Trūkstant vandens gali pasireikšti tokie sveikatos negalavimai kaip sulėtėjusi medžiagų apykaita, širdies ritmo sutrikimai, galvos svaigimas ir padažnėję skausmai, nuolatinis energijos trūkumas, sutrikusi dėmesio koncentracija ir atmintis bei kt. Su vandeniu kartu gauname ir elektrolitais dar vadinamų mineralų, kurių trūkumas ir sukelia minėtus simptomus.

Pateikiame 7 labai paprastus ir veiksmingus patarimus, kaip vasarą ne tik užtikrinti reikiamą vandens kiekį organizme, bet kartu palaikyti gerą savijautą, jaunystę ir energiją.

1. Įsivertinkite, kiek vandens reikia kasdien

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja išgerti 6–8 stiklines vandens per dieną, tai yra maždaug 1,5–2 litrai vandens. Kai kurie specialistai teigia, kad išgeriamo vandens kiekį reikia apskaičiuoti įvertinant savo svorį ir aktyvumą. Pavyzdžiui, mažai judantis žmogus išgeriamo vandens kiekį gali įsivertinti pagal formulę – kūno svoris x 0,03, vadinasi, jeigu sveriate 60 kg, per dieną turėtumėte išgerti apie 1,8 litro vandens. Jeigu sportuojate – prie kiekvieno pusvalandžio, praleisto sporto salėje, dar reikėtų pridėti papildomai 350 ml vandens.

Jeigu vadovaujatės nuostata, kad troškulys – geriausias indikatorius, šiek tiek klystate. Troškulys pradedamas jausti tada, kai organizmui jau trūksta apie 0,5–1 litro vandens. Jei trūksta mažiau, troškulio galite ir nepajusti.


2. Vandens gertuvė – tavo palydovas kiekvieną dieną

Jeigu jus labiau motyvuoja vaizdas, tuomet pagudraukite ir vandenį gurkšnokite iš stilingos daugkartinio naudojimo vandens gertuvės. Ir patogu, ir stilinga, ir net nepastebėsite, kaip ši nedidelė detalė sukurs sveiką įprotį pamėgti vandenį. Be to, žaisminga vandens gertuvė pagyvins kasdienį aprangos stilių.

3. Paįvairinkite skonį natūraliais vaisiais, uogomis ar mėtos lapeliais

Pagardinkite vandenį šviežiais citrusiniais vaisiais ar uogomis. Įmeskite kelis sultingus apelsino, citrinos ar žaliosios citrinos griežinėlius į vandens ąsotį. Taip pat tiks gaivus agurkas, šviežios avietės ar keli mėtų lapeliai. Nustebsite, kiek papildomo skonio ir kvapo įgaus taip paskanintas vanduo.

4. Pirmiau gerti vandenį ar valgyti?

Kartais, kai jaučiame alkio jausmą, iš tiesų mūsų organizmas tenori... vandens! Mokslininkai nustatė, kad mūsų smegenys painioja alkį su troškuliu, todėl, vos pajutę alkio užuominą, esame įpratę varstyti šaldytuvo dureles. Visuomet verta pirmiau išgerti stiklinę vandens ir įvertinti pojūčius iš naujo. Tačiau kalbant apie tai, kuriuo metu geriau gerti vandenį – specialistai nesutaria. Vieni rekomenduoja prieš, kiti valgio metu, treti – po. Pasistenkite gerti 20–30 min. prieš valgį, o jeigu valgio metu troškina – nedidelis kiekis vandens nepakenks. Jeigu per dieną išgeriate pakankamą kiekį vandens, valgio metu neturėtų troškinti.

5. Vanduo ir elektrolitai

Ne, į paros skysčių normą neįskaičiuojama kava, arbata, sultiniai ar kiti gėrimai. Pasaulio sveikatos organizacija įspėja, kad paros normą turi sudaryti grynas vanduo, kuriame gausu elektrolitų – tai organizmo ląstelėms ir organams funkcionuoti būtini mineralų jonai, tokie kaip magnis, kalcis, kalis. Šie mineralų jonai padeda reguliuoti skysčių pusiausvyrą, nervines ir raumenų funkcijas, kraujo spaudimą, atkuria pažeistus audinius, užtikrina energingumą bei geresnę emocinę savijautą. Daugiausia jų – natūraliame mineraliniame vandenyje, pavyzdžiui, „Birutė“, ir visiškai nesvarbu, gazuotas jis ar ne. Jeigu dvejojate dėl angliarūgštės – tai gazuotas vanduo tikrai neturi jokių sąsajų su mitu apie celiulito atsiradimą. Pastarajam įtakos turi nesveika mityba, hormonų disbalansas ar toksinų kiekis, bet ne angliarūgštė. Gaivieji gėrimai su cukrumi iš viso nepriklauso sveikos mitybos piramidei, o paprastas, natūralus mineralinis vanduo cukraus neturi, be to, organizmą papildo gyvybiškai būtinų elektrolitų.


6. Susikurti vandens gėrimo „darbotvarkę“

Skamba labai nekaip? Nebijokite. Bent savaitę pabandykite gerti vandenį pagal grafiką: 10–15 min. po pabudimo, 20–30 min. prieš kiekvieną valgį, sportuojant. Jeigu valgote 5 kartus per dieną, dar pridėję papildomai kelias stiklines jau paprastai ir lengvai būsite išgėrę 1,5 litro vandens.

7. Vaisiai ir daržovės papildys vandens atsargas

Iki trečdalio visos paros skysčių normos gali būti gaunama su maistu. Vaisiuose ir daržovėse gausu vandens, o mes pateikiame sąrašą, kas turi didžiausias jo atsargas:

• 97 proc. vandens: agurkai
• 96 proc. vandens: salierai
• 95 proc. vandens: pomidorai, ridikai
• 93 proc. vandens: raudonos, geltonos, žalios paprikos
• 92 proc. vandens: žiediniai kopūstai, arbūzai
• 91 proc. vandens: špinatai, braškės
• 90 proc. vandens: greipfrutai

Užsakymo nr.: PT_78073003