Kartais šiam ritualui ruošiamasi prieš kelis dienas, o kartais, saulei nušvitus per visą dangų ar atsklidus seilėtekį sukeliančiam dūmeliui iš kaimyno kiemo, norisi kepti šašlykus čia ir dabar. Galima, aišku, nusipirkti mėsos pusgaminius, bet daug įdomiau pasiruošti patiems.

Lietuvoje vis dar gaji nuomonė, kad tikras kaukazietiškas šašlykas būna iš avienos. Netiesa. Armėnai ir gruzinai yra krikščionys ir savo kasdienėje virtuvėje dažnai naudoja kiaulieną. Prieš kelis metus savarankiškai keliaujant Gruzijoje avienos patiekalų net teko paieškoti. Šašlykai ten kepami tobulai, bet va pati mėsa nesužavėjo.

Ant iešmo kepta kiauliena būdavo su kauliukais, kremzlėmis, kieta ir gyslota. Tai nenuostabu regint laisvai belaigančias murzinas kriukses ir paršiokus įdubusiais šonais. Kai kuriuos tokius įžūlius, kad jų tramdymui naudojami mediniai trikampiai – apykaklės. Kiek gi iš tokių bėgikų mėsos?

Kiaulienos šašlykui geriausia rinktis sprandinę be kaulo. Riebalų tinklelis turi būti kuo smulkesnis, tada iškepusi mėsa bus sultinga ir gardi. Tinka ir kiaulienos nugarinė. Turguje Jums pasiūlys „karbonado galą“, ragavęs mokslų mėsos technologas įvardins – nugarinės be kaulo, su grandinėle.

Skaniam šašlykui reiktų rinktis nešaldytą mėsą, nes šaldymo metu susidarę ledo kristalai suplėšo audinio ląsteles ir atšildžius netenkama daug skysčių kartu su maistingomis medžiagomis. Ar šviežia, lengvai nustatysite bakstelėję į mėsą pirštu. Pastovėjusioje mėsoje taip ir liks duobutė, šviežia tuoj pat atgaus ankstesnį būvį.

Gerą daiktą sugadinti sunku. Bet mėsą – įmanoma. Labai svarbu taisyklingai supjaustyti turimą mėsos gabalą. Iš pradžių mėsa aštriu peiliu pjaustoma juostomis išilgai raumens skaidulų, o paskui smulkinama skersai skaidulų. Šašlykui geriau pjaustyti didesniais, apie 40 gramų, bet vienodo dydžio gabalėliais. Mažesni mėsos gabaliukai greitai apskrunda, būna sausi. Kartais tenka išgirsti patarimų kiekvieną mėsos gabalėlį pamušti. Mėsos, kaip ir vaikų, mušti negalima! Bemušdami mėsą pažeisite raumenų skaidulas ir ištekės sultys. Mėsą galima tik masažuoti, glostyti ir kitaip minkyti.

Gruzinai mėsos šašlykui nemarinuoja. Valandą prieš kepant tiesiog pasūdo, pagardina pipirais, priklausomai nuo kepėjo – lapinėmis kalendromis ir svogūnais. Visa paslaptis – mėsos išmasažavime. Tam reikia stiprių rankų, vien atmestinai pamaigyti negana. Gal dėl to šašlykų paruošimu dažnai užsiima vyrai. Lietuvoje mėsos suminkštinimui dažnai naudojami marinatai iš citrinos sulčių, įvairių rūšių acto, vyno, angliarūgšte prisotinto vandens, obuolių sulčių, net kefyro, jogurto ar majonezo...

Kepimui geriausiai pasirinkite lapuočių malkas. Spygliuočių ar nežinia iš ko presuoti drožlių briketai tam tikrai netiks. Mėsos gabalėliai veriami suglaudžiant vieną prie kito, kad viduje troškintųsi, o išorėje gražiai skrustų. Kepant ant žarijų dažnas turi savo metodiką. Vieni sako, kad iešmus reikia versti tik kartą, kiti pataria vartyti kuo dažniau. Tai aprašyti sunku. Reikia pajausti, kada mėsa ant iešmo jau nebekepa, o tik džiūva. Per kaitrios žarijos taip pat negerai – mėsa apskrus ir bet kuris sveikos mitybos specialistas pagąsdins, kad joje susidaro nuodingi junginiai – akrilamidai.

Tai kaip paruošti kepimui šašlyką greitai? Keli paprasti, bet ne prasti, greitai paruošiamų šašlykų receptai:

Šašlykas su kiviais

1 kg kiaulienos sprandinės;
1 didelis sunokęs kivis;
Druska;
Šviežiai malti pipirai;
Čiobreliai.

Mėsą supjaustyti gabalėliais. Kivį sutrinti su druska ir prieskoniais, užpilti tyrę ant mėsos ir gerai išmaišyti. Šitaip marinuoti mėsą galima tik apie valandą. Laikant ilgiau, ji tiesiog subirs – kiviuose esanti rūgštis labai sparčiai suardo kalogeną.

Šašlykas su svogūnais

1 kg kiaulienos sprandinės;
0,8 kg svogūnų;
Druska;
Šviežiai malti pipirai;
Mairūnai;
Lapinė kalendra;
Lauro lapai.

Mėsą supjaustyti gabalėliais. Svogūnus susmulkinti iki vientisos masės. Visus ingredientus sumaišyti ir gerai išminkyti su mėsa. Kepti galima po valandos.

Šašlykas su granatų sultimis

1 kg kiaulienos sprandinės;
0,5 litro granatų sulčių;
Druska;
Šviežiai malti pipirai.

Mėsą supjaustyti gabalėliais. Užpilti sultimis, pasūdyti, suberti pipirus. Viską minkyti tol, kol sultys susigeria į mėsą. Jei sulčių lieka, paminkyti vėl už 20 minučių. Šašlyką kepti galima po valandos.

Kitose dalyse „Savaitgalis prie laužo dalyse“ – patiekalai ant laužo mėgstantiems vištieną ir žuvį, vaikams ir vegetarams, smaližiams ir veganams. Tik žaliavalgiams, deja, prie laužo teliks pasišildyti...