Pareigūnai išnagrinėjo 400 mlrd. dolerių vertės išlaidų programą, vadinamą „Nacionaliniais projektais“, ir nustatė, kad daugumos tikslų nepavyks įgyvendinti iki V. Putino kadencijos pabaigos, tai yra 2024 metų, teigia keturi šaltiniai, susipažinę su situacija.

Visi jie prašė neviešinti jų tapatybės, nes informacija, kurią sudaro dalis vidaus peržiūros ataskaitos apie V. Putino pagrindinius kampanijos pažadus, neskirta viešumai.

Šalies premjeras Dmitrijus Medvedevas buvo informuotas apie ataskaitų išvadas, pridūrė trys šaltiniai.

Išvados patvirtina duomenis, jau surinktus daugelio nepriklausomų analitikų, kad Rusijos siekis paspartinti augimą iki daugiau nei vidutinio pasaulinio vidurkio pasmerktas žlugti. Dauguma ekonomistų sutaria, kad veiksmingiausias būdas sureguliuoti stagnuojančią Rusijos ekonomiką yra pasiekti, kad būtų panaikintos JAV ir Europos sankcijos ir pradėtos tam tikros teisinės bei biurokratinės reformos, kurioms V. Putinas iki šiol nerodė ypatingo susidomėjimo.

„Pareigūnai greičiausiai suprato iš pat pradžių, kad tikslai nepasiekiami, bet jie taip pat žinojo, kad niekas tų tikslų neatšauks, todėl tiesiog su jais sutiko, - sakė nevyriausybinės organizacijos Maskvoje „The Foundation for Civil Society Development“ politinis konsultantas Leonidas Davydovas. – V. Putinas mano, kad jeigu jis įsipareigos įvykdyti konkrečius tikslus, toks jo įsipareigojimas motyvuos sistemą, tačiau sistema žino, kad ir anksčiau tiksliai būdavo neįgyvendinami be menkiausio atgarsio“.

Vladimiras Putinas

Pagrindiniai pasiūlymai pakeisti pajamų mažėjimo kryptį nuo pat Krymo aneksijos ir perpus sumažinti skurdą negali būti įgyvendinami net laikantis optimistiškiausio scenarijaus, sakė keturi šaltiniai.

Auditas taip pat nustatė, kad norint pailginti gyvenimo trukmę iki 78-erių metų nuo dabar esančių mažiau nei 73-jų, prireiktų šuolio, neregėto nei šių laikų Rusijos, nei sovietinio laikotarpio istorijoje.

Toks spartus rodiklio pagerėjimas pasaulio mastu pasiektas tik šalyse, atsigaunančiose po epidemijų, o Rusijoje tam būtų būtina drastiškai pagerinti dirbančių vyrų sveikatą.

V. Putinas žadėjo praėjusiais metais, kad kai bus perrinktas, įgyvendinti lemtingus pokyčius per „Nacionalinių projektų“ programą, – pastaruosius penkerius metus krintant gyvenimo lygiui, jo reitingai pastebimai smuko.

„Mūsų šalies būsimas gyvybingumas, jos energetika bei plėtra priklauso nuo to, ar pavyks įgyvendinti šiuos tikslus“, - pernai gegužę kalbėjo V. Putinas.

Vladimiras Putinas

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas praėjusią savaitę sakė, kad judama tikslų įgyvendinimo link ir kad jau šiais metais šalis pajus poveikį.

Pasak vieno iš šaltinių, gerai susipažinusio su diskusijomis, vyriausybė vadina visą projektą „užburtu ratu“. Augimo tikslas galėtų būti pasiektas, jeigu visi mažesni tikslai būtų pasiekti, bet daugumą mažesnių tikslų galima pasiekti tik tuo atveju, jeigu ekonomika augtų sparčiau nei 3 procentais.

Šiuo metu augimas, siekiantis maždaug 2 proc., stovi vietoje, ir tikimybė, jog jis kils, nedidelė.

Kita priežastis, dėl kurios poveikis greičiausiai bus prigesintas, yra ta, kad daugelis tikslų siejami su programomis, kurios jau įtrauktos į federalinį biudžetą, teigia Finansų ministerija.

Jie tiesiog buvo perkomponuoti, idant iniciatyva atrodytų patrauklesnė. Iš tikrųjų tik apie 122 mlrd. JAV dolerių naujų pinigų bus išleista iki 2024 metų.