Erkėms NE

Greita reakcija padėjo išgelbėti augintinę: su pasekmėmis gyvena iki šiol

Ilgaplaukę vokiečių aviganę Baiką auginančiai Erikai Laurei babeziozės, erkių sukeliamos ligos, diagnozė puikiai pažįstama. Anksčiau moteris augintinę saugojo antkakliu nuo erkių, tačiau šiandien supranta, jog tai – klaida, mat ilgo plauko šunų antkaklis neapsaugoja.

„Erkė buvo rasta vakare po pasivaikščiojimo Vingio parke. Nors puikiai žinojau, kad ten tikras ligų židinys, buvau jau antkaklį uždėjusi kelias savaites ir galvojau, kad taip bus apsaugota mano augintinė. Tačiau ryte pasireiškė neryškūs ligos požymiai. Nors turėjau eiti į darbą, dienos bėgyje neapsikentus grįžau ir nuvežiau pas veterinarą. Diagnozė man buvo kraupi, bet paguodė žodžiai, kad atvykome pačiu laiku. Greitai erkę ir ištraukė, nebuvo labai stipriai organizmas paveiktas. Nors dabar, po 5 metų, sterilizavau savo kalytę, ir operacijos metu buvo pastebėti blužnies pakitimai. Tai yra ligos pasekmė“, – patirtimi dalijasi Erika.
Vokiečių aviganis pievoje

Įveikus babeziozę, tinkamų priemonių nuo erkių paieškos moteriai nebuvo lengvos. Lašai nuo erkių Erikai pasirodė ne itin veiksmingi, be to, augintinei nuo jų pasireiškė alergija. Moteris tikina, jog geriausia apsauga nuo erkių jos atveju tapo tabletės – jas vartojant, jau ketvirtus metus ant augintinės nebuvo pastebėjusi nė vienos erkės, nors gyvena prie miško.

Po pasivaikščiojimo miške iš augintinės kailio išrinko net 42 erkes

Miške išmestą kalytę Belą priglaudusi vilnietė Justina Survilaitė iki šiol stebisi, jog tą dieną, kai šeima parsivežė namo kalytę, iš jos turėjo ištraukti net 42 erkes. Laimei, tąkart nei viena iš jų nebuvo užsikrėtusi, tačiau vilnietė augintinę akylai stebi, mat prieš penkerius metus nuo erkių skaudžiai nukentėjo jos buvęs augintinis.

„Vokiečių aviganė Dora jau buvo gan sena, 10 metų nuo erkių ją saugojo specialus antkaklis. Vieną kartą savame kieme pastebėjau šuns kakle erkę, prie pat antkaklio. Ištraukiau ją, nesupanikavau ir stebėjau augintinį. Kitą dieną jis jau neatsistojo, veterinarijos gydytojai patvirtino diagnozę – babeziozė. Laimei, šunį pavyko išgelbėti, ir jis dar 5 metus laimingai gyveno“, – prisimena Justina.
Erkė

Moteris įtaria, jog tąkart augintinis erkę pasigavo parke, kuriame kasdien buvo vedžiojamas. Nuo to laiko vilnietė susirūpino papildoma apsauga nuo erkių – lašiukais. Prieš 3 metus priglaudusi dar vieną šunį, Justina paklausė veterinarijos gydytojų rekomendacijų išbandyti tabletę nuo erkių. Tiesa, šias tabletes kiekvieno šuns imuninė sistema gali priimti skirtingai, todėl pastebėjusi, kad šunį nuo tablečių pykina, jis tampa vangus, Justina tablečių atsisakė ir šiuo metu nuo erkių augintinius saugoja lašiukais ir aerozoliu.

„Dabar naudojame lašus ir purškalą – 3 metai, dar, beldžiu į medį, nei viena erkė net neužropojo“, – aiškina Justina.

Erkių platinamos ligos augintiniams diagnozuojamos vis dažniau

Dėl vis šiltėjančio klimato Lietuvoje išaugus erkių populiacijai, pastaraisiais metais taip pat žymiai padažnėjo ir šunų sergamumas erkių platinamomis ligomis – tokią tendenciją pastebinti parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir vaistininkė Justė Ramanauskienė pabrėžia, kad didžiausias pavojus kyla šunims dėl tokių erkių pernešamų ligų, kaip babeziozė, Laimo liga, erlichiozė ir anaplazmozė.

„Pavojingiausia iš jų – babeziozė. Tai sunki liga, kurią lydi hemolitinė anemija. Ji dažnai komplikuojasi inkstų, kepenų neurolploginiais pažeidimais, pasitaiko net letalių išeičių – gyvūnas nugaišta arba turi būti eutanizuojamas. Kartu su babezioze, dažnai pasireiškia ir erlichiozė“, – pastebi veterinarijos gydytoja.
Justė Ramanauskienė

Anot J. Ramanauskienės, susirgus erkių pernešama liga, gydymas gali trukti ilgai, dažnai pasitaiko komplikacijos.

„Viskas priklauso nuo to, kaip greitai buvo pastebėti pirmieji ligos simptomai ir kokia ligos forma susirgo augintinis. Tai pat priklauso nuo augintinio organizmo būklės. Seni, nusilpę gyvūnai serga ilgiau ir sunkiau. Negydomi gali gaišti dėl besivystančio širdies ir kvėpavimo nepakankamumo“, – perspėja J. Ramanauskienė.

O kaip šiuolaikinė veterinarijos medicina gali padėti erkių sukeliamomis ligomis persirgusiems šunims? Kaip aiškina veterinarijos gydytoja, tokiems šunims skiriamos atstatomosios procedūros, vitaminai, imuninę sistemą stiprinančios priemonės.

„Gydymas užtrunka nuo dviejų savaičių ir ilgiau. Gydymo rezultatai priklauso nuo gyvūno amžiaus, organizmo būklės ir imuniteto. Persirgusiam babezioze šuniukui kraujo parametrai atsistato tik po mėnesio, todėl nerekomenduojame aktyvios fizinės veiklos. Po susirgimo babezioze, šuniukas įgyja imunitetą pusantrų metų ir tampa babezios nešiotoju“, – aiškina J. Ramanauskienė.
Šuo pas veterinarijos gydytojus

Babeziozė – dažniausia, bet ne vienintelė pavojinga diagnozė

Akivaizdu, kad erkių sukeliamos ligos pavojingos ne tik žmonėms, bet ir augintiniams. Įsisiurbus ligą pernešančiai erkei, augintinis gali susirgti ne tik babezioze, bet ir kitomis pavojingomis ligomis. Jas įvardija KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė.

Babeziozė

Ligos požymiai: karščiavimas, silpnumas, apetito ir svorio netekimas.

Tai – viena dažniausių augintiniams nustatomų erkių sukeliamų ligų. Šią ligą sukelia babezijos, kraujyje parazituojantys pirmuonys. Ligai progresuojant, simptomai tampa dar sunkesni. Katės šia liga serga rečiau. Kad augintiniui įsisiurbė pavojinga erkė, parodys pablogėjusi augintinio būklė: karščiavimas, apetito netekimas, gyvūno apatiškumas, anemijos požymiai. Gali pasireikšti ir kiti simptomai, būdingi ligoms, kurias sukelia erkės

Erlichiozė

Ligos požymiai: karščiavimas, apetito ir svorio netekimas, nosies ir akių problemos.

Įsisiurbus erkei, augintinis gali užsikrėsti erlichioze, o ši liga paprastai prasideda kartu su babezioze.

Šunų erlichiozė pasireiškia keliomis stadijomis. Esant ūmiai stadijai, šuo gali pradėti karščiuoti, sumažėja apetitas ir svoris, atsiranda nosies ir akių problemos. Ūmi stadija gali praeiti savaime, be gydymo, per keletą savaičių, tačiau po jos vystosi poūminė stadija. Ligos požymių nesimato ir ši stadija gali tęstis nuo kelių mėnesių iki kelių metų. Šiuo laikotarpiu gyvūnai, kurių imuninė sistema yra pakankamai stipri, gali nugalėti ligą. Silpnesniems gyvūnams išsivysto lėtinė stadija. Tokiems augintiniams pasireiškia depresija, karščiavimas ir svorio netekimas, jų gleivinės yra blyškios, o pilvo sritis gali būti skausminga.

Anaplazmozė

Ligos požymiai: karščiavimas, dingęs apetitas, viduriavimas, mieguistumas, blužnies padidėjimas, šlubavimas.

Kad augintinis užsikrėtė anaplazmoze, rodys virš 39 °C pakilusi temperatūra, apetito nebuvimas, depresija, viduriavimas, mieguistumas ir blužnies padidėjimas. Kai kuriais atvejais augintinis gali pradėti šlubuoti.

Laimo liga

Ligos požymiai: šlubavimas, sutrikusi širdies ir nervų sistemos veikla.

Borelioze, arba Laimo liga, dažniau suserga jauni šunys. Šią ligą sukelia erkių platinamos spiralės formos bakterijos. Erkės perneša šią bakteriją savo organizme ir besimaitindamos šuns krauju jį užkrečia. Skirtingai nei žmonėms, gyvūnams besiplečiančios raudonos dėmės įkandimo vietoje nebūna.

Daug Laimo liga sergančių šunų kenčia nuo pasikartojančio šlubavimo. Kitiems gali išsivystyti ūminis šlubumas, kuris trunka 3–4 dienas, tačiau kartojasi kas kelias dienas ar savaites, šlubuojant ta pačia ar kitomis kojomis. Kai kuriems šunims gali išsivystyti širdies ar nervų sistemos ligos. Infekcija linkusi atsinaujinti, ypač jei šuo turi nusilpusį imunitetą ar serga kitomis ligomis. Kai kuriems šunims ilgalaikis sąnarių skausmas gali tęstis dėl nevisiškai išnaikintų parazitų kraujyje.