Norintiems kelyje išvengti netikėtumų patariama atlikti svarbius namų darbus bei pasiruošti dažniausioms rudenį įvykstančioms situacijoms. Specialistai pataria, kad pirmiausia reikėtų patikrinti automobilio padangas bei įvertinti, ar jų protektoriaus gylis yra pakankamas, kad išstumtų vandens perkelių. Nors vasaros sezono metu Kelių eismo taisyklės numato, kad minimalus protektoriaus gylis yra 1,6 mm, saugaus eismo ekspertai tikina, kad tokios ribos pasiekti nederėtų ir padangas reikėtų keisti anksčiau. Nusidėvėjusios ar senos padangos, ypač ant drėgno ir šalto asfalto, prasčiau sukibs su kelio danga, o dėl to ne tik pailgės stabdymo kelias, tačiau vairuotojui gali nepavykti išvengti ir eismo įvykio.

Matymas ir apšvietimas

Ne ką mažiau svarbu patikrinti ir valytuvų kokybę. Mat nors dažnai vairuotojai numoja ranka jei prasčiau valo keleivio pusėje esantis valytuvas, specialistai įspėja, kad prasidėjus rugsėjui ir padidėjus ne tik automobilių srautui, bet ir pėsčiųjų skaičiui keliuose, dėl tinkamai nenuvalyto lango apribotas matomumas gali tapti nelaimės priežastimi.

Stiklo valytuvai

Vertindami valytuvų būklę vairuotojai turėtų nepamiršti patikrinti ir langų apiplovimo skysčio lygio. Pasibaigus langų skysčiui vairuotojas gali susidurti su itin keblia situacija, kai važiuojant drėgnu keliu purvas iš po priekyje važiuojančių automobilių ratų patenka ant priekinio stiklo, tačiau jo nuvalyti be langų skysčio nepavyksta.

Kad būtų užtikrintas tinkamas vairuotojo matomumas, vairuotojas turėtų daugiau dėmesio skirti ir automobilio žibintų švarai. Dienoms trumpėjant specialistai pataria ne tik užtikrinti, kad tinkamai veiktų žibintų apiplovimo sistema, tačiau prireikus pasirūpinti skilusių ar pageltusių stiklų keitimu arba žibintų poliravimu. Pažeisti ar nešvarumais pasidengę žibintai ne tik neužtikrins tinkamo kelio apšvietimo sutemus, tačiau ir gali laužti spindulį bei taip apakinti kitus vairuotojus.

Tinkamai šviesti turėtų ne tik priekiniai, bet ir galiniai automobilio žibintai. Pastebėję, kad vieno iš gabaritų lemputė perdegė, vairuotojai turėtų kuo skubiau ją pakeisti nauja bei įsitikinti, ar veikia automobilyje esantys rūko žibintai. Rudens rytus vis dažniau pasitinka tirštas rūkas, todėl labai svarbu, kad vairuotojai ne tik važiuotų saugiu greičiu bei laikytųsi didesnio atstumo nuo priekyje važiuojančių transporto priemonių, tačiau ir užtikrintų savo matomumą.

Stiklo valytuvai

Dėmesys ne tik technikai, bet ir elgesiui

Specialistai primena, kad įsitikinus, jog automobilio techninė būklė yra gera, reikėtų nepamiršti patikrinti ir automobilyje esančių filtrų. Atėjus rudeniui ypač didesnį dėmesį reikėtų skirti salono filtrui. Mat būtent dėl seno ir tinkamai savo darbo neatliekančio salono filtro vairuotojų keliones ir matymą apsunkina rasojantys langai. Specialistai taikina, kad ypač sutemus, toks trikdis gali tapti ypač pavojingas.

Saugaus eismo ekspertai atkreipė dėmesį, kad vėstant orams, ypač rytais, kai dėl rūko asfaltas neretai būna drėgnas, vairuotojai turėtų keisti ir vairavimo įpročius: važiuoti ne maksimaliu leistinu, o saugiu greičiu, laikytis didesnio atstumo nuo kitų transporto priemonių, pradėti anksčiau stabdyti bei būti atidesni, mat keliuose padaugėjo ne tik transporto priemonių, bet ir pėsčiųjų.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)