Erkėms NE

Persirgusi Laimo liga, moteris susirūpino ir savo, ir augintinių apsauga

Prienuose gyvenanti Ona yra priglaudusi dvi ilgaplaukes katytes – Pūkutę ir Ryžiuką. Tačiau moteris niekada nė negalėjo pagalvoti, kad augintinės kaskart iš sodo į namus parneš tokią gausybę erkių. O šios moteriai kelia itin nemalonius prisiminimus, mat prieš trejetą metų jai pačiai teko persirgti Laimo liga.

„Kaip tik pareina katytės namo, taip parsineša erkių. Bendrai paėmus, po visos dienos iš Ryžiuko surenku apie kokias 16 erkių. O Pūkutė yra senutė jau, tai mažiau apeina, mažiau ir parsineša. Katytės pūkuotos, todėl turiu šukutes, ir, įleidus namo, pirmiausiai nušukuoju. Gyvename soduose, miške, čia palikta aukšta žolė – iš ten ir daugiau parsineša, erkės prikimba prie jų pūkų“, – teigia moteris.

Katė

Dėl erkių platinamų ligų moteris ypatingai susirūpino tuomet, kai persirgo Laimo liga – nuo to laiko Ona saugoja ir save, ir savo augintines.

„Laimo liga persirgau prieš tris metus, o dabar pasiskiepijau nuo kitos baisios ligos – erkinio encefalito. Šiandien jau viskas gerai, tik po to, kai susirgau, imunitetas nusilpo, todėl bijau pasigauti erkę. Su katytėmis yra problemų, todėl perku lašiukus nuo erkių, kartą per mėnesį reikia sulašinti. Taip pat perku purškalą – prieš išleisdama į lauką, apipurškiu“, – teigia Ona.

Erkes atbaidančios priemonės saugo ir augintinį, ir šeimininką

Nors erkių pernešamos ligos katėms pasireiškia ne tokiomis sudėtingomis formomis, kaip šunims, katės taip pat gali susirgti Laimo liga ir babezioze. Įprasta, kad šunis šeimininkai dažnai vedžioja lauke, tad ir jų apsauga rūpinamasi aktyviau. Vis dėlto, daugiau laiko lauke mėgstančių praleisti kačių šeimininkams apsauga nuo erkių taip pat tampa aktuali – ne tik dėl galimų pasekmių augintiniui, bet ir dėl to, nes gyvūno pernešta erkė gali tapti ir paties šeimininko susirgimo priežastimi.

Erkės - Laimo ligos platintojos

Ieškodamas priemonių, kaip augintinį apsaugoti nuo erkių platinamų ligų, dažnas šeimininkas apsilanko veterinarijos vaistinėje, kurioje įprastai sutinkamos 5 pagrindinės skirtingų priemonių grupės – aerozoliai, lašiukai, antkakliai, tabletės ir ultragarsiniai pakabukai. Tačiau, kaip teigia parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir vaistininkė Justė Ramanauskienė, tarp šių priemonių galima rasti ir tokių, kurios atbaido erkes ir papildomai saugoja ne tik augintinį, bet ir jo šeimininką.
„Dažnai gamintojai siekia, kad dauguma priemonių būtų saugios ir efektyvios ne tik augintiniams, bet ir visai šeimai. Juk augintinis – mūsų šeimos dalis. Todėl asortimente galime pastebėti kompleksines priemones, kurios tinkamos ne tik augintiniams, bet ir suaugusiems žmonėms, vaikams, kūdikiams. Atsižvelgiant į žmonių užimtumą, galima jiems pasiūlyti efektyvią apsaugą nuo erkių vienoje vietoje, kuri būtų saugi naudoti visai šeimai“, – aiškina J. Ramanauskienė.
Justė Ramanauskienė „Kika“ tinklo vet. gydytoja, vet. vaistininkė

Pasikliauti viena priemone – rizikinga: saugiausia jas kombinuoti

Paklausta, kokios priemonės gali padėti atbaidyti erkes ir nuo augintinio, ir nuo jį lydinčio žmogaus, veterinarijos gydytoja išskiria eterinių aliejų mišinius ir ultragarsinius pakabukus.

„Ultragarsiniai pakabukai yra maži, patogūs, neturi nepageidaujamų poveikių, yra saugūs, dažnai – nepastebimi. Jie atbaido erkes, uodus ir kitus kraujasiurbius vabzdžius. Eterinių aliejų mišiniai atbaido ne tik erkes, bet ir kitus mašalus, maloniai kvepia, yra natūralios sudėties, be kenksmingų cheminių medžiagų“, – vardija J. Ramanauskienė.
Apsaugos nuo erkių priemonės

Vis dėlto, veterinarijos gydytoja pabrėžia, kad šios priemonės tik padeda atbaidyti erkes, tačiau visapusiškai augintinio apsaugai užtikrinti rekomenduojama kombinuoti skirtingas priemones.

„Yra kelios antiparazitinės priemonės, tokios kaip antkakliai, purškalai, lašai ant odos, kramtomosios tabletės, ultragarso pakabukai, eteriniai aliejai. Rekomenduojama naudoti kelias priemones vienu metu. Purškalas yra laikina, bet labai efektyvi priemonė, tinkanti kaip papildoma apsauga šuniui, vaikščiojančiam po teritorijas, kuriose gausu erkių. Eterinius aliejus bei ultragarso pakabukus galima derinti su antkakliais, lašais bei kramtomosiomis tabletėmis“, – aiškina J. Ramanauskienė.