„Pagal tiriamą versiją, nuo 2018 m. rugpjūčio iki 2019 m. balandžio šeši įtariamieji, tarp kurių - generalinė „Nefteperevalka“ direktorė Svetlana Balabaj, „Nefteperevalka“ direktorės pavaduotojas Rustamas Chusnutdinovas, „Petroneft Aktiv“ generalinis direktorius Vladimiras Žogoliovas, „Magistral“ direktoriaus pavaduotojas Sergejus Balandinas, dalyvavo bendroje nusikalstamoje veikoje ir įvykdė daugkartines naftos vagystes už daugiau nei 1 mln. rublių (13,7 tūkst. eurų)“, - teigė S. Petrenko.

Pasak jos, kad būtų nuslėpta didelio masto naftos vagystė, šiemet į naftotiekį „Draugystė“ buvo pakrauta chloro junginiais užterštos naftos.

„Be to, 2019-ųjų kovą ir balandį, kad būtų nuslėpta vagystė, keli įtariamieji į naftotiekį supylė naftą su chloro junginiais, kuri neatitinka kokybės reikalavimų“, - sakė Tyrimų komiteto atstovė.

„Po to užteršta nafta pateko į naftos saugyklas, o tada - į magistralinio vamzdyno sistemą“, - pridūrė S. Petrenko.

Tyrimų komiteto atstovės teigimu, keturi įtariamieji jau sulaikyti, o dar du šiuo metu yra ieškomi.

Balandžio pabaigoje buvo sustabdytas šiaurine „Draugystės“ naftotiekio atšaka per Baltarusiją tiekiamos naftos importas į Lenkiją, Vokietiją ir Slovakiją, o Ukraina įspėjo, kad dėl chloro junginiais užterštos naftos tiekimo gali sutrikti viso tranzito naftotiekio veikla.

Pasak Baltarusijos naftos perdirbimo bendrovės „Belneftechim“ valdybos vicepirmininko Vladimiro Sizovo, bendrovė dėl nekokybiškos naftos iš Rusijos patyrė apie 100 mln. dolerių nuostolių.

Dėl užterštos „Draugystės“ naftos Minskas balandį laikinai sustabdė degalų ir naftos produktų eksportą į Baltijos šalis, Ukrainą ir Lenkiją.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)