Šią vieną garsiausių šiuolaikinės juvelyrikos pasaulio moterų ne kartą esu matęs Bazelio parodoje, dalyvavau jos vedamuose naujų kolekcijų pristatymuose, o per neformalius vyno degustavimus teko pasikalbėti ir tête-à-tête. Kalbant apie „Chopard“, svarbu galvoje turėti, kad didelių verslo grupių dominuojamame prabangos verslo pasaulyje tai yra viena iš kelių paskutinių didelių šeimos valdomų juvelyrikos ir laikrodžių kompanijų. Nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pradžios ją valdo Scheufele šeima. Brolis ir sesuo Karlas-Friedrichas ir Caroline yra „Chopard“ prezidentai: jis atsakingas už laikrodžius, o ji – už juvelyriką.

Tokia šeimos verslo specifika lemia, kad „Chopard“ vyriški laikrodžiai atspindi Karlo-Friedricho aistrą, pavyzdžiui, klasikiniams automobiliams ir apie tai liudija „Mille Miglia“ kolekcija, o štai išskirtinės „Red Carpet“ haute joaillerie kolekcijos atspindi Caroline braižą ir jos kūrybos filosofiją. Kūrybinis įkvėpimas ir ypač – juvelyrikoje yra gana sunkiai apibūdinamas dalykas, o jo šaltinių, anot C. Scheufele, yra labai daug. Tai ir kelionės, susitikimai su įvairiais žmonėmis, įvairių kultūrų meno kūriniai. Kitaip tariant, viskas pamažu gula tam tikrais sluoksniais kol pagaliau tampa juvelyrinę išraišką turinčią visuma.

Kanų festivalio pagrindinio prizo „Auksinė palmė“ dizainą sukūrė Caroline Scheufele, „Chopard“ prezidentė ir meno direktorė. ©Chopard

Tačiau griežtų taisyklių ar standartinės kūrybinės sekos C. Scheufele neturi. Ji ne kartą yra sakiusi, kad svarbiausias įkvėpimo šaltinis ir didžioji meilė yra brangakmeniai ir ypač spalvotieji, o gemologiją ši moteris išmano puikiai. Todėl kartais viskas prasideda ne nuo idėjos, ne nuo eskizų, o tiesiog nuo akmenų, kurie vartomi rankoje, dėliojami, grupuojami. Tada ji tarsi kalbasi su akmenimis, o jos, kūrėjos, tikslas yra sutaurinti, įdvasinti juos. Taip įvairiuose papuošaluose atsiranda netikėtos ir unikalios brangakmenių kombinacijos. Kai drąsiai ir kūrybiškai žaidžiama brangakmenių spalvomis, dydžiais ir formomis, gimsta išskirtiniai vienetiniai papuošalai.

Pastebėjau, kad vertindami arba kalbėdami apie aukštosios juvelyrikos dirbinius ar gerus laikrodžius, nemažai žmonių Lietuvoje daro esminę klaidą. Apie šiuos kūrinius negalima spręsti vien tik iš nuotraukų, žvelgiant pro daugiabučio virtuvės langą arba mintyse matuojant savo piniginės gylį. Tiesiog reikia pamiklinti savo fantaziją ir šią ar kurią nors kitą haute joaillerie kolekciją pabandyti įsivaizduoti ne savoje aplinkoje, o tam tikrame kontekste, būtent jai skirtoje aplinkoje. Šiltas pavakarys Kanuose, tyliai ošia palmės, raudonasis kilimas, prabangios elegancijos paradas, šimtai fotografų blyksčių...

Vienas iš šių juvelyrikos namų neoficialių šūkių – „Chopard“ myli kiną“. Ji yra Kanų festivalio partnerė nuo 1998 m. Ir tai prasidėjo C. Scheufele iniciatyva. Ši kompanija kasmet gamina ir visus prizus. Pavyzdžiui, pagrindinis festivalio prizas „Palme d'or“ yra gaminamas natūralaus kalnų krištolo monolito, o auksinė palmės šakelė – iš 118 gramų sertifikuoto, etiškai išgauto (angl. fairmined) aukso.

Šių metų kolekcijos mūzos. ©Chopard

73 išskirtinės juvelyrikos kūriniai

Kai Kanų festivalis minėjo savo 60-metį, C. Scheufele sau ir juvelyrams metė ambicingą iššūkį: kiek festivaliui metų, tiek papuošalų yra „Red Carpet“ kolekcijoje. Tai – nelengva užduotis net ir šiai didžiausiai Šveicarijoje aukštosios juvelyrikos ateljė, kuri įsikūrusi Ženevoje. Joje dirba daugiau kaip 30-ies specialybių meistrai – nuo brangakmenių pjovėjų ir šlifuotojų iki mikroskulptūros meistrų ir graverių. Šių metų kolekcija yra 13-oji ir joje 73 kūriniai. Ji taip pat atspindi ir „Chopard“ inciatyvą „Kelionė į tvarią prabangą“, todėl neatsitiktinai šiemet kolekcijoje dominuoja gamta ir jos motyvai – flora bei fauna.

2010 m., kai „Chopard“ minėjo savo 150-metį, C. Scheufele sukūrė 150 vienetų „Animal World“ kolekciją. Šių metų „Red Carpet“ yra tos kolekcijos savotiškas tęsinys ir joje matome ne tik įvairius žaismingus gyvūnus, bet ir itin realistiškai atrodančius augalus kurie įkūnyti žieduose, auskaruose, apyrankėse, kaklo vėriniuose.

Štai baltojo meškiuko formos žiedas pagamintas iš etiškai išgauto baltojo aukso ir deimantų, ausys ir nosis – juodųjų deimantų, o akys iš mėlynųjų safyrų. Kitas žiedas – apsikabinę du baltieji meškinai. Čia panaši spalvų kombinacija, tačiau jų širdies formos nosys yra iš onikso. Faktiškai tai yra mikroskulptūra ir žvelgiant į ją reikia deramai įvertinti juvelyrų meistriškumą, nes kiekvienas apvalaus pjovimo deimantas (briliantas) yra statomas ir tvirtinamas individualiai.

Kiek netikėta ypatingų spalvų kombinacija pasižymi auskarai „Orchids“, kuriuose itin efektingai atrodo safyrai ir tsavoritai. Tas pats pasakytina ir apie „Gingko“ auskarus ir žiedą. Čia pirmuoju smuiku griežia puikūs kriaušės formos smaragdai, o žiedas puoštas taip pat kriaušės formos smaragdais, tsavoritais ir geltonaisiais safyrais.

Raudonasis kilimas Kanuose nesibaigia nei dieną, nei vakarą: Caroline Scheufele ir aktorė Julianne Moore. ©Chopard

Labai įdomus ir originalus yra juvelyrinis laikrodis „Pelėda“, turintis du ciferblatus. Jei keliaujate, vienas gali rodyti namų laiką, kitas – vietinį. Čia matome itin aukštą juvelyrų meistriškumą: pasididinkite nuotrauką ir atidžiai patyrinėkite, kaip preciziškai sustatyti įvairaus dydžio ir pjovimo deimantai. Papildomo žavesio šiam laikrodžiui suteikia ir spalvotieji safyrai, išryškinantys šio naktinio paukščio akis.

Kol kas „Chopard“ parodė tik dalį savo naujos kolekcijos ir be jokios abejonės aukštosios juvelyrikos mėgėjų dar laukia „vau!“ stiliaus siurprizai. Apie tai galima spręsti iš dviejų „tyzerių“. Tai – kaklo vėriniai. Vienas kaklo vėrinys yra stilizuotas plasnojantis baltakaklis erelis iš baltojo aukso ir puoštas deimantais. Jis savo naguose neša įspūdingo dydžio kriaušės formos deimantą. Iš eskizo sunku spręsti, ar tai šviesiai rudos, ar tamsesnės geltonos spalvos fancy kategorijos deimantas, bet visiškai neabejoju šio akmens išskirtiniu grožiu ir verte. Šis kaklo papuošalas priklauso tos pačios kolekcijos „Green Carpet Collection“ segmentui. Jo išskirtinumas tas, kad visos medžiagos ir brangakmeniai yra atsakingai išgauti.

Kitas įspūdingo dydžio kaklo vėrinys – dobilų girlianda iš tsavoritų ir rožinių safyrų. Prie šio vėrinio bus priderinti ir auskarai.

Ant Kanų festivalio raudonojo kilimo aktorė Julia Roberts visus pribloškė „Chopard“ kaklo pakabuku, kurio pagrindinis akcentas 52,76 ct smaragdas. ©Chopard
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)