbų kopijas.

„Tamsi sienų spalva buvo pasirinkta siekiant sukurti unikalią magišką atmosferą bei pabrėžti autentiškas gipso lipdiniais nusėtas lubas. Spalvų kontrastas tarp tamsios pilkos sienos ir baltų lubų nukreipia dėmesį į unikalius rankų darbo lipdinius. Prieš dažant sienos buvo paruoštos specialiu struktūriniu tinku, kas sukūrė jaukių matinių sienų efektą, įgeriančių į save saulės šviesą. O tamsios sienos puikiai įrėmino ryškių spalvų tapybos darbus, sukurtus tapytojos Lauros Slavinskaitės“, – apie interjero sprendimus būste pasakoja architektė.

Sumaniai suplanuotas 2 kambarių butas

Istorija prasideda pravėrus aukštas elegantiškais raižiniais papuoštas duris. Viduje pasitinka daug stiklu apgaubtos erdvės, žalvariniai akcentai, apvalūs šviestuvai, ąžuolinis parketas, kurio restauracija pareikalavo daug pastangų ir jis buvo perrinktas tarsi mozaika, arkos, veidrodžiai, įmontuoti taip, kad pakeltų žvilgsnį į lubas su gipso lipdiniais.

Bene pagrindinis apdailos elementas, padėjęs sukurti tokią rafinuotą ir mistišką atmosferą – jau minėtos tamsios sienos ir durys, geriančios į save saulės spindulius. Baldai – nuosaikių formų ir funkcionalūs, mėlyna aksominė sofa svetainėje – aliuzija į tą, kuri stovėjo gimtuosiuose tapytojos namuose. Žaliuojantys augalai šiame kambaryje – ant sienos kabančio autoportreto kopijos motyvas, suteikiantis erdvei dar daugiau gyvybės.

Pasak architektės V. Andriušytės, šis interjeras sukurtas naudojant modernius šiuolaikinius sprendimus, tačiau keletas akcentinių iš senelių paveldėtų prancūziškų baldų suteikė interjerui charakterio ir apjungė praėjusio šimtmečio architektūrą su moderniu interjeru.

Pagrindinis iššūkis – sutalpinti 3 zonas vienoje erdvėje

Kaip pasakoja architektė, pagrindinis iššūkis buvo sutalpinti tris zonas (virtuvę, vonios kambarį ir įėjimo holą) į vieną centrinę apartamentų zoną, kurios plotas tesiekia 17 kv. m. Šiam tikslui buvo pasirinkta zonas atskirti skaidriomis stiklo vitrinomis, statomomis ant paties baldo.

Vitrinos padalintos arkiniais motyvais, atkartojančiais fasade esančius arkinius langus. Prireikus privatumo, vonios kambario zona yra užtemdoma velveto užuolaidomis. Virtuvei naudoti tik žemi baldiniai tūriai, be pakabinamų sieninių spintelių, taip išvengiant utilitaraus tipinės virtuvės įvaizdžio.

Šiame interjere gausu išskirtinių sprendimų. „Duše panaudotas rifliuotas stiklas, kuris suteikia ir žaismingumo, o svarbiausia – yra itin praktiškas esant vandens kalkėms. Skirtingų kambarių grindų dangos tarpusavyje sujungtos į grindis integruotais veidrodžiais. Dėl jų nejučia norisi pakelti akis į lubas, kuriose atsispindi gipso lipdiniai. Visi langai yra pabrėžti plačiomis ir ilgomis palangėmis, sukuriančiomis stalą pusryčiams ar darbui kompiuteriu ir kartu paslėpdamos šildymo prietaisus.

Centrinėje zonoje, kur nebuvo išlikęs autentiškas ąžuolinis parketas, nusprendžiau pratęsti laiptinėje esančio teraco akmens motyvą – visa erdvė įrėminta moderniomis teraco plytelėmis, kurios yra ypatingai praktiškos bei organiškai susijungia su prieš šimtmetį sukurtais laiptais“, – pasakoja V. Andriušytė.

Minimaliais kaštais sukurta unikali atmosfera

Kuriant interjerą viena iš sunkiausių užduočių dažniausiai tampa ir biudžeto planavimas. Šis atvejis – ne išimtis.

„Kadangi apartamentai yra skirti trumpalaikei nuomai, sukurti unikalios atmosferos interjerą reikėjo minimaliais kaštais. Esant nedideliam biudžetui, tačiau siekiant maksimalaus efekto, reikalingi eksperimentai ir netikėti sprendimai.

Drąsios sodrios spalvos sustiprina emocijas ir prabangos pojūtį, ryškių spalvų paveikslai ant didelio formato drobių suteikia erdvei gyvybės, o netikėti sprendimai, tokie kaip veidrodžiai grindyse arba permatomi vonios kambariai sukuria netikėtumo efektą.

Trumpalaikės nuomos apartamentams bei viešbučiams tai yra itin svarbus momentas – juk pabėgdami nuo rutinos ir tipiškų patogiai buičiai pritaikytų savo namų, norime atrasti naujų potyrių, emocijų bei įspūdžių.

Viešbučiai ir trumpalaikės nuomos apartamentai yra tinkamiausios tipologijos objektai įvairiems eksperimentams. „Casa Azul“ apartamentus svečiai renkasi ne tik viešnagėms, tačiau ir vestuvinėms fotosesijoms, mados ir produktų fotosesijoms bei laidų filmavimams“, – paaiškina architektė.

Visą interjerą galite išvysti nuotraukų galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)