Turtingiausi Lietuvos sportininkai: tarp krepšinio ąžuolų – ledo ritulio ir futbolo milijonieriai

Jurgita Laurinėnaitė-Šimelevičienė

Ryškiausios Lietuvos sporto žvaigždės galbūt nesusižėrė turtų tėvynėje, tačiau užsienyje buvo apipiltos milijonais dolerių, eurų, rublių, pesetų, lirų, šekelių, drachmų ar juanių. Ne vienas lietuvis raitė parašą ant aštuonženklių sumų vertės sutarčių, tarp jų yra ir su didžiuoju sportu dar neatsisveikinusių atletų.

Daugiausiai uždirbę sportininkai

Portalas DELFI ir žurnalas „Reitingai“ pristato daugiausiai per profesionalų karjeras uždirbusių šalies sportininkų 20-uką.

Krepšinis – lietuviams pelningiausia sporto šaka

Nenuostabu, kad didžiausius atlyginimus gaudavusių Lietuvos atletų sąraše dominuoja populiariausios šalyje sporto šakos atstovai.

Į 20-uką pateko net 15 krepšininkų. Jiems kompaniją palaiko trys futbolininkai ir du ledo ritulininkai.

Du sportininkai tebetęsia profesionalų karjeras, o 27-erių Lietuvos krepšinio rinktinės vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas turi galimybių pakilti į pačią viršūnę.

Sportininkų karjeros uždarbiai suskaičiuoti sumuojant atlyginimus, gautus kiekviename sezone.

NBA ir NHL lygų komandose žaidžiančių ar žaidusių sportininkų uždarbiai paprastai skelbiami viešai. Atlyginimai Šiaurės Amerikoje pateikimi „prieš mokesčius“, o Europos krepšininkų algos dažniausiai skelbiamos „po mokesčių“.

JAV žaidžiantys sportininkai turi sumokėti federalinį pajamų mokestį ir valstijos mokestį. Kiekviena valstija taiko skirtingus pajamų mokesčio tarifus.

Taigi, norint palyginti lietuvių uždarbius, NBA ir NHL atstovų pajamas teko perskaičiuoti įvertinus mokestinę naštą bei konvertuoti JAV dolerius į eurus.

Infliacijos įtaka

Tam, kad būtų įmanoma objektyviai lyginti skirtingų kartų sportininkų atlyginimus, pravartu atsižvelgti į infliaciją. Šarūno Marčiulionio ar Arvydo Sabonio jaunystės laikais dolerio vertė buvo kita, tad seniau sportavusių lietuvių atlyginimus pateikiame ir įvertinus infliaciją.

Tokiu būdu skaičiuoti visų sportininkų atlyginimus būtų pernelyg painu, nes iki 2000 metų lietuviams uždarbis buvo mokamas ir Ispanijos pesetais, ir Prancūzijos frankais, ir kitomis, jau nebenaudojamomis valiutomis.

Europoje, kitaip nei priešingoje Atlanto pusėje, žaidusių ar žaidžiančių krepšininkų ir futbolininkų atlyginimai visuomet buvo didelė paslaptis.

Tad skaičiuojant, kiek Lietuvos sportininkai uždirbo per sezoną Europos klube, teko remtis įvairių šalių – lietuviškos, angliškos, prancūziškos, ispaniškos bei rusiškos – žiniasklaidos duomenimis. Taip pat kliautasi apklaustų ekspertų vertinimu.

Dėl šios priežasties ne visi skaičiai yra tikslūs, bet jie atspindi, kiek per savo karjerą galėjo į kišenę įsidėti geriausi Lietuvos sportininkai.

Atkreiptinas dėmesys, kad vieni iš jų aikštėse prakaitu uždirbtus pinigus investavo į verslą ir juos padvigubino ar patrigubino, kiti prarado milijonus nesėkminguose projektuose. Tad per karjerą surinktas uždarbis nereiškia dabartinio buvusių ar esamų sportininkų turto dydžio.

1
Žydrūnas Ilgauskas
65 mln.

Vienas žymiausių visų laikų Lietuvos krepšininkų Žydrūnas Ilgauskas beveik visą savo karjerą praleido žaisdamas NBA Klivlando „Cavaliers“ komandoje. Karjeros pradžioje Ž. Ilgauską persekiojo rimtos traumos, dėl kurių jis kelis sezonus retai buvo matomas krepšinio aikštelėje. Vis dėlto „Big Z“ pravardę pelnęs lietuvis išsigydė traumas ir sugebėjo tapti ne tik vienu geriausių „Cavaliers“ žaidėjų, bet ir sirgalių numylėtiniu.

Kai prie „Cavaliers“ komandos 2003 metais prisijungė LeBronas Jamesas, lietuvis ir amerikietis tapo ne tik gerais draugais, bet ir vienu sėkmingiausių komandos duetų.

Apie išskirtinius Ž. Ilgausko pasiekimus byloja ir faktas, kad lietuvis du kartus pateko į NBA „Visų žvaigždžių“ mačą.

Per savo karjerą NBA Ž. Ilgauskas iš viso uždirbo 124,5 mln. dolerių. Kadangi dolerio vertė tuo metu buvo visai kita, įvertinus infliaciją ši suma atrodo dar įspūdingiau – 166 mln. dolerių. Tiesa, krepšininkų atlyginimai NBA pateikiami prieš mokesčius, o mokesčiai JAV gali siekti net iki pusės pajamų. Sportininkai pajamų mokestį turi sumokėti ne tik valstybei, bet ir valstijai, kurioje uždirba pinigus. Tad atskaičiavus federalinį ir valstijos pajamų mokesčius, bei perskaičiavus atlyginimą eurais, Ž. Ilgauskas uždirbo apie 65 mln. eurų.

Įspūdingą profesionalaus krepšininko karjerą Ž. Ilgauskas baigė 2011 metais. O nuo 2015 lietuvis treniruoja vaikus vienoje iš JAV vidurinių mokyklų.

2
Jonas Valančiūnas
31 mln.

NBA žaidžiantis Jonas Valančiūnas yra ne tik ryškiausia, bet ir daugiausiai uždirbanti šiuolaikinio Lietuvos krepšinio žvaigždė. Už 2018-2019 metų sezoną J. Valančiūno uždarbis siekė 16,5 mln. dolerių – tai yra didžiausia už vieną sezoną gauta suma Lietuvos krepšinio istorijoje.

2016 metais J.Valančiūnas pasirašė pelningą ketverių metų 64 mln. vertės kontraktą su Toronto „Raptors“ komanda.

Iš viso NBA J. Valančiūnas jau uždirbo 61,9 mln. dolerių prieš mokesčius, arba 31 mln. eurų „į rankas“ (atskaičius mokesčius ir pavertus į eurus).

Karjerą NBA pradėjęs „Raptors“ komandoje, J. Valančiūnas joje žaidė šešis su puse sezono. Per šį laikotarpį krepšininkas įėjo į ekipos istoriją: visų laikų „Raptors“ statistinių lyderių sąraše lietuvis užėmė antrą vietą pagal atkovotus kamuolius ir ketvirtą pagal pataikytus dvitaškius.

2019 metų pradžioje „Raptors“ išmainė J. Valančiūną Memfio „Grizzlies“ komandai.

3
Arvydas Sabonis
25 mln.

Lietuvos krepšinio legenda Arvydu Saboniu iki šiol žavisi ne tik lietuviai, bet ir Ispanijos bei JAV krepšinio gerbėjai. Išskirtiniu talentu apdvanotas buvęs krepšininkas ryškų pėdsaką paliko tiek Madrido „Real“, tiek Portlando „Trail Blazers“ komandų istorijose.

NBA A. Sabonis žaidė 1995-2003 metais, per kuriuos uždirbo apie 44,8 mln. dolerių. Tiesa, įvertinus infliaciją, ši suma dabar siektų 66 mln. eurų.

Bet kuriuo atveju, šį atlygį gerokai apkarpė federaliniai ir valstijos mokesčiai. Atskaičiavus mokesčius ir pavertus į eurus NBA uždirbtus pinigus bei pridėjus uždarbį Ispanijoje A. Sabonis „į rankas“ gavo daugiau nei 25 mln. eurų. Įvertinus infliaciją ši suma siektų 35,7 mln. eurų.

Baigęs sportininko karjerą A. Sabonis įsitraukė į verslą – jam priklauso įmonė „Oranžinis krepšinio kamuolys“, „Sabonio krepšinio agentūra“, viešbutis „Pušų paunksnėje“. Tiesa, garsusis krepšininkas buvo įsivėlęs į skandalą, kai paaiškėjo, kad įmonė „Sabonio klubas ir partneriai“, kurios vienu iš akcininkų tuo metu buvo A. Sabonis, esą be reikiamų leidimų pastatė botelius Preiloje.

Šiuo metu A. Sabonis yra Lietuvos krepšinio federacijos prezidentas.

NBA dabar žaidžia jo sūnus Domantas Sabonis.

4
Šarūnas Jasikevičius
21 mln.

Vienas geriausių Lietuvos krepšininkų Šarūnas Jasikevičius vos išbėgęs į krepšinio aikštelę imdavo diriguoti visam žaidimui. Profesionalaus krepšininko karjerą Vilniaus „Lietuvos ryte“ pradėjęs sportininkas jau po pirmo sezono išplaukė į tarptautinius vandenis.

Po sėkmingų sezonų „Barcelona“ ir Tel Avivo „Maccabi“ klubuose Š. Jasikevičius buvo pakviestas į NBA. Deja, Amerikos klubuose Europos krepšinio žvaigždei žaidimas nesiklostė, tad nepraėjus nė trejiems metams Š. Jasikevičius grįžo į Europą ir pasirašė dvejų metų 7 mln. eurų vertės kontraktą su Atėnų „Panathinaikos“ klubu.

Š. Jasikevičius yra vienintelis krepšininkas, kuris laimėjo Eurolygą su trimis skirtingomis komandomis: „Barcelona“, „Maccabi“ ir „Panathinaikos“.

Pabaigęs sportininko karjerą krepšininkas tapo vienu geidžiamiausių Europos trenerių. Nors lietuvį vilioja NBA klubai, 2018-2019 metais Š. Jasikevičius pratęsė kontraktą su Kauno „Žalgiriu“. Vien dirbdamas treneriu per pastaruosius trejus metus Š. Jasikevičius galėjo uždirbti per 1,6 mln. eurų.

Svetainė „Eurobasket.com“ paskelbė Š. Jasikevičių geriausiu 2018 metų treneriu. Titulą lietuvis pelnė už tai, kad grąžino „Žalgirį“ tarp geriausių Europos komandų. Praėjus 19 metų Š. Jasikevičiaus vadovaujamas „Žalgiris“ 2018 metais vėl iškopė iki Eurolygos pusfinalio, o mažajame finale įveikęs Maskvos CSKA komandą iškovojo bronzą.

5
Dainius Zubrus
19 mln.

Į daugiausiai per savo karjerą uždirbusių Lietuvos sportininkų penketuką patenka ir ledo ritulininkas Dainius Zubrus. Jis yra pirmas ir kol kas vienintelis lietuvis, sužaidęs daugiau nei tūkstantį rungtynių NHL, stipriausioje ledo ritulio lygoje pasaulyje.

1996 metais pirmojo rato 15-tuoju šaukimu pakviestas į NHL Filadelfijos „Flyers“, D. Zubrus Šiaurės Amerikos nacionalinėje ledo ritulio lygoje rungtyniavo du dešimtmečius. Ilgiausiai lietuvis atstovavo Vašingtono „Capitals“ (6 sezonai) ir Naujojo Džersio „Devils“ (8 sezonai) komandoms.

Per 20 metų trukusią karjerą D. Zubrus uždirbo 37,3 mln. dolerių neatskaičius mokesčių. Atskaičius federalinį ir valstijų mokesčius bei perskaičiavus atlyginimą eurais lietuvis uždirbo apie 19 mln. eurų.

6
Linas Kleiza
17 mln.

2005 metais profesionalaus krepšininko karjerą pradėjęs NBA Denverio „Nuggets“ komandoje, Linas Kleiza šioje lygoje ne tik praleido didžiąją karjeros dalį, bet ir uždirbo daugiausiai pinigų. „Nuggets“ gretose lietuvis žaidė keturis sezonus. Beje, 2008 metais „Nuggets“ rungtynėse su Jutos „Jazz“ L. Kleiza įmetė net 41 tašką, pagerindamas lietuvių rezultatyvumo rekordą NBA ir padėdamas savo komandai išplėšti pergalę. Iki tol daugiausia, 35 taškus, per rungtynes buvo įmetę Šarūnas Marčiulionis ir Žydrūnas Ilgauskas.

2009 metais vienam sezonui apsistojęs Europoje – Pirėjo „Olympiakos“ komandoje, po metų L. Kleiza vėl sugrįžo į NBA – „Raptors“ ekipą. Sugrįžęs į JAV L.Kleiza per sezoną gaudavo tris kartus didesnį atlyginimą negu „Nuggets“ gretose – apie 4,6 milijonus dolerių.

Iš viso NBA L. Kleiza uždirbo apie 18,7 mln. dolerių prieš mokesčius arba 10,4 mln. dolerių „į rankas“. Nors NBA masteliais L. Kleizos atlyginimas nebuvo itin įspūdingas, Europoje, kur lietuvis žaidė tris sezonus, jis buvo vienas brangiausiai apmokamų krepšininkų. Tarptautinėje žiniasklaidoje skelbta, kad „Olympiakos“ komandoje 2009 metais L. Kleiza uždirbo 2,5 milijonų eurų „į rankas“. Tuo tarpu 2013 metais Stambulo „Fenerbahče“ ekipoje, anot žurnalo „Basket Hebdo“, lietuvis gavo net 3,3 mln. eurų už sezoną atskaičius mokesčius.

Tad iš viso per savo karjerą – tiek JAV, tiek Europos klubuose – L. Kleiza uždirbo apie 17 mln. eurų.

7
Darius Songaila
16 mln.

D. Songaila aštuonis sezonus praleido NBA lygoje, kur žaidė penkiose komandose. Ilgiausiai, tris sezonus, lietuvis atstovavo Vašingtono „Wizards“ ir Sakramento „Kings“, kur praleido du sezonus.

Per savo karjerą NBA D. Songaila uždirbo 25 mln. dolerių neatskaičius mokesčių arba 15,8 mln. dolerių „į rankas“.

Grįžęs į Europą 2011 metais lietuvis pasirašė 1,5 mln. eurų vertės sutartį su Stambulo „Galatasaray“ klubu, tačiau įpusėjus sezonui ją nutraukė abipusiu susitarimu.

Profesionalaus krepšininko karjerą D. Songaila baigė 2015 metais vilkėdamas „Žalgirio“ komandos marškinėlius, o netrukus prisijungė prie „Žalgirio“ ekipos kaip trenerio asistentas. 2018 metais D. Songaila vėl grįžo tęsti karjeros į NBA, tik šį kartą jau ne kaip krepšininkas, o kaip treneris. Lietuvis prisijungė prie San Antonijaus „Spurs“ komandos trenerių štabo.

8
Darius Kasparaitis
14.6 mln.

Daugiausiai uždirbusių Lietuvos sportininkų sąrašo aštuntoje vietoje – ledo ritulio gynėjas Darius Kasparaitis, geriausius savo karjeros metus praleidęs NHL lygoje.

Lietuvis atstovavo Niujorko „Islanders“, Pitsburgo „Penguins“, Niujorko „Rangers“ komandas, o taip pat žaidė Rusijos ledo ritulio rinktinėje.

Per savo karjerą D. Kasparaitis uždirbo daugiau nei 28 mln. dolerių – arba 39 mln. dolerių, įvertinus infliaciją.

Visgi atskaičius didžiulius JAV mokesčius ir pavertus uždarbį į eurus, lietuvis kišenę papildė kur kas kuklesne suma – 14,6 mln. eurų.

Įspūdinga D. Kasparaičio profesionalo karjera truko nuo 1988 metų iki 2010-ųjų.

Dar žaisdamas D. Kasparaitis pradėjo investuoti į nekilnojamąjį turtą, o pabaigęs profesionalaus sportininko karjerą, kartu su partneriu įkūrė nekilnojamojo turto agentūrą „Verzasca Group“. Įmonė, kurios prezidentu dirba D. Kasparaitis, plėtoja nekilnojamojo turto projektus JAV, ES ir Rusijoje.

Kiti sportininkai sąraše
9
Ramūnas Šiškauskas
14 mln.

Plačiau
10
Donatas Motiejūnas
10 mln.

Plačiau
11
Robertas Javtokas
10 mln.

Plačiau
12
Kšyštofas Lavrinovičius
9.3 mln.

Plačiau
13
Darjušas Lavrinovičius
9 mln.

Plačiau
14
Deividas Šemberas
8- 8.5 mln.

Plačiau
15
Žydrūnas Karčemarskas
7.5- 8 mln.

Plačiau
16
Šarūnas Marčiulionis
7.5 mln.

Plačiau
17
Rimantas Kaukėnas
7.5 mln.

Plačiau
18
Arvydas Macijauskas
7.5 mln.

Plačiau
19
Artūras Karnišovas
7- 7.5 mln.

Plačiau
20
Edgaras Jankauskas
7 mln.

Plačiau
Lietuvos turtingiausieji 2019
Tyrimo pristatymas
Kategorijos
Autoriai