Pupelės yra nepaprastai vertingas ir visiems prieinamas maistas. Jų sudėtyje yra daug lengvai pasisavinamų baltymų, tad sukirtus pupelių patiekalą sotumo jausmas išlieka ilgam. Pupelės turtingos ląsteliena, vitaminais (C, B grupės vitaminai) ir mineralais, ypač daug yra širdžiai naudingo kalio, taip pat fosforo, magnio, kalcio ir geležies.

Pupeles galima naudoti ir virtas, ir konservuotas. Bandžiau abu variantus. Su konservuotom išverda kiek puresni pupinukai. Beje, tyrimų duomenimis yra sveika naudoti tiek virtas, tiek konservuotas pupeles (tik jas reikia gerai nuplauti).

Virtinukų tešla gaunasi gana klampi, bet reikia atsispirti pagundai įberti dar daugiau miltų. Na, galima ir įberti, bet virtinukai išvirs gan kietoki. Tad geriau papildomai miltų užberti jau formuojant pupinukus.

Pupelių skonis švelnus, tad man norėjosi jį paryškinti muskatu. Mano nuomone, pupelės ir muskatas yra puikus derinys. Tradiciškai pupinukai valgomi su spirgučių padažu. Aš padariau grybų padažą ir jį taip pat paskaninau trupučiu muskato. Kam norisi, galima naudoti bet kuriuos kitus mėgstamus prieskonius arba iš vis jų atsisakyti – patiekalas bet kokiu atveju bus skanus.

Pagaminti pupinukus ilgai netrunka, tad ant stalo greitai gali garuoti sveika ir soti vakarienė, žinoma, nepamirštant dar ir didelio dubens šviežių daržovių salotų.

Receptą adaptavau iš J.Uginčienės knygos „Žemaičių valgiai“.

PUPELIŲ VIRTINUKAI „PUPINUKAI“

apie 3-4 porcijos

Pupinukai:

1 indelis (400 g) konservuotų arba 1,5 stiklinės virtų baltųjų pupelių
¼ stiklinės vandens
1 kiaušinis
geras žiupsnelis druskos
žiupsnelis muskato
1 stiklinė speltos miltų plius apie ½ stiklinės kočiojimui
žalumynai (petražolės, krapai) papuošimui

Padažas:

1 svogūnas, smulkiai supjaustytas
keletas šaukštų aliejaus
250 g pievagrybių, susmulkintų į kelias dalis
1 šaukštas speltos miltų
apie 1/2 stiklinės vandens
apie 6 šaukštus grietinės
druska ir pipirai
šiek tiek muskato

Gaminimas:

1. Pupeles suberiame į maisto smulkintuvą, įpilame vandens ir susmulkiname iki vientisos masės.

2. Kitame inde išplakame kiaušinį su druska, muskatu ir į plakinį sudedame susmulkintas pupeles. Gerai išmaišome.

3. Suberiame miltus ir užminkome tešlą. Tešla gaunasi gana klampi ir lipni, bet miltų daugiau nebeberiame (kad pupinukai nesigautų per kieti).

4. Ant stalo paberiame saują miltų ir ant jų suverčiame paruoštą tešlą. Ant tešlos viršaus užberiame dar vieną saują miltų. Tešlos gumulą lengvai paridename, kad pilnai pasidengtų miltais, padaliname į dvi ar tris dalis, ir iš kiekvienos suformuojame ritinį. Stalo peiliu supjaustome jį gabaliukais. Jei tešla labai limpa, papildomai užberiame miltų.

5. Puode užverdame vandenį, pasūdome ir sudedame pupinukus į verdantį vandenį. Švelniai pamaišome su dideliu šaukštu, kad pupinukai neprikibtų prie puodo dugno, palaukiame kol vėl užvirs vanduo ir verdame apie 5 minutes.

6. Kol pupinukai verda, paruošiame padažą. Keptuvėje įkaitiname aliejų ir jame ant vidutinio karščio keletą minučių apkepame svogūnus. Tada suberiame grybus ir toliau kepame apie 5 minutes, kol grybai iškepa. Suberiame miltus ir labai gerai išmaišome. Bemaišant, po truputį supilame vandenį. Padažas turi pradėti tirštėti.

Įdedame grietinę, pabarstome druska ir pipirais. Kartas nuo karto pamaišant ant mažo karščio padažą patroškiname dar kelias minutes. Jei padažas per tirštas, papildomai įpilame šiek tiek vandens ar įdedame grietinės. Paragaujame, ir jei reikia, skonį pakoreguojame įberiant papildomai druskos ir/arba pipirų.

7. Išvirtus pupinukus dedame į dubenėlius, užpilame padažu ir apibarstome susmulkintais žalumynais. Jei norisi, užsitarkuojame truputį muskato.

Skanaus!