Per pirmąjį oficialų vizitą mūsų šalyje, Kanados vadovė sutiko skirti laiko ir pasikalbėti apie tai, kokius įspūdžius paliko Lietuva, kokie buvo lūkesčiai prieš atvykstant bei kokių rezultatų laukiama. Pokalbio metu Generalgubernatorė prasitarė, kaip jaunystėje siekė savo svajonių, kas buvo sudėtingiausia ir pasidalino tuo, apie ką dabar svajoja, kai, atrodo, jau viskas pasiekta.

„Man pasisekė, kad gimiau tokioje šalyje. Ten mes nepraleidžiam daug laiko galvodami: ar aš kitoks? Mes tiesiog susikoncentruojame į tai, ką bandome pasiekti ir žinome, kad darbas reikalauja pastangų. Drąsiai galiu teigti, jog aš užaugau ten, kur niekad nereikėjo nerimauti, kad mano svajonė nėra skirta man. Pasaulis aplink mane atrodė skirtingas, bet savo šeimoje augau negalvodama, kad esu kitokia ar kad mano brolis turi daugiau galimybių. Kad ir kaip bebūtų, man 56 metai ir aš augau laike, kai viskas buvo kitaip nei dabar. Puikiai pamenu, kaip aš paskambinau Kanados oro pajėgoms ir pasiprašiau būti priimama, nors tuo laiku moterims nebuvo leidžiama būti pilotėmis. Tačiau po kelių metų viskas pasikeitė. Ir dabar tai jau nebėra problema“, – pasakoja Kanados vadovė Julie Payette.

– Tai paskutinė Jūsų oficialaus vizito diena Lietuvoje. Kokie buvo jūsų lūkesčiai prieš atvykstant ir kokius įspūdžius išsivežate?

– Lietuvą buvau mačiusi tik iš kosmoso. Taigi, nors niekada nebuvau buvusi fiziškai, bet esu praskriejusi ne vieną kartą (šypsosi) ir jau žinojau, kokia graži yra jūsų šalis. Kai skrendi pro šiaurinę Europos dalį, vaizdas yra nuostabus, labai lengva atrasti Skandinavijos šalis, galima įžiūrėti sieną tarp Danijos ir Vokietijos. Galima matyti ir Kopenhagą su Švedija bei Stokholmą. Tuomet pamatai Baltijos jūrą ir, nors neįmanoma pasakyti, kur yra Kaliningrado ir Lietuvos sienos arba kur yra Baltarusija, bet galima pamatyti kraštovaizdį. Ir žinote, jis yra nuostabus, todėl dabar įsitikinau, kad Lietuva tokia pat graži, kai esu čia, lygiai taip pat kaip ir žiūrint iš dangaus. Bet Lietuvos turtai yra visos planetos turtai. Svarbiausia – žmonės, taigi mes turėjome progą bendrauti su jais, megzti ryšius tarp Kanados ir Lietuvos ir tai buvo tiesiog nepakartojama. Taip pat ragavome tikrai skanaus maisto.

Manau, lietuviai turi daug panašumų su kanadiečiais. Aš esu laiminga, kad galiu būti šioje planetoje ir gyventi. Vizito metu tiek aš, tiek delegacijos nariai susitiko su verslo atstovais, politikais, tad neabejotinai išsivežame daug teigiamų įspūdžių ir tikime, kad šis apsilankymas dar labiau sustiprins mūsų šalių bendradarbiavimą.

Julie Payette

– Pakalbėkime apie laikotarpį, kai dar nebuvote nei valstybės vadove, nei astronaute. Ar jūs patyrėte sunkumų siekdama svajonių?

– Tikrai taip, buvo sunkumų. Didžiąją savo jaunystės dalį aš praleidau užsienyje, todėl jautėsi kalbos skirtumas nuo mano gimtosios kalbos. Taip pat buvo didelė skirtis tarp vyrų ir moterų. Be to, aš esu kitokia. Ir kai žmogus yra kitoks, į jį žiūrima skeptiškai. Tiek anksčiau, tiek dabar tenka susidurti su įvairiais barjerais, netolerancija. Tokie jau tie žmonės. Jie pripažįsta tai, ką žino geriausiai, tačiau slepia savo kompleksus. Tenka išgyventi šitą etapą ir aš jį išgyvenau. Ir tai yra visiškai normalu. Tai dalykas, kurį galime kontroliuoti. Juk mes nekontroliuojame savo lyties, odos spalvos, mes nepasirenkame gimtosios šalies ir gimtosios kalbos.

Mes galime kontroliuoti tik savo išsilavinimą ir kompetenciją. Ir gerai išmokęs savo pasirinktą dalyką, kad ir kas tai būtų, tu neabejotinai pasieksi viršūnę. Turime visas galias tokius dalykus kontroliuoti, tačiau reikia kantrybės, kad būtų pasiektas mus tenkinantis rezultatas. Mes valdome darbą ir pastangas, kurias į jį sudedame. Aš praleidau daugiau laiko rūpindamasi, kaip pasitikėti savimi ir gerai mokytis, nei galvodama apie tai, kaip atrodau ar kad atvykau iš kitos šalies ar kad turiu garbanotus plaukus.

– Daugeliui lietuvių prieš jums atvykstant iškilo klausimas, ką veikia Kanados Generalgubernatorius, ar galėtumėte papasakoti plačiau kokios yra jūsų pareigos, kaip atrodo jūsų diena?

– Atlieku lygiai tokias pačias ar bent jau panašias pareigas, kaip ir jūsų šalies Prezidentas Gitanas Nausėda. Mano dienos labai skirtingos, vieną iš jų, kaip ir šiandieną galiu išvykti į užsienį ir atstovauju Kanadą už jos ribų. Taip pat esu vyriausioji ginkluotųjų pajėgų vadė, neretai teikiu apdovanojimus kariams, susitinku ir šalies viduje su mūsų piliečiais. Tikrai nemažai Konstitucinių pareigų atliekų, tačiau, kaip ir minėjau anksčiau, tam, kad suprastumėte, ką veikiu, reikia pagalvoti apie atitikmenį savo ar kitoje Europos Sąjungos šalyje, pagalvokite, ką veikia Prezidentas.

– Kadangi į kosmosą keliauja tik atstovai iš didelių šalių, ką gali mažos šalys, tokios kaip Lietuva? Ar yra galimybių, jog ir mes turėsime savo atstovą Tarptautinėje kosminėje stotyje?

– Jeigu Lietuva turėtų astronautą, ji galėtų deleguoti jį į kosmosą. Ateis laikas pirmajam lietuviui berniukui ar mergaitei išvykti į kosmosą. Be to, jūs esate dalis Europos, o juk mes turime astronautų iš mažų šalių tokių kaip Švedija, Danija, Portugalija. Žinoma, mes turime ir vokiečių, ir prancūzų, ir vieną britą. Mano geras bičiulis iš Ispanijos dabar yra mokslo ministras, buvęs astronautas. Mažesnės šalys tikrai gali siųsti savo astronautus, kad ir kaip tai anksčiau atrodė neįmanoma, dabar, kai yra toks didžiulis progresas, tai tapo įmanoma. Dėl to vis daugiau astronautų greitai galės skristi komerciniais skrydžiais. Jūs nesate maži. Jei tau reikia įdėti pastangų kažką studijuojant, tu turi tai padaryti. Ir jeigu tu stengiesi, tampa lengviau. Išdrįsk pasirinkti kažką vien todėl, jog tai tavo pomėgis. Nedaryk kažko vien todėl, kad kiti tau liepia. Aš tai sakau visiems jauniems vaikinams ir merginoms.

Su Julie Payette

Tikrai neslėpsiu, man labai pasisekė – aš atvykau iš Kanados. Ten mes nepraleidžiam daug laiko galvodami: ar aš kitoks? Mes tiesiog susikoncentruojame į tai, ką bandome pasiekti ir žinome, kad darbas reikalauja pastangų. Drąsiai galiu teigti, jog aš užaugau ten, kur niekad nereikėjo nerimauti, kad mano svajonė nėra skirta man. Pasaulis aplink mane atrodė skirtingas, bet savo šeimoje augau negalvodama, kad esu kitokia ar kad mano brolis turi daugiau galimybių. Kad ir kaip bebūtų, man 56 metai ir aš augau laike, kai viskas buvo kitaip nei dabar. Puikiai pamenu, kaip aš paskambinau Kanados oro pajėgoms ir pasiprašiau būti priimama, nors tuo laiku moterims nebuvo leidžiama būti pilotėmis. Tačiau po kelių metų viskas pasikeitė. Ir dabar tai jau nebėra problema. Todėl siekite savo svajonių. Aš norėjau pilotuoti lėktuvus ir aš tai padariau, nes tai buvo mano aistra ir svajonė, kurios atkakliai siekiau.

– Jūs turėjote tokią nuostabią svajonę, kaip pati sakote, norėjote pilotuoti lėktuvus, nuskristi į kosmosą ir ji išsipildė. Interviu pabaigai, sakykite, galbūt galėtumėte pasidalinti, apie ką svajojate dabar?

– Manau, kad dabar gyvenu kiek kitaip. Aš esu privilegijuota, nes turėjau labai skirtingas karjeras, tačiau niekada iš tikrųjų nekeliavau žemėje. Taigi, aš mačiau planetą, bet iš tiesų, kaip ir pasakojau jums pokalbio pradžioje, niekur nekeliavau. Būdama kosminėje stotyje tikrai turėjau minčių nukeliauti į vieną ar kitą kraštą, o dabar aš galiu sau tai leisti. Aš keliauju po savo šalį, taip pat sutinku žmones jų gimtinėse, susipažįstu su jų kultūra ir tradicijomis. Ir, nors dabar tai darau oficialiai, vieną dieną tikiuosi tai daryti kaip niekam nežinoma turistė. Juk vėlgi – svarbiausia yra žmogaus ryšys su žmogumi.

– Ko palinkėtumėte skaitytojams?

– Išdrįskite svajoti, dangus neturi limitų, pažadu, kad pasakius sau šiuos žodžius, jie išsipildys. Taip pat nepamirškite, kad net jei dabar studijuojate žurnalistiką, filologiją ar kitas disciplinas, tai tikrai negarantuos jums darbo ateityje. Lygiai taip pat, jei dirbate tą patį darbą jau daugiau nei dešimt metų, tai tikrai nereiškia, jog čia liksite ir dar dešimčiai. Aš niekuomet negalėjau ne tik pagalvoti, bet ir susapnuoti, jog teks būti Kanados vadove ir nešti tokią didžiulę atsakomybę. Matote, būna taip, kad įvyksta kažkas netikėto, tačiau jei mes sieksime savo svajonių, atsirasime ten, kur ir turime būti.

Julie Payette

– Ačiū už pokalbį.

Prieš tapdama Generalgubernatore, Julie Payette buvo astronaute, dirbo inžiniere. Nuo 1992 iki 2013, ponia Payette dirbo kaip astronaute ir skrido į dvi misijas Tarptautinėje kosminėje erdvėje. Ji taip pat aptarnavo daug skrydžių, kaip CAPCOM (Kapsulės Komunikatorius) NASA skrydžių koordinatore Hiustone, Teksase. Ji yra pagerbta už jos darbą besivystančioje politikoje, kad skatino mokslą ir technologijas. Be to, ponia Julie Payette gali kalbėtis šešiomis kalbomis, turi komercinų lėktuvų pilotavimo licenciją, yra gavusi 28 garbės daktaro laipsnius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)