Tarsi patvirtindami tokią nuomonę, verslininkai pasienyje atidarė naujas parduotuves. Vis dėlto jie neigia, kad tai susiję su padidėjusiais akcizais ar prekybos ribojimais.

TV laidų vedėjas Giedrius Drukteinis pastebėjo, kad Latvijos mieste Bauskėje, kuri yra apie 19 km. nuo sienos su Lietuva, buvo atidaryta parduotuvė „Vynoteka“, kurios didžiausią asortimento dalį sudaro alkoholiniai gėrimai.

Savo įspūdžiais jis pasidalijo feisbuko paskyroje:

„Vynoteka“, kaip ir dera mitriems alkoholio „šmugelnikams“, skubiai atidarė tašką Bauskėje, Lietuvos pasienyje. Viskas ok, laisva rinka, rinkos poreikis, gėriau ir gersiu, žmonės nori gerti, pinigai nekvepia ir t.t. Bet kodėl džiugūs užrašai tik latvių, lietuvių ir anglų kalbomis? O kur rusų? Tai jau, atseit, rusai alkoholio nebegeria? Tik lietuviai, latviai ir anglai?“

Vyras neslėpė neigiamo požiūrio į tai, kad pasienyje dygsta alkoholio parduotuvės.

Bendrovės „Gelsva“, valdančios „Vynotekos“ parduotuvių tinklą, rinkodaros vadovas Edvinas Ambrukaitis neigė, kad naujos parduotuvės netoli pasienio atidarymas kaip nors susijęs su akcizais ir alkoholio kontrolės politika Lietuvoje:

„Mūsų verslas yra ne tik Lietuvoje. Verslą plėtojame ir Latvijoje, kur yra per 15 mūsų parduotuvių. Taigi tai yra vienas iš planuotų verslo plėtros iniciatyvų kaimyninėje šalyje.

Mes verslą plėtojame ne dėl to, kad mokesčius kažkas kelia, mažina, didina. Verslas taip pat plečiamas ir Lietuvoje, ne tik Latvijoje. Kad nauja parduotuvė yra Bauskėje, arčiau Lietuvos sienos, na, tai dėl to gal ir galima įžvelgti kažkokius kainų skirtumus“.

Vadovas neslėpė, kad alkoholinių gėrimų kainos bendrovės parduotuvėse Lietuvoje ir Latvijoje gerokai skiriasi, tačiau šis skirtumas kiekvienai prekei kitoks.

„Didesnės kainos yra Lietuvoje, ką jau čia sakysi. Galiu pasakyti, kiek skiriasi akcizai, nes dažniausiai tik dėl mokesčių skiriasi kaina, mes netaikome jokių papildomų kainodaros politikų. Atsižvelgiame į konkurentus šalia, bet tai nereiškia, kad vertinant pagal skirtingas valstybes siektume kur nors uždirbti daugiau ar mažiau.

Esminiai skirtumai yra tik dėl akcizų. Pvz., Latvijos akcizas skaičiuojant alaus skardinei yra 11 ct, o Lietuvoje beveik dvigubai didesnis – 18 ct. Vyno akcizas skiriasi vos ne tris kartus – Latvijoje 58 ct, Lietuvoje – 1,24 Eur.

Visa kita kaina, jeigu kalbėtume apie mokesčius Latvijoje, jie visiems vienodi ir tam tikra prasme kaip duotybė. Kainą reguliuoja konkurencinė aplinka, kaip ir Lietuvoje. Čia akcizai yra kokie yra, o kainos skiriasi dėl konkuravimo“, – E. Ambrukaitis.

Jis abejojo, ar dar labiau didinant akcizus Lietuvoje mūsų šalies gyventojai masiškai važiuos apsipirkti į kaimyninę valstybę:

„Labai sunku pasakyti, tikėtina, tai turės įtakos, bet kad būtų kokie nors reikšmingi skaičiai, tai vargai.“

Kaip jau buvo skelbta, nauja alkoholio parduotuvė Saločių pasienio punkte, Latvijos pusėje pradžioje. Panaši parduotuvė prieš kurį laiką atidaryta ir pasienyje ties Latvija ir Estija, kurioje akcizai gėrimams taip pat neseniai buvo padidinti.

Neseniai feisbuke tūkstančius reakcijų ir pasidalijimų sulaukė įrašas, kuriame matyti pilna automobilio bagažinė su dėžėmis alaus.

„Linkėjimai mūsų mielai valdžiai Lietuvos, jūs kelkite kainas, drauskite, o mes kelsime ekonomiką kaimynams“, – tokiu įrašu tuomet pasidalijo Tomas (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinoma).

Jo teigimu, bent jau alaus kainos pasienio parduotuvėje Latvijos pusėje bent perpus mažesnės nei Lietuvoje. Esą „Rimi“ parduotuvėje Lietuvoje skardinė „Faxe“ alaus su depozitu kainuoja 1,19 Eur, butelis „Corona“ alaus – 1,69 Eur, o minėtoje pasienio parduotuvėje – atitinkamai 0,55 Eur ir 0,69 Eur.

Akcizai alkoholiui ir tabako gaminiams Lietuvoje padidėjo nuo kovo 1 d. Seimo priimti ir prezidentės pasirašyti Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai įsigalios nuo kitų metų pradžios (kai kurie nuo 2020 m.)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (94)