– Ką apie raukšles turėtų žinoti kiekviena savo grožiu besirūpinanti moteris?

– Žmonės dažnai painioja du dalykus: statines ir dinamines raukšles. Statinės raukšlės, kitaip vadinamos gravitacinėmis, atsiranda nuo senėjimo. Dinaminės raukšlės – tai mimikos raukšlės, kurios atsiranda mums reiškiant emocijas.

Kad būtų paprasčiau, pateiksiu pavyzdį: pakėlę antakius pastebėsite raukšlę ant kaktos. Tai – klostė, kuri pranyks jums nuleidus antakius.

Dažniausiai mimikos raukšlės progresuoja tada, kai esame labai susikaupę arba jaučiame įtampą. Kiekvienas mūsų tuo metu atlieka vis kitokį nesąmoningą veiksmą – vieni raukia kaktą, kiti prisimerkia, o galbūt kilnoja vieną antakį.

Viena mano klienčių, jausdama įtampą, nuolat tempia vieną lūpų pusę. Spėkite, kokia to pasekmė? Vienoje veido pusėje nėra raukšlių, o kitoje jos yra matomos.

Veido raumenys „atsimena“ kasdienę įtampą ir galiausiai jie lieka patologiškai susitraukę net įprastinėje padėtyje. Todėl laikui bėgant toje veido srityje sutrinka kraujotaka, ląstelių aprūpinimas maitinamosiomis medžiagomis, oda suplonėja ir galop įlūžta. Kitaip tariant, mimikos raukšlės nebeatsipalaiduoja ir išlieka pastebimos, kartais – net akivaizdžiai matomos.

– Kada ir kaip įvyksta raukšlių formavimasis?

– Pirmasis raukšlių požymis – paviršiniame dermos sluoksnyje atsiradusios linijos. Kartais plika akimi jų net nesimato, kartais jos matomos ir primena smulkų tinklelį. Dažna priežastis yra odos dehidratacija, neigiamas aplinkos poveikis. Tokias linijas kosmetika gali pilnai atstatyti.

Vėliau, suletėjus kolageno gamybai, susiformuoja gilesnės raukšlės, kurios yra paviršinių linijų gilėjimo pasekmė. Laisvieji radikalai, aplinkos taršalai ir stresas taip pat pagreitina raukšlių gilėjimo procesą.

Esant odos atrofijai nei užpildai, nei botoksas, nei kremai nepadės. Galbūt kažkiek išlygins, tačiau pilnai problemos nepanaikins. Taip pat ir su strijomis – tai odos brokas ir galimybių jas pilnai panaikinti bent jau kol kas nėra.

– Viena garsi užsienio dizainerė yra sakiusi, kad niekada nesišypso, nes taip siekia išvengti raukšlių. Ar toks būdas iš tiesų veiksmingas?

– Kiekvieno žmogaus oda skirtinga. Apsižvalgykite aplink – vieni žmonės turi vos kelias gilias raukšlės, kiti – gerokai daugiau. Tai labai priklauso nuo odos elastingumo ir storumo, taip pat nuo mimikos raumenų aktyvumo.

Tačiau atsakant į klausimą – taip, jei niekada nesišypsosite, ilgesnį laiką neturėsite juoko raukšlių. Jos atsiras vėlesniame amžiuje, kai oda natūraliai suglebs nuo senėjimo. Bet ar verta?

– Senėjimo raukšlės. Kur ir kodėl jos atsiranda?

– Dažniausiai – ant skruostų. Ir, deja, jų būna daug. Taip nutinka todėl, kad oda ties skruostų sritimi išplonėja, sunyksta veido poodinis riebalinis sluoksnis. Galvokite apie tai paprastai: odos plotas nemažėja, tačiau po ja nelieka putlaus, prilaikančio pamato. Rezultatas? Oda praranda stangrumą ir tarsi sudrimba.

Kaip bebūtų gaila, su amžiumi ant veido riebalas „ištirpsta“ , o kitur – ne. (Juokiasi).

– O ant kaktos ar išvystume senatvinių raukšlių?

– Ne, kakta neturi minkštojo audinio pertekliaus. Šioje veido srityje atsiranda tik mimikos raukšlės.

– O kaip gi su raukšlelėmis ant nosies, tiesiai tarp antakių?

– Čia daug ką padiktuoja genai, yra žmonių, turinčių šioje vietoje raukšlę, ir yra tokių, kurių oda lygutėlė. Vis dėlto gera prevencija – nesiraukyti.

– Tarkime, pastebėjome pirmuosius raukšlių požymius. Ar turėtume pirmu taikymu skuosti į parduotuvę ir įsigyti kremą nuo raukšlių?

– Pirkti kremą parduotuvėje yra tas pats, kas nueiti į vaistinę ir nusipirkti bet kurią tabletę nuo galvos skausmo. Galvą skauda, bet juk nežinote, nuo ko. Ar nuo padidinto spaudimo, ar nuo sumažinto, o gal kyla temperatūra...

Supraskite, žmonėms nebūna vieno ligos gydymo metodo. Vienam nuo plaučių uždegimo vienas antibiotikas, kitam – kitas.

Mano manymu, kosmetikos parinkimui kosmetologo pagalba reikalinga ne ką mažiau, nei ligos nustatymui – gydytojo. Būtinas atidus odos tipo ir odos poreikių įvertinimas. Nė viena pardavėja jūsų nepaklaus, ar naudojate kontraceptines priemones ir kaip ilgai tą darote, – o tai taip pat svarbu renkantis kosmetiką. Pavyzdžiui, naudojant kontracepciją gali sumažėti estrogeno, o estrogenas skatina hialurono rūgšties gamybą. Štai ir atsakymas, kodėl moterys po klimakso greitai vizualiai pasensta.

Dar viena problema – staigus svorio metimas, dėl kurio sudrimba veidas ir atsiranda vadinamieji buldogo skruostai. Negi tepsitės kremu nuo raukšlių, kai kur kas didesnė problema – veido odos suglebimas? Šiuo atveju reikia kompleksinio gydymo, pavyzdžiui, stangrinančio kremo ir serumo, padedančio kovoti su raukšlėmis. „Sothys“ tokią klientų odos problemų gydymo praktiką taiko labai sėkmingai.

– Rinkoje šiuo metu daug kremų, orientuotų į skirtingas moterų amžiaus grupes. Ką apie tai manote?

– „Sothys“ nebenaudoja pavadinimų „anti-age“ – vietoje jų pasirinkti „jaunystės kremų“ pavadinimai. Amžius – nebe rodiklis, kur kas svarbiau atsižvelgti į veido odos būklę esamuoju momentu. Juk 40-metės moters, kuri vasarą deginasi paplūdimyje, o žiemą kaitinasi soliariume, veido odos būklė gali būti kaip 60-metės kolegės.

Jei žmogus nori senti iš lėto, kuo toliau atitraukti natūralų raukšlių atsiradimą, tuomet pravartu žvalgytis kosmetikos produktų, turinčių vadinamųjų „botox-like“ molekulių. Jos atpalaiduoja mimikos raumenis ir slopina veido nervinius refleksus, kurie sutraukia raumenis. Tokie kremai iš tiesų labai efektyvūs ir yra naudojami nuo 2000 metų.

Kosmetologė gyd. Liudmila Gruničeva

– Kokių dar ingredientų turėtų būti kremo sudėtyje, kad jis veiksmingai saugotų nuo senėjimo ir pasitarnautų raukšlių prevencijai?

– Kroko ekstrakto, kovojančio su oksidaciniu stresu. Soforos ekstrakto, kuris apsaugo mūsų odos molekules, kovojančias su jau padaryta laisvųjų radikalų žala. Ir, žinoma, naujos kartos peptidų, kurie padeda kovoti su senėjimo požymiais.

– Žmonės juk didieji skeptikai. Jie vis vien nepatikės, kad kremai gali padėti apsisaugoti nuo raukšlių.

– Jei norite profilaktikos nuo raukšlių susidarymo ar gilėjimo, tuomet rinkitės „botox-like“ kremą ir jis tikrai bus veiksmingas. Kartais, būna, į kosmetologo kabinetą užsuka gražiausia mergina, veido raukšlių nesimatytų net su didinamuoju stiklu, o ji sako: „Kaip tai nėra? Va, matai!“. Ir tuomet pirštu baksnoja į surauktą kaktą. Na, taip, šioje situacijoje padės arba botoksas, arba terapija, nes daugelis problemų prasideda mūsų pačių galvose.

– Minėjote labai įdomų faktą dėl kontracepcijos. Ar yra dar kokių nors faktorių, kurie gali pagreitinti odos senėjimą ir raukšlių atsiradimą?

– Aplinkos užterštumas, stresas, psichologinis krūvis, nepakankamas poilsis. Pagalvokite ir apie tai, ką valgote, ką geriate. 80 proc. mūsų senėjimo priklauso nuo išorinių veiksmų ir tik 20 proc. – nuo genetikos.

– Ar veido masažai gali pasitarnauti raukšlių prevencijai?

– Jei ant veido tėra pirmųjų raukšlių požymių, t.y., veido linijų – masažas, derinamas su mezoterapija ir tinkamai kosmetologo parinktų kremų naudojimu, tikrai gali padėti.

Užsakymo nr.: PT_77666061

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją