O jei grįšite tuščiomis, visada galima pasiteisinti netinkama mėnulio faze.

Šią savaitę palijo beveik visoje Lietuvoje, todėl Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos skelbiamame miškų gaisringumo žemėlapyje nebeliko raudonai nuspalvotų 5 ir 4 gaisringumo klasės plotų. Sausiau tik pietinėse Šalčininkų ir Radviliškio rajono dalyse, Švenčionėlių ir Šakių rajonuose, bei prie Joniškio.

Dzūkai grybų nesulaukė, bet tikisi daug riešutų

„Lijo gražiai, tolygiai, samanas įmerkė, bet iki grybienos ta drėgmė nepriėjo, todėl Druskininkų krašto miškuose grybų dar nesimato. O dabar vėl buvo kelios sausos dienos, tai miškus išdžiovins“, – pasakojo Latežerio girininkas Artūras Pavalkis.

Jo teigimu lietus labiausiai atgaivino uogienojus. Mėlynių sezonas jau baigėsi, liko vos viena kita skysta uoga, bet per šią savaitę gražiai prisirpo bruknės – skanios, miltingos.

Miškininkas atkreipė dėmesį, kad šiemet galima tikėtis įspūdingo riešutų derliaus.

„Skaičiavome užsimezgusius riešutus, tai jų gerokai daugiau, negu pernai. Bus maisto paukščiams, voveraitėms ir džiaugsmo žmonėms, kurie riešutus renka“, – sakė A. Pavalkis.

Riešutai

Žemaitijoje baravykai jau peraugo, bet dygsta raudonikiai

Tverų girininkas Stasys Vaičkauskas džiaugėsi, kad prieš savaitę Žemaitijos miškus palaistęs lietus buvo pakankamai gausus – prasiskverbė pro medžių lajas.

„Baravykai jaunuose eglynuose geriausiai dygo prieš 2-3 savaites, žmonės pilnomis bagažinėmis vežė, bet kol aš susiruošiau grybauti, jie jau buvo peraugę ir sukirmiję. Bet užtat drebulynuose ėmė dygti raudonikiai“, – kalbėjo girininkas.

Pasak S. Vaičkausko, didžiausiais grybų laimikiais džiaugiasi apsilankiusieji Kelmės ir Raseinių rajonų miškuose, o Tverų girininkijoje jie kuklesni.

„Pušynų mes neturime, vyrauja mišrūs miškai su egle, nemažai juodalksnio“, – pasakojo ponas Stasys.

S. Vaičekausko teigimu, mėlynės Žemaitijoje prisirpo vėliau, negu Dzūkijoje, todėl miškuose jų dar yra. Neblogas buvo aviečių derlius, bet šių uogų komerciniais kiekiais niekas nerenka, nes sunku išlaikyti prekinę išvaizdą.

Ne ta mėnulio fazė

Nemenčinės miškams, kaip sakė Sužionių girininkė Gražina Kuliešienė, lietaus teko nepakankamai.
„Kaip tik dabar vaikštau po pušyną, tai labai sausa. O kai pakankamai nepalijo, tai ir grybų nepadaugėjo. Kur ne kur pasitaiko voveraičių, bet ir tos išdžiūvę“, – kalbėjo girininkė.

Pasak G. Kuliešienės, grybautojai dabar nevažiuoja į miškus nesusirinkę informacijos, kur kokio laimikio gali tikėtis, todėl šią savaitę Nemenčinės miškuose jų gerokai mažiau.

„Baravykams turbūt ne ta mėnulio fazė – delčia. Jei koks išdygsta, tai būna iškart sukirmijęs. Liaudis tą grybų dygimo ryšį su mėnulio fazėmis seniai pastebėjo. O jei rimčiau, tai reikia gero lietaus“, – sakė miškininkė.

Grybas

Aukštaitijoje – tik voveraitės

Mindaugas Ilčiukas iš Valstybinių miškų urėdijos Ignalinos regioninio padalinio apgailestauja, kad Aukštaitijai lietaus teko pernelyg mažai.

„Miškuose apie Ignaliną ir Zarasus galima prisirinkti tik voveraičių. Toks lietus, kai palyja stipriai, bet trumpai, sudrėkina tik medžių lajas, bet miško paklotės nepasiekia“, – kalbėjo miškininkas.

M. Ilčiukas pastebėjo, kad Aukštaitijoje dar gausu mėlynių, tik uogos smukesnės, negu buvo vidurvasarį, kiek padžiūvę. O bruknių dar reikės palaukti, dauguma dar neprisirpę. Aukštaičiai, kaip ir dzūkai, šiemet tikisi gero riešutų derliaus.

„Riešutų bus daug. Pats mačiau, ragavau, tik skinti juos dar anksti“, – sakė M. Ilčiukas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)