Erkėms NE

Išbandė įvairias priemones nuo erkių, tačiau ne visos padėjo

Kaip teigia panevėžietė Sonata, savo augintinį ji bandžiusi apsaugoti naudodama antkaklį nuo erkių ir erkes atbaidantį ultragarsinį pakabutį, tačiau didesnei apsaugai užtikrinti moteris svarstanti išmėginti ir tabletes.

Nors anksčiau po pasivaikščiojimų su šunimi tekdavo iš kailio rinkti erkes, šį sezoną Sonata teigia erkių dar nesutikusi.

„Šunį vedžiojame daugiau aplink daugiabučius, kartais nuvedame į parką, į šunų aikštelę. Stengiamės vengti laukų, kur galėtų būti didesnė rizika. Pakabutį nuo erkių man pasiūlė gyvūnų prekių parduotuvėje, sakė, jog veiksmingas. Kol kas neradome jokių gyvūnėlių pas šunį su šiuo pakabučiu“, – aiškina moteris.
Šuo ir erkė

Kadangi panevėžietė kartu su šunimi mėgsta išvažiuoti į mišką, šiuo metu ji svarsto įsigyti tablečių nuo erkių, mat miške tikimybė pasigauti erkę yra didesnė.

„Ieškome priemonių, kad būtų didesni šansai apsisaugoti. Esame naudoję ir paprastą antkaklį nuo erkių, bet, deja, kai šuniukas jaunesnis buvo, į ausį įsikibo viena erkė. Laimei, be pasekmių“, – sako Sonata.

Papildomą apsaugą galima pasigaminti ir patiems

Šiandien šunų šeimininkai gali rinktis iš skirtingų priemonių nuo erkių – dažniausiai pasirenkami lašiukai, tabletės, antkakliai, aerozoliai. Vis dėlto, veterinarijos gydytojai perspėja, kad jokia priemonė negali užtikrinti šimtaprocentinio augintinio saugumo, todėl dažnai patariama dėl didesnės apsaugos kombinuoti porą priemonių vienu metu.

Kaip vieną iš papildomų apsaugos priemonių nuo erkių KIKA veterinarijos gydytoja ir vaistininkė Ieva Plungytė išskiria parazitus atbaidančius eterinius aliejus.

„Eterinius aliejus naudojame prieš einant į lauką su augintiniu. Galima tepti jau pagamintus eterinių aliejų mišinius tiesiai ant odos, pasigaminti purškiklius – eterinių aliejų įlašinus į vandenį, ar skiesti eterinius aliejus su baziniu aliejumi ir tepti ant odos. Taip pat eterinius aliejus patartina garinti namuose difuzoriaus pagalba, valyti namus su vandeniu, kuriame galime įlašinti kelis lašus eterinių aliejų“, – naudojimo būdus vardija I. Plungytė.
Ieva Plungytė

Veterinarijos gydytoja pabrėžia, kad svarbiausia eterinio aliejaus gamybos dalis – organiškų priemonių naudojimas. Taip pat svarbu žinoti, kurios jų tinkamos katėms ir šunims ir turi parazitus atbaidantį poveikį.

„Tai galėtų būti levanda, citrinžolė, palergonija, rozmarinai bei eukaliptai. Namų sąlygomis gaminantis tepamus mišinius, svarbu naudoti bazinį aliejų, įmaišant į jį kelis lašus eterinių aliejų. Šaukštui bazinio aliejaus rekomenduojama naudoti 2–3 lašus eterinio aliejaus. Augintiniams tepti rekomenduojama sprando, pėdučių, pilvo sritis. Taip pat galima į vandenį, maždaug 100 mililitrų, įlašinti kelis lašus eterinių aliejų, o pasigamintu purškikliu purkšti augintinio kailį“, – pataria veterinarijos gydytoja.