O kaimynai vis domėdavosi, kaip sūnus, ar vedęs, kada marčią parodys... Tada ėmė Juzė, toks buvo jos vardas, pati sau laiškus rašyti. Parašydavo, nunešdavo į paštą, o iš ten laiškininkas Juozapas parnešdavo motinai sūnaus laiškus. „Gavusi“ laišką visam kaimui girdavosi moteris, pasakodavo istorijas apie sūnų, džiaugdavosi, jog jam labai gerai sekasi. Visi žinojo apie „sūnaus“ laiškus, bet laiškininkas Juozapas niekada niekam nė puse žodžio neišsitarė, jog laiškai moters ranka rašyti ir adresas lietuviškai užrašytas. Kartą, kai suplukęs Juozapas užėjęs pas mus pasibėdavojo, jog jau visus apėjo, bet dar liko Juzei sūnaus laišką nunešti, aš pasisiūliau jam padėti ir laišką nunešti. Tai išgirdęs laiškininkas net supyko:“ Cic, ką tu čia nusišneki – laiškininko darbas atsakingas, reikia mokėti ne tik laišką nunešti, bet ir protingai jį paduoti, reikia mokėti ir su žmogum pašnekėti. Tau iki tikro laiškininko dar augti ir augti... Gerai dar, jei laiškas žmogui nuo žmogaus, bet jei būtų valdiškas, tada reikalai būtų dar rimtesni– juos visad reikia tiesiai žmogui į rankas paduoti, pažiūrėti, kaip reaguos, nuraminti, jei atnešei blogą valdišką žinią“....

Seniai Anapilyn iškeliavo ir Juzė, ir laiškininkas Juozapas, ir visas kaimas. O dabar ten pat jau keliauja ranka rašyti laiškai, paštininkai ir pašto paslaugos. Šiandien gyvename tarsi greitkelyje, nėra kada rašyti, nėra kada siųsti, nėra kada skaityti, nėra kam ir tuos laiškus pristatyti.

Štai didelė dalis raseiniškių negavo „valdiškų“ laiškų iš Savivaldybės su Vietinės rinkliavos mokėjimų pranešimais už 2020 metus. Metai jau persirito į antrą pusę, o pranešimų nėra. Bandome aiškintis „kodėl?“ Pasirodo, pranešimai išsiųsti dar balandžio mėnesį. Ilgokai keliauja ar ne? Žinoma, galima viskuo kaltinti tą nelemtą koronos epidemiją, bet juk laiškas yra laiškas. Laiškas yra žinia, kuri turi konkretų adresą. Savivaldybės specialistė paaiškino, kad po pašto pertvarkos sumažėjo darbuotojų etatai, keičiasi laiškininkai, todėl išsiųsti laiškai nukeliavo kažkur, tik ne į gyventojų pašto dėžutes. Sudomino mane ši situacija ir pabandžiau pasižiūrėti, kokia padėtis kituose šalies regionuose ir ką apie Lietuvos pašto darbą savo atsiliepimuose rašo šalies gyventojai. Atsiliepimai iš Kretingos, Skuodo, Šilalės, Kauno, Klaipėdos, Vilniaus, Šiaulių ir kitų vietovių gana grėsmingi: nepristatyti laiškai, dingsta siuntos, didžiausios eilės miestų paštuose ir prie paštų...

Lietuvos pašto pertvarkos garantijos

2019 m. prasidėjusi Lietuvos pašto pertvarka garantavo „Mobilių laiškininkų paslaugos įdiegimu siekiama didinti pašto paslaugų prieinamumą ne tik Lietuvos kaimo gyventojams, bet ir gerinti sąlygas pašto darbuotojams. Dabar kaimo darbuotojai paštuose dirba apytiksliai 0,63 etato, o dirbs beveik pilnu etatu (0,93). Taip pat jiems dirbant mobiliaisiais laiškininkais, kils ir alga. Vidutiniškai Lietuvos pašto laiškininkui atlygis pakils apie 200 eur. Prenumeruotų spaudos leidinių, pašto korespondencijos, pensijų ir socialinių išmokų pristatymas į namus vyks taip, kaip ir dabar – laiškininkai ir toliau įprastai atlieka jiems skirtą kasdienį darbą“.

Taigi, laiškininkai ir toliau įprastai atlieka jiems skirtą kasdienį darbą. Geras pasakymas, ar ne? Savo ruožtu „Lietuvos pašto“ Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė Eltai teigė, kad, įgyvendinus mobilaus laiškininko projektą, kaimiškų vietovių paštai yra pertvarkomi, miesto paštai lieka nepakitę. Šaunu, paštai nepakitę, o paslaugos? Čia kaip tame anekdote apie vokiečių aviganį, kuris atėjęs į paštą, pasiima telegramos blanką ir sako paštininkei:

– Ar galėčiau išsiųsti telegramą pačiu pigiausiu tarifu?

Paštininkė:
– Prašau.

Aviganis užrašo: „Au au au au, auauau, au“.

Lithuanian Post

Paštininkė pasižiūri į parašytą tekstą ir sako:
– Jums pagal pigiausią tarifą dar vienas žodis priklauso, dar galite vieną „au“ pridėti.
Ir pati savo ranka prirašo dar vieną „au“.

Aviganis pasiima, perskaito ir sako:
– Ne, ponia, dabar kažkokia nesąmonė gaunasi..

Saugokis pašto!?

Lietuvos pašto statistika skelbia, jog kas mėnesį aptarnauja daugiau nei 800 tūkstančių klientų, išsiunčia ir priima iš beveik 200 skirtingų pasaulio šalių 44 mln. laiškų per metus, 16 mln. siuntinių per metus, turi 214 LP EXPRESS siuntų terminalus, 90 „PayPost“ skyrių ir 10 logistikos centrų, kur kasdien surūšiuojami ir perskirstomi tūkstančiai laiškų ir siuntinių. O visus šiuos darbus atlieka 4582 darbuotojų.

Visa tai labai šaunu, bet kodėl tie, kuriuos Paštas aptarnauja sako „Saugokis pašto!?“ Kodėl man adresuotas laiškas kažkur pasiklydo, kodėl dingo siunta? Kas suras mano paklydusias žinias ar man skirtus daiktus? Ar yra kažkas už tai atsakingas? Bandau susisiekti su Lietuvos paštu telefonu, kuris nurodytas įmonių internetiniame puslapyje „Raseinių paštas, AB Lietuvos paštas“ ir galiausiai moteriškas balsas telefone man bando įrodinėti, kad aš turiu dar kartą prašyti siuntėjo pakartotinai išsiųsti man laišką. Be to, pasak telefoninės pašnekovės, Savivaldybė galėjusi ir pati pranešimus dėl rinkliavos išnešioti, nebūtinai reikėję pasitelkti paštą....

Man primygtinai įrodinėjant, kad pirmiausia noriu išgirsti atsakymą, kodėl raseiniškių per 3 mėn. nepasiekė išsiųsti laiškai iš įstaigos, kuri yra vos už kilometro ar dviejų nuo namų, telefoninė ponia teikėsi pasakyti, jog ji susisieks su Raseinių paštu, išsiaiškins priežastis ir man perskambins. Perskambino? Juokaujate....Taip, centralizacija – galinga jėga. Dėl dingusio laiško aiškinsis Vilnius, o ne Raseiniai. Ir jei dar kažkiek abejojau gyventojų atsiliepimų objektyvumu Lietuvos pašto internetiniame puslapyje, tai dabar mano abejonės ding o – pašto tikrai reikia saugotis.

O Lietuvos pašto internetinis puslapis kviečia skyrelyje „Laiškai“ kviečia:“ Ar vis dar prisimenate kaip yra smagu gauti laišką? O kaip smagu laiškus rašyti ir pakuoti, žinant, kad gavėjas maloniai nudžiugs! Mes tikimės, kad Jūs šias malonias akimirkas vis dar patiriate ne tik laiškus ar atvirukus gaudami, bet ir siųsdami. Naudodamiesi mūsų paslaugomis savo paruoštus laiškus ar atvirukus galite siųsti ne tik Lietuvoje, bet ir beveik visame pasaulyje! Pasirūpinsime, kad netikėtai malonus laiškas ar atvirukas pasiektų net ir tolimiausiame kampelyje gyvenančius jų gavėjus!“

Tik pamiršo parašyti, kad galite ir nesivarginti rašydami, nes laiškai gali Jūsų adresato ir nepasiekti, o reklama yra tik reklama, o ne garantija...Todėl sakau – SAUGOKITĖS PAŠTO!

Vargu ar šiandien kokia nors kaimo moterėlė, kurios vaikai pasiklydo plačiajame pasaulyje, galėtų gauti savo pačios sau rašytą laišką, nes, ko gero, pašto valdininkai jai pasakytų: „Prašyk, kad tau parašytų, o ne pati sau rašinėk, kvaile... Netrukdyk jo DIDENYBEI PAŠTUI dirbti – mes turime ir svarbesnių reikalų už tavo kvailus laiškus...“

Ir pasiūlymas pabaigai

Esant tokiai pašto paslaugų sistemai gali tekti grįžti prie prieš keliolika šimtų metų išpopuliarėjusios pašto karvelių paslaugos, kuri tikrai veikė. Ir nors dabar vieniems tai praeities faktas ar šypseną kelianti graži istorija, tačiau pašto karveliai iš tiesų egzistavo ir laiškai bei smulkios siuntos būdavo patikimos dažniausiai jiems. Taigi, verslo idėja karvelininkams – tausokite, treniruokite, gerinkite veisles ir gerai prižiūrėkite savo karvelynus. Greitai Jūs galėsite kurti Mobilų karvelių paštą: Jūs tapsite to pašto viršininkais, o Jūsų darbuotojai dirbs tik už maistą. Pigu ir paslauga garantuota.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)