Kaune, „Gijos Klinikose“ dirbantis specialistas sako, kad ultragarso tyrimas yra informatyvus, neskausmingas, nekenkiantis organizmui ir greitas būdas skausmų priežasčiai nustatyti.

„Norint atlikti ultragarsinį tyrimą mūsų klinikoje, laukti ilgose eilėse nereikia, o už palyginus nedidelę kainą pacientas gali greitai ir dažniausiai tiksliai žinoti tiek savo diagnozę, tiek ir kur jam kreiptis toliau – ar yra reikalinga reabilitacija, ar traumatologo konsultacija, o galbūt būtina patikslinimui atlikti magnetinio rezonanso tyrimą. Paprastai kalbant, per kelias minutes specialistas gali nukreipti pacientą tolimesniems veiksmams“, – aiškina E. Keleras.

Gydytojas-radiologas Eduardas Keleras

Tačiau vienas didžiausių echoskopijos pranašumų, pasak radiologo, yra tiesioginis bendravimas su pacientu. „To dažnai stinga tiriant pacientus magnetinio rezonanso tyrimu. Nors magnetinio rezonanso tyrimas yra išsamus ir taip pat nekenksmingas, tačiau siuntimų duomenys dažnai yra per daug lakoniški ir formalūs, todėl tampa sunkiau suprasti, ką iš tiesų žmogus jaučia“, – pasakoja E. Keleras.

Kokias kelio sąnario problemas nustato?

Pasak E. Kelero, besikreipiančius atlikti ultragarso tyrimą galima suskirstyti į kelias grupes. „Dalis žmonių atlikti ultragarsinį tyrimą kreipiasi po nutikusių traumų, kiti – vyresni žmonės, kuriems įvairūs kelio skausmai atsiranda dėl senyvo amžiaus (neretai plyšus meniskui), bei jaunesni pacientai, kurie kreipiasi dėl girnelės skausmų“, – sako gydytojas.

Viena iš dažniausių priežasčių, dėl kurios yra kreipiamasi atlikti echoskopiją – plyšęs meniskas. „Nutikus kelio traumai, žmonės galvoja būtent apie meniską, nors gali būti aibė kitų problemų – lūžis, kryžminių ar šoninių raiščių plyšimas, kremzlių pakitimai ir kita. Visgi, tiksliau plyšusį meniską galima nustatyti pasitelkus magnetinį rezonansą“, – aiškina pašnekovas.

Tyrimas ultragarsu

Ir nors standartiškai nustatyti plyšusį meniską turėtų magnetinio rezonanso tyrimas, ganėtinai tiksliai tai gali padaryti ir ultragarsinis tyrimas. „Pigesnė ir greitesnė ultragarso procedūra tam yra pakankamai tinkama“, – teigia specialistas.

Gydytojas aiškina, kad priklausomai nuo to, kuri sąnario sritis yra skausminga, galima gana tiksliai nustatyti priežastį. „Dažniausiai skausmas būna jaučiamas ne visame sąnaryje, o konkrečioje jo vietoje, tačiau jei sąnarį kamuoja uždegimas, jis ištinsta, tada skauda jau visą kelio plotą. Jei tai priekinio kryžminio raiščio plyšimas – skausmas sąnario priekyje, prie girnelės. Jei tai šoninio raiščio plyšimas, skausmas būna visame sąnario šone, o plyšus meniskui skausmas labiau lokalizuotas, sąnarys gali užsikirsti, sunkiau tampa lipti laiptais žemyn“, – kaip atskirti galimas traumas, aiškina E. Keleras.

Ultragarso tyrimu nustatoma:
• šoninių raiščių plyšimai
• girnelės savojo raiščio pakitimai
• keturgalvio raumens sausgyslės pakitimai
• uždegimas

Nustatoma iš dalies:
• stresiniai lūžiai
• meniskų plyšimai

Nenustatoma:
• kremzlės pakitimai
• kryžminių raiščių plyšimas

Kaip sutvirtinti sąnarius?

Pasak E. Kelero, norint, kad senatvėje kelio sąnarių problemos netaptų kasdienybe, rūpintis savo sąnariais reikėtų pradėti dar jauname amžiuje. „Daugelis jaunų ir sportuojančių žmonių jaučia diskomfortą kelio girnelės srityje. Nereikia kentėti ir galvoti, kad tai praeis. Yra daug žmonių su panašiomis bėdomis, kurios yra išsprendžiamos. Tokiu atveju vertėtų atlikti ultragarsinį tyrimą bei nustatyti priežastį, o tada, dažnai su kineziterapeutų pagalba, išspręsti problemą“, – sako radiologas.

Anksti jaunystėje aktyviai sportuojantiems žmonėms neretai nutinka stresiniai lūžiai, todėl, esant dideliam krūviui, gydytojas rekomenduoja profilaktiškai naudoti kaulus stiprinančius papildus.

Jei kelio sąnaryje yra girdimas traškėjimas, bet nėra skausmo, E. Kelero teigimu, dėl to per daug nerimauti nevertėtų. Tačiau jei šalia to atsiranda skausmas, tada reikėtų kreiptis į specialistus.

Gydytojo konsultacija

„Žmonėms, dirbantiems sėdimą darbą ir nepropaguojantiems aktyvaus gyvenimo būdo, rytais vertėtų bent jau apšilti, atlikti keletą paprastų mankštos pratimų. Taip pat labai svarbu neskubėti imtis aktyvios veiklos, nes tai gali sukelti stresinius lūžius ar uždegimus. Jei visą žiemą gyvenote pasyviai, o pavasarį suskubote rūpintis kūno formomis, pradėkite sportuoti palengva ir tik vėliau didinkite krūvį. Nereikia pamiršti ir vitamino D, kalcio, kurie stiprina kaulus“, – primena gydytojas.

Užsakymo nr.: PT_80725089