Erkėms NE

Daugiausia erkių atranda šalia savo namų

„Nesumeluosiu, šį sezoną erkės buvo kaip niekad aktyvios. Iki šios dienos esame aptikę apie 50 erkių, 2 buvo įsisiurbusios augintiniui, vieną radau įsisiurbusią savo galvoje – šuo miega kartu su mumis lovoje. Keletą erkių esu radusi tiesiog ropojančių ant grindų namuose. Kol kas nei aš, nei mano augintinis nesusirgo jokiomis erkių platinamomis ligomis. Galbūt tai laimingas atsitiktinumas, arba gerai parinktos apsaugos priemonės“, – sako Jurgita.

Kaip prisimena moteris, pirmą kartą su erkėmis teko susidurti savo sodo sklype, o pastaruoju metu vis dažniau erkes tenka sutikti ir prie savo namų.

„Visi dar labai stebėjomės, kaip gali šuo parsinešti erkių iš nepriekaištingai prižiūrėtos ir nuolat pjaunamos vejos. Bet nuo tos dienos, pradėjus tikrinti šuniuką, rezultatai patvirtino, kad nesvarbu, kur bebūtum, erkių pilna visur. Šiuo metu daugiausiai erkių atrandame prie savo namų. Gyvename naujoje gyvenvietėje, kurioje yra keli laisvi ir ganėtinai apleisti sklypai. Nors ir einame pakankamai plačiu keliu ir į jokius brūzgynus nelendame, bet net vakar po pasivaikščiojimo lauke nuėmiau 4 erkes, likusią vieną smulkesnę pastebėjau būnant namuose“, – teigia Jurgita.
Jurgitos šuo Boltas

Pasiteisino ne visos apsaugos priemonės

Reaguodama į erkių gausą ir riziką susirgti erkių platinamomis ligomis, moteris teigia augintinį saugojanti ne tik apžiūrėdama jo kailį po kiekvieno pasivaikščiojimo, bet ir suduodama jam tabletę nuo erkių. Tiesa, iki tol teko išmėginti skirtingas priemones, tačiau ne visos pasirodė tinkamos.

„Nuo šių baisių parazitų savo augintinį saugojame suduodami tabletę nuo erkių. Mūsų atveju tai yra maksimali apsauga, kurią galima suteikti savo augintiniui, nes nereikia pergyventi, kad apsauga bus paveikta vandens ir nebesaugos šuns taip, kaip turėtų. Taip pat išbandėme ir antkaklį. Galvojome, kad bent šiek tiek atbaidys erkes, bet šis mums nepasiteisino, nes vis tiek erkės kaip bitės prie medaus lipdavo – o ir nėra rekomenduojama laikyti antkaklio jei šuo miega kartu, arba jei yra mažų vaikų namuose. Apie lašiukus nuomonės neturiu, jų nuo pat pradžių net nesvarstėme, nes mūsų šuo ilgaplaukis ir be galo mėgsta vandenį, todėl išlieka didelė rizika, kad per plaukus lašiukas nesuveiks taip, kaip turėtų, o šuniui maudantis nusiplaus ir jų poveikis“, – patirtimi dalijasi šuns šeimininkė.

Augintinių turinčius žmones Jurgita taip pat nori perspėti, jog labai svarbu stebėti augintinio kailį po pasivaikščiojimų, mat erkių parsinešti rizikuojame ne tik tada, kai einame į mišką.
Erkė

„Svarbu nuolat stebėti, patikrinti kailiuką, pašukuoti augintinius. Galbūt tai padės užkirsti kelią erkei įsisiurbti. Ir, be abejo, nepamiršti savęs. Jei saugojame augintinį, būtina saugoti ir save, pasiskiepijant nuo erkinio encefalito, ką mes ir padarėme kartu su vyru tik įsigijus šunį“, – teigia moteris.

Dažniausiai erkės aptinkamos galvos srityje

Laiku augintinio kailyje pastebėta erkė nuo erkių platinamų ligų gali išgelbėti ne tik augintinį, bet ir kitus šeimos narius. Parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė perspėja, kad augintinio parsinešta erkė gali perropoti ant žmogaus, todėl svarbu imtis atsargumo priemonių.

„Jeigu erkė neįsitvirtinusi, augintiniui pasipurčius, pasitrynus, gali nukristi ir perropoti ant žmogaus. Todėl, grįžus iš lauko, pasivaikščiojimo miške, būtina apžiūrėti augintinio kailį, odą. Pastebėjus erkę, ją sunaikinti”, – aiškina K. Ausmanė.

Veterinarijos gydytoja ir vaistininkė Justė Ramanauskienė prideda, kad erkes dažniausiai galima aptikti augintinio galvos srityje, todėl pirmiausia reikėtų patikrinti ją.

„Šuo uostinėja žemę palenkęs galvą, todėl pirmiausiai čia jos ir patenka. Kadangi galvoje daugiausia kraujagyslių, tai – šilčiausia kūno dalis. Ant galvos plaukai trumpi, todėl čia lengviausia patekti ant odos. Dažniausiai erkės įsisiurbia po ausimis, ant akies voko, į lūpą. Taip pat svarbu apžiūrėti papilvę, nes dažnai įsisiurbia kirkšnyse. Nepaisant to, būtina apžiūrėti visą augintinį, nes įsisiurbusi erkė gali būti bet kurioje vietoje“, – perspėja J. Ramanauskienė.
Justė Ramanauskienė

Pastebėjus į gyvūno odą įsisiurbusią erkę, svarbu teisingai ją ištraukti. „Radus erkę, negalima tepti jos riebalais, spiritu ar dar kažkuo. Erkę reikia ištraukti kuo greičiau. Traukti mechaniškai. Geriausia – su tam skirtu pincetu, kuo arčiau odos. Erkės įsisiurbimo vietą dezinfekuoti, o pačią erkę sunaikinti. Kartais nutrūksta galvutė – nieko baisaus. Organizmas vėliau ją pašalina kaip svetimkūnį. Po erkės ištraukimo šuniuką reikia stebėti ir, pasireiškus simptomatikai, kuo skubiau kreiptis į veterinarijos gydytoją“, – teigia J. Ramanauskienė.

Labiausiai pasitiki lašiukais, antkakliais ir apžiūra

Kaip saugoja augintinius nuo erkių, apklausėme ir Delfi skaitytojų – jie galėjo pasirinkti, tabletėmis, lašiukais, antkakliais ar purškalais saugoja augintinius, taip pat pažymėti, ar augintinį nuo erkių saugoja apžiūrėdami jo kailį, naudodami kitas priemones, ar augintinio apsauga nesirūpina.

Apklausoje buvo galima pažymėti daugiau nei vieną naudojamą priemonę.

Daugiau nei trečdalis apklausoje sudalyvavusiųjų teigė, jog gyvūno apsaugai renkasi lašiukus nuo erkių (35 proc.), daugiau nei penktadalis skaitytojų renkasi antkaklį nuo erkių (23 proc.).

19 proc. apklausos dalyvių pažymėjo, kad po pasivaikščiojimų lauke apžiūri augintinio kailį, 16 proc. pažymėjo, kad augintinio apsaugai naudoja tabletes. 5 proc. apklaustųjų pažymėjo, jog nuo erkių ginasi purškalu, 2 proc. – kitomis, neįvardintomis priemonėmis, o dar 2 proc. teigė papildoma augintinio apsauga nesirūpinantys.