Skaitytojas Romas nusistebėjo kačių burnos higienos kainomis Kaune esančiame „Veterinarinės medicinos centre“. Kaunietis pasakoja už burnos higienos procedūrą sumokėjęs 75 Eur. Palyginimui, burnos higiena žmogui kainuoja 20-60 Eur.

„Paaiškino, kad buvo labai gera narkozė už 20 Eur, įdomu, kokia būna bloga. 5 eurus sumokėjau už 5 tabletes ir kažkodėl 50 pati higiena, nors sakė, kad didelių problemų ir nebuvo. Manau, tikrai nenormalu“, – vardija keturkoju nusprendęs pasirūpinti vyras, pridurdamas, kad su tokiomis kainomis susiduria pirmą kartą.

Pašnekovo nuomone, augintinio burnos higienos kaina turėtų neviršyti 30-ies eurų. „Ir tai jau nemažai“, – sako.

Veterinarijos klinika

Kainą teisina kokybiškomis paslaugomis

Telefonu minėtos veterinarijos gydyklos vadovas Vytautas Mačijauskas komentuoja, kad kainą lemia eilė faktorių: nuo naudojamos technikos iki veterinaro kompetencijos.

„Dirbam su geromis medžiagomis, su inhaliacine narkoze, su monitoringu, su viskuo. Darom, kad būtų gerai, iš to ir susideda ta kaina. Nėra aišku, kiek buvo užtrukta prie tos burnos higienos, kiek dantų traukta, nes kartais reikia dantį ištraukti. Tokiais atvejais burnos higiena negali kainuoti 50 eurų, jeigu prie vieno danties dirbi valandą“, – aiškina V. Mačijauskas.

Jis tikina, kad ne kurios gydyklos klientams siūlo tokias kainas, kad net sunku patikėti, kaip procedūra gali atsipirkti.

„Kainos visada galima pasiklausti. Nežinau, jis klausė, ar neklausė prieš procedūrą, paprastai, jeigu paklausia, niekas nieko neslepia, viskas yra pasakoma. Kur problema? Kainomis nusistebėjo? Galima surasti gal ir už 10 eurų. Yra tokių paslaugų kainų, kur nesupranti, kaip galima į tą kainą sutilpti“, – sako V. Mačijauskas.

Kaina priklauso nuo gydyklos

Lietuvos smulkiųjų gyvūnų veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas Saulius Laurusevičius tikina, kad keturkojų gydymo paslaugų kaina priklauso nuo daugybės faktorių. Jo klinikoje, sako, katės burnos higiena kainuoja 35 Eur.

Veterinarijos klinika

Internete paskelbtuose veterinarijos klinikų kainoraščiuose taip pat skelbiama, kad kačių burnos higienos kainos svyruoja apie 30 – 40 Eur.

Paklaustas, kaip galėjo atsirasti 75 Eur kaina, veterinaras aiškina: „Tarkime, jeigu mano gydytojo darbo laikas yra brangesnis, aš jam moku didesnę algą, siunčiu į kažkokius kursus, natūralu, kad man tai reikia kompensuoti ir tai atsiduria ant vartotojo pečių. Valstybė, gi, reikalauja kelti atlyginimus, tą mes ir darome

Kita vertus, reiktų paminėti, kad buvo reklaminių šūkių, kad tai galima daryti ir be bendros nejautos, tai nėra suderinama su gyvūno gerove. Tokiu būdu sutaupoma gyvūno sąskaita.“

Jo teigimu, žmonės turi pasirinkimą, mat veterinarijos klinikų yra įvairių, kainos jose – taip pat skirtingos. Paklaustas, ar mažesnė kaina reiškia blogesnę kokybę, gydytojas sako negalintis to pasakyti.

„Jeigu žmogus neinvestuoja, nieko nedaro – pas jį pus pigiau, bet kokybė, nežinau, ar bus blogesnė, ar geresnė, negaliu už kitus kalbėti. Žinau, kad savo gydykloje stengiuosi tobulėti ir rūpintis diagnostine įranga, siunčiu gydytojus į kursus. Tokioje klinikoje bus brangiau, aš tą ir sakau klientams“, – sako S. Laurusevičius.

Veterinarijos klinika

Lietuviai gyvūnais pradeda labiau rūpintis

Veterinaras taip pat nesėmė tiksliai įvardyti, kiek į metus galėtų kainuoti gyvūno priežiūra, tačiau teigia, jog, jeigu gyvūnas neserga, kaina neturėtų viršyti 100 Eur. Tiesa, asociacijos prezidentas sako, kad ne kurie lietuviai vis dar vangiai rūpinasi savo augintinių sveikata.

„Žinot, rūpinasi kaip ir savo sveikata, – juokiasi. – Kiekvienas individualiai, priklausomai, kiek rimtai jis žiūri į gyvūno sveikatą. Kitas dirba nuo ryto iki vakaro, ateina, sako, kad jau skiepai praėjo prieš metus. O kitas ateina ir sako, kad skiepų galiojimas baigiasi po mėnesio, bet norėčiau nelaukti“, – kalba S. Laurusevičius.

Jis tikina pastebintis, kad šeimininkų požiūris į gyvūnus darosi atsakingesnis: „Tai lemia švietimas, žmonių atsakingumas, supratimas, kad profilaktika yra geriau negu gydymas. Lygiai taip pat, kaip ir žmonių medicinoje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (298)