Kartais jūs tiesiog turite atsijungti, kad vėl prisijungtumėte, o kartais turite įsitikinti, ar esate laimingi ne tik socialinėse medijose, bet ir realiame gyvenime. Štai kodėl aš pateikiu jums sąrašą dalykų, kuriuos galite nuveikti per socialinės medijos detoksikacijos dieną, kad puoselėtumėte savo sielą, paleistumėte tai, ko jums nereikia, ir taptumėte tikresni.

Jei nuspręsite, kad jums reikalinga socialinių tinklų detoksikacija, išjunkite programėles, nutildykite visus pranešimus bent parai ir pasiimkite dieną sau. Tavo mintys, Tavo jausmai, Tavo „čia ir dabar“.

Pasivaikščiojimai

Vaikščiojimas gali sukelti daug teigiamų emocijų ir jausmų, tuomet jūs susijungiate su gamta ir aplinkiniu pasauliu. Dažnai mes esame tokie užimti kasdieniame gyvenime, kad neįvertiname mažų dalykų. Įvertinkite gamtą, žmones, gyvūnus, apsidairykite ir pajausite, kad gėlės kvepia, pastebėsite kokie laimingi šunys ir jų šeimininkai, įsižiūrėję galite pamatyti koks įdomus ir veiksmo kupinas paukščių gyvenimas. Gyvenimas aplink mus yra fenomenalus, ir jei jūs galite pamatyti, vaikščioti, girdėti, užuosti, jausti, esate vienas laimingiausių žmonių.

Vaikščiojimas svarbus organizmui. Atlikti tyrimai parodė, kad kosmose pabuvoję sveiki jauni astronautai, grįžę į žemę susiduria su vaikščiojimo sunkumais. Jų žingsniai tampa platūs kaip senų žmonių, o taip įvyksta nes dėl gravitacijos stokos atrofuojasi vestibiuliarinės jų smegenų sistemos. Kai visą dieną sėdime, sutrinka ir mūsų pusiausvyra. Astronautai pusiausvyrą atgauna per porą savaičių. Mes galime padaryti tą patį, kad ir kokio amžiaus būtume. Tai padaryti padės vienas pratimas. Bent tris kartus per dieną atsistokite ant vienos kojos ir užsimerkite. Iš pradžių ant vienos kojos išstovėti galėsite vos 10 sekundžių, bet praėjus maždaug savaitei pamatysite kaip tas laikas ilgėja.

Šokiai

Šokdami galite išlaisvinti savo kūną nuo nereikalingos įtampos. Galima tiesiog šokinėti po namus, jaustis laisvu, laimingu, arba pradėti lankyti šokių pamokas. Svarbu pažymėti, kad šokis labai naudingas smegenims ir pažintinėms funkcijoms. Niujorko Alberto Einšteino medicinos koledžo ilgalaikis tyrimas, kurio trukmė 21 metai, buvo atliekamas norint išsiaiškinti, ar įvairūs užsiėmimai tokie kaip žaidimas kortomis, plaukiojimas, namų ūkio darbai, turi įtakos pažintiniams gebėjimams. Kaip paaiškėjo fizinė veikla neturėjo jokio poveikio dimensijai, išskyrus vieną – šokius su partneriu. Tokie šokiai anot tyrimo sumažino dimensijos riziką 76 proc. Jokia kita veikla neprilygo šokiui ir jo gebėjimui apsaugoti žmones nuo pažintinių sutrikimų. Naujų judesių mokymasis palaiko hipokampo – smegenų struktūros, atsakingos už mokymąsi ir atmintį, sveikatą.

Jūratė Tuzinaitė

Knygų skaitymas

Kada paskutinį kartą pasidomėjote knygomis bibliotekoje? Jei seniai, tai nustebsite, kad bibliotekos jau nebėra sovietinės knygų saugyklos, kur atėjęs ilgai lentynose ieškai dominančios knygos. Šiais laikais, knygą gali išsirinkti namuose, užsisakyti ją internetu ir nuvykęs į biblioteką, tiesiog pasiimti mėnesiui. Neišleisite krūvos pinigų pirkdami knygas, ir yra pliusas - būsite įsprausti į laiko rėmą, todėl stengsitės ir perskaitysite knygą per mėnesį. Taip per metus galite perskaityti mažiausiai 12 knygų.

Kai jūs skaitote, jūs stimuliuojate smegenų sritis, atsakingas už emocijas, empatiją ar sprendimų priėmimą. Žmonės, kurie reguliariai skaito, turi platesnį žodyną, daugiau žinių ir yra kūrybingesni. Yra daug skaitymo pranašumų, kuriuos visi žino, gali lengvai nuspėti, tačiau aš tikiu, kad to nežinote: skaitydami tik 6 minutes, stresą galite sumažinti net 60%! Jūsų smegenys yra neuronų, sujungtų kaip tinklas, visuma. Milijonai neuronų dirba sinchroniškai, kad atliktų daugelį paprastų funkcijų, kurias atliekate kiekvieną dieną. Stiprėjant šiems ryšiams, didėja jūsų smegenų galia. Norėdami išlaikyti savo smegenų simuliaciją, turite nuolat mesti iššūkį savo smegenims, kad sukurtumėte tvirtus nervinius ryšius. Skaitymas yra vienas iš būdų tai pasiekti, nes kiekvieną kartą skaitydami knygą susiduriate su kažkuo nauju. Norėdami apdoroti tai, ką skaitote, jūsų smegenys turi suaktyvinti neuronus.

Sukurkite vizijos lentą

Prieš pradėdami kurti vizijos lentą, pradėkime nuo kai kurių svarbiausių proceso dalių. Ši lenta kartais dar vadinama svajonių lenta, tačiau tai nereiškia, kad ant baltos drobės uždėsite keletą dailių daiktų ir tikėsitės, kad jie kada nors atsiras jūsų gyvenime. Ir, tai nėra magija, tai iš tikrųjų veikia daug gilesniame lygmenyje, nes jūs reguliariai matote ir vizualizuojate savo „idealią ateitį“ priešais save, jūs suplanuojate savo pasąmonę taip, kad ji matytų šią „norimą ateitį“ kaip „naują tikrovę“. Kasdien priešais matydami savo tikslus, galite lengviau susikoncentruoti į juos.

Kitas puikus šalutinis vizijos lentos poveikis yra tas, kad ji padeda nusistatyti tikslus. Galite sukurti vieną iškirpdami paveikslėlius iš žurnalų ir sudėję juos kaip gražų koliažą, arba galite pasidaryti „Pinterest“ lentas. O gal tiesiog susiraskite nuotraukų iš „Pinterest“ (ten yra daugybė įkvepiančių ir motyvuojančių dalykų), atsispausdinkite jas, padarykite didelį koliažą ir padėkite jį ten, kur galite pamatyti kiekvieną dieną.

Atsiribojimas nuo soc. tinklų

Laikas su šeima ir draugais

Žiūrėkite filmus kartu, pasigaminkite picą, žaiskite žaidimus. Arba galite tiesiog su jais pasikalbėti. Kalbėkite apie gyvenimą, apie svajones, pokalbiai turėtų būti gilūs, pasakykite jiems, kodėl esate laimingi, kodėl esate liūdni, kaip jaučiatės, apie ką svajojate. Mums, žmonėms, reikalinga sąveika su kitais žmonėmis, tai yra vienas iš būdų, kaip galime jaukiai jaustis. Pavyzdžiui, labai verta paklausti savo 4-erių metų vaiko, koks jis norėtų būti užaugęs. Jis greičiausiai jums atsakys: „Betmenas!“ Ir tai yra fantastiška! Tęskite pokalbį klausdami jo, kodėl jis norėtų būti Betmenas, o ne Žmogus-voras. Jis gali jus nustebinti savo atsakymu!

Įsiklausykite į savo kūną

Kaip dabar jaučiatės? Ar tavo kūnas bando tau ką nors pasakyti? Ar jaučiate įtampą savo kūne? Gal laikas atostogoms, masažui ar tiesiog užsiimti joga, mankštintis? Pagalvokite apie tai. Padaryk sau ką nors kūrybingo. Tapykite akvarelėmis, akrilo dažais. Gal pasidarykite kokį nors namų dekoro elementą. Sukurkite ką nors ypatingo savo gyvenime, o gal net parašykite laišką ranka. Būkite kūrybingi, mes esame čia, kad galėtume kurti!

Bent kartą per dieną susikaupę sąmoningai pažiūrėkite į dangų. Suvokite dangaus ir visatos tolį, sąmoningai giliai įkvėpdami ir iškvėpdami pajauskite po savo kojomis Žemės rutulį. Taip galite atsipalaiduoti, išsilaisvinti iš jus slegiančių pareigų, rūpesčių. Be ja, jei stovėdami žiūrite į rytus, tai stovite „Žemės judėjimo kryptimi“. Į tą pusę sukasi Žemės rutulys ir jūs sukatės kartu su juo – mūsų platumoje net 1000 kilometrų per valandą greičiu. Laimės temos ekspertai pataria, bent kartą per mėnesį atsikelti taip anksti, kad galėtumėte nuvažiuoti prie toli besidriekiančios laisvos žemės ploto ir stebėti saulėtekį. Kiti endorfinus išsiskirti skatinantys veiksmai dar gali būti: rytais palakstyti po rasotą žolę, paplaukioti po atviru dangumi, pasimėgauti gamtos tyla. Jei jūsų laukia ypač sunki darbo diena, atsikelkite anksčiau ir pusę valandos pasivaikščiokite po plačius laukus.

Technologijos, ypač komunikacijų technologijos, labai pakeitė mūsų tarpusavio santykius ir svarbiausia santykį su pačiu savimi. Tai širdį drebina kitame pasaulio krašte vykstantys dalykai, tai iki ašarų jaudina kažkokio vaiko pasiekimai, kuriuos tėvai užfiksavo išmaniuoju telefonu, – ir tai matote savo telefono ekrane laukdami lėktuvo oro uoste. Ta socialinio detokso diena priverčia suvokti, koks brangus yra laikas. Kad negalime laikyti gyvenimo savaime suprantamu dalyku, kad turime jausti dėkingumą kiekvieną dieną ir daryti tai, ką mėgstame kiekvieną dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)