Gabrielius Landsbergis ketvirtadienį premjero prašė pasiaiškinimo ir įžvalgų apie tai, kaip dera Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) programa ir visuomenėje ažiotažą sukėlęs miškų kirtimo normos padidinimas ateinantiems penkeriems metams.

„Šiek tiek esame pasimetę ir norime jūsų paaiškinimo, gal net šiek tiek politologinės įžvalgos. Gal galite pasakyti paprastam žmogui, kaip dera „žaliųjų“ partijos programa, „žaliųjų“ partijos deleguota vyriausybė, premjeras ir miškų kirtimas, kuris yra didinamas 6 procentais. 6 procentais didinamas plotas, 15 procentų didinamas tūris, kertama saugomose teritorijose, seni miškai. Paaiškinkite žmonėms, nes jie klausia“, - Seime vykstančioje Vyriausybės valandoje teiravosi G. Landsbergis.

Premjeras konservatorių lyderiui atsakė pabrėždamas, kad nėra politologas. S. Skvernelis apgailėtinu pavadino miškų kirtimo normų padidinimo politizavimą ir užsiminė, kad šį klausimą eskaluojantys politikai gali tiesiog norėti nuslėpti iš valstybės galimai vagiamą medieną.

„Paprastam žmogui aš pasakyčiau, kad labai apgailėtina, kada politikai bando politizuoti tokią pakankamai jautrią temą. Viskas, kas Lietuvoje vykdoma remiantis įstatymais ir svarbiausiai mokslininkų ir miškininkų teikiamomis rekomendacijomis. Taip ir šiuo atveju buvo pasielgta“, - aiškino S. Skvernelis.

„Mes turime tikrai dar vieną problemą - vis dar nerandame, nors ir kartu, čia ačiū jums, padarėme urėdijų reformą, vis dar nerandame, kur galimai dingsta apie 1 milijoną kubinių metrų mūsų medienos. Ir, matyt, tai, kas vyksta čia, yra sąlygoti tų dalykų, kad norėtųsi, kad tas milijonas neatsirastų toliau. Bandoma politizuoti ten, kur politikos neturėtų būti“, - pareiškė Vyriausybės vadovas.

Dėl dingusios medienos gegužės pabaigoje nušalintas laikinasis buvusios Alytaus urėdijos vadovas ir dar du darbuotojai.

ELTA primena, kad miškų kirtimų tema ypač paaštrėjo po to, kai rugpjūčio 8 dienos posėdyje Vyriausybė pritarė, kad miškų kirtimo norma turėtų būti didinama 6 proc.

Valstybinės miškų tarnybos siūlytai 11 850 ha ploto miško kirtimo normai, kuri 6 proc. didesnė nei 2014-2018 metais, gegužę pritarė Miškų ūkio konsultacinė taryba.

Aplinkos ministerija siūlė miškų kirtimo normą ateinantiems penkeriems metams nustatyti tokią pačią, kaip praėjusiu laikotarpiu, - 11 168 ha plotą, apskaičiuotą pagal plynojo miško kirtimo ekvivalentą, ir jame iškirsti iki 3 145 tūkst. kietmetrių likvidinės medienos.

Sprendimas sukėlė pasipiktinimą daugeliui politikų, tarp jų ir daliai LVŽS, kuri į aplinkos ministrus yra delegavusi Kęstutį Navicką.

K. Navickas paskelbė, kad, kilus visuomenės susirūpinimui dėl kertamos Labanoro girios, šioje saugomoje teritorijoje esančiuose valstybiniuose miškuose vieną mėnesį nebus vykdomi jokie kirtimai.

Ketvirtadienį Seime taip pat bus teikiamas parlamentaro Lino Balsio parengtas Miškų įstatymo pakeitimo projektas. Juo, kaip teigiama, siekiama apsaugoti jautriausią biologinę įvairovę nuo neigiamo ūkinės veiklos poveikio, saugomose teritorijose apribojant plynuosius miškų kirtimus.